CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9752 RON UP | 1 USD = 4.7387 RON UP | 1 GBP = 5.7500 RON UP

Comisia parlamentară ”Cîntarea SRI” îi mai trage niște ode lui Hellvig

1 comentariu / 1410 vizualizări / 28 septembrie 2022

În statele democratice, comisiile de control al serviciilor secrete caută să depisteze neajunsurile ori chiar ilegalitățile acestora, pentru a se asigura că nu se comit abuzuri ori erori care ar putea afecta siguranța respectivelor state și ale cetățenilor lor. România e, probabil, singurul stat european în care misiunea acestor comisii e de a-i preamări permanent pe cei pe care trebuie să-i supravegheze.

Aflăm azi, astfel, dintr-un comunicat parlamantar oficial, că membrii Comisiei SRI ”au efectuat activităţi de control şi evaluare la sediul Institutului pentru Tehnologii Avansate (ITA), componenta de cercetare-dezvoltare a SRI”.

Nemiloase activități de control, după cum reiese din comunicat, pe care îl reproducem fără alte comentarii:

”ITA este o unitate militară cu tradiţie în domeniul dezvoltării tehnologice, care derulează proiecte de dezvoltare software, Big Data, criptologie, comunicaţii, proiectare şi prototipare electronică, inteligenţă artificială, centre de comandă, analize forensic. Comisia a fost informată că toate aceste soluţii sunt realizate de un colectiv tânăr, a cărui medie de vârstă este de 35 de ani, atât prin dezvoltare in-house, cât şi prin colaborări cu mediul academic şi industria de profil. Beneficiarii tehnologiilor ITA sunt, în primul rând, unităţile SRI, dar şi alte instituţii din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Interpelările Comisiei au vizat modul de organizare şi funcţionare al Institutului, sfera de competenţă a ITA în organigrama SRI, execuţia bugetară, respectarea cadrului normativ pe toate componentele de activitate, relaţiile inter-instituţionale cu alte instituţii publice.
Membrii Comisiei au luat act de aspectele legate de atragerea şi retenţia resursei umane specializate, în condiţiile unui mediu puternic concurenţial pe piaţa de profil tehnic şi IT&C.
Diversitatea şi complexitatea proiectelor tehnice dezvoltate în cadrul Institutului au relevat importanţa şi avantajele strategice oferite prin activitatea desfăşurată, atât din perspectiva obţinerii gradului de independenţă tehnologică necesar prezervării intereselor de securitate naţională, cât şi din perspectiva eficientizării costurilor pentru obţinerea soluţiilor de vârf în domeniul digitalizării şi al tehnologiilor moderne.
În prezent, SRI este o instituţie înalt digitalizată, prin contribuţia majoră a Institutului, care dezvoltă soluţii de management electronic al documentelor şi resurselor, instrumente de analiză de business şi suport decizie, platforme de servicii integrate, echipamente criptografice şi INFOSEC certificate naţional. În cadrul acţiunii de control, membrii Comisiei au putut să ia contact cu realizările ITA în cadrul unei expoziţii de tehnologii proprietare şi au vizitat spaţii de lucru şi laboratoare ale ITA” se mai arată în comunicatul semnat de senatorul Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei. (B.T. I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. „prin contribuţia majoră a Institutului”
    -a nu se confunda cu celalalt Institut- cu mossadu,
    asa se numeste „institutul pentru….” (pentru belit….)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998