CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Complotul incompetentei arunca in aer Romania

0 comentarii / 2702 vizualizări / 9 august 2012

Ar trebui sa avem in fiecare luna o evidenta actualizata a tuturor romanilor. Cu domiciliul in tara. Cu domiciliul in straintate. A nou-nascutilor. A decedatilor. A celor care si-au schimbat numele. A celor care si-au pierdut dreptul de a alege sau de a fi alesi. A celor care au primit cetatenia romana. A celor care au pierdut-o. Si, conform legilor acestui stat, nu ar trebui sa fie nicio dificultate pentru actualizarea listelor electorale permanente sau nepermanente. Cu atat mai mult cu cat, conform legii, informatiile acestea circula in mod obligatoriu si de sus in jos si de jos in sus.

De ce reprezentantii institutiilor statului au dat in balbaiala atunci cand Curtea Constitutionala a Romaniei a solicitat o informatie cat se poate de fireasca? Si anume ea a cerut numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale permanente. Cum se explica acest fapt, in conditiile in care avem cateva acte normative in vigoare – Ordonanta de urgenta 97/2005, republicata in 2011 si Hotararea de Guvern 1375/2006 actualizata – care reglementeaza modul in care trebuie sa aflam instantaneu situatia romanilor din orice interval de timp, incepand din 15 iulie 1949 si pana la data de 5 a oricarei luni in curs? Toate informatiile – actualizate intr-un sistem care, repet, in conformitate cu legea, se desfasoara de jos in sus, adica de la nivelul localitatilor pana la cel al administratiei centrale, pe orizontala, intre diferite autoritati publice, inclusiv Ministerul de Justitie, si de sus in jos, de la administratia centrala catre primarii – ar trebui sa poata fi accesate instantaneu de catre Curtea Constitutionala a Romaniei. In mod direct sau prin intermediul Guvernului. De ce nu se intampla asta?

Pentru ca functionarii publici, in special cei din Ministerul de Interne, nu au respectat legea. Nu si-au facut datoria. Nu au aplicat actele normative astfel incat Registrul national de evidenta a persoanelor, care reprezinta ansamblul datelor cu caracter personal al cetatenilor romani, sa fie tinut la zi. Ca atare, mai devreme sau mai tarziu, acestia trebuie sa raspunda. Administrativ si, daca asemenea incalcari au fost facute cu rea-credinta, penal. Iar ministrii de Interne, in succesiunea lor, inclusiv ultimul de pe lista, Ioan Rus, se fac si ei raspunzatori de haosul existent.

Dar, totusi, toate informatiile necesare pentru Curtea Constitutionala exista. Ele pot fi obtinute din simpla confruntare a bazelor de date existente, confruntare si coroborare care nu a fost facuta, pana acum, asa cum cerea legea, de catre functionarii Ministerului Administratiei si Internelor.

Sorin Rosca Stanescu

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998