CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Comanda la domnul Traian!

0 comentarii / 1520 vizualizări / 17 februarie 2013

Din punctul sau de vedere, decizia este buna. Daca o sustine pe Elena Udrea la sefia PDL si daca aceasta reuseste sa se aleaga, atunci Traian Basescu va avea la dispozitie un instrument. Exact invers fata de ceea ce a spus. Daca va castiga Blaga, sansele aceluiasi Basescu de a opera eficient pe frontul politic scad dramatic. Aceasta este explicatia, si nu alta, care il determina sa actioneze. Cu riscul de a starni, din nou, mania constitutionalistilor. Si sub protectia popularilor.
In intreaga Europa, popularii cedeaza teren in fata socialistilor. Iar socialistii sunt destul de bine legati de liberali. Axa puterii in UE, dupa viitoarele alegeri, se poate asadar inversa. Este perioada in care conteaza fiecare mandat de europarlamentar. Iar alegerile bat la usa. PDL are in fata doua provocari. Cea externa, pe termen scurt. Intr-o forma sau alta, el trebuie sa redevina un instrument politic eficace de acum intr-un an. Pentru a reusi sa acceseze cat mai multe locuri la europarlamentare. Ori asta inseamna sa creasca pana atunci in sondaje. In detrimentul celorlalte partide. In plan intern, provocarea este pe termen lung. Nu conteaza cat de mare sau cat de mic ramane PDL dupa Congres. Important este sa redevina un partid extrem de dinamic. Necrutator in a ataca puterea si reusind sa ocupe, prin discurs, principala banca a opozitiei. Un partid mic dar gata sa devina mare, reusind sa atraga atentia cetatenilor asupra greselilor pe care puterea le va face si sa-i convinga treptat ca, intr-o noua formula, atunci cand va reveni la guvernare va fi in stare sa-si onoreze obligatii pe care nu si le-a onorat sub mandatele lui Boc.
Traian Basescu a avut de ales intre a sta linistit la Cotroceni sau a incalca Legea fundamentala, intervenind brutal in campania interna a unui partid. A ales sa intervina. Asa a crezut ca este necesar pentru propriul sau viitor politic. Apoi avea de ales intre patru potentiali candidati. Practic, intre patru filosofii. Ar fi fost Emil Boc. Prea uzat in guvernarile sale. Prea putin credibil. Prea yesman pentru etapa viitoare, in care presedintele PDL trebuie sa aiba o lesa mai lunga. Putea identifica o persoana, hai sa spunem Monica Macovei, din asa-zisul grup al intelectualilor justitiari. Acestia, insa, sunt neexperimentati politic. Nu au stiut niciodata sa stea la butoanele partidului. Nu au conexiuni in organizatii. Si, chiar cu un impuls prezidential, exista riscul sa piarda. Urma optiunea Blaga. Dar Blaga, desi profund atasat de Traian Basescu, este pe cale sa incerce un joc propriu. Poate scapa de sub control. Si poate dirija partidul chiar catre o alianta cu PSD.
In acest fel, prin eliminare, a fost lansata pisicuta in cursa pentru sefia PDL. Basescu e convins ca Udrea ii este fidela. Pana in maduva spinarii si in cortex. Si ca are energia necesara pentru a actiona eficient, agatata fiind de o lesa suficient de lunga. Spre deosebire de Blaga, care este un nostalgic FSN, deci oricand dispus sa se intoarca la nava mama, modernizata si europenizata prin PSD, Elena Udrea, daca ar fi sa fie, ar incerca mai degraba o miscare catre PNL. Aceasta este miza lui Basescu. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998