CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Comunicat dur al CCR: Orban si Iohannis au mintit in cazul Kovesi

28 comentarii / 63509 vizualizări / 6 mai 2020

Curtea Constituțională transmite într-un comunicat că președintele și premierul României au transmis public și fără bună-credință argumente inexacte și incomplete vizavi de cazul Kovesi-CEDO, ”punînd la îndoială comportamentul constituţional loial al autorităţilor publice la adresa Curţii Constituţionale”. Mai pe scurt, Orban și Iohannis sunt etichetați drept mincinoși în cuvinte ceva mai elegante. Judecătorii mai atrag atenția asupra unui aspect semnalat încă de ieri de noi, anume că declarațiile președintelui privind revizuirea deciziei în cazul Kovesi reprezintă ”o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi”.

Ce spun magistrații în comunicat:

”Având în vedere Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 5 mai 2020, pronunţată în cauza Kövesi împotriva României, Plenul Curţii Constituţionale a României, cu majoritate de voturi, face următoarele precizări:

1. Deşi comentariile din spaţiul public au promovat ideea încălcării de către Curtea Constituţională a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kövesi şi a invalidării Deciziei Curţii Constituţionale nr.358/2018, se constată că CEDO nu a efectuat un control cu privire la raţionamentul juridic şi soluţia pronunţată de Curtea Constituţională. De altfel, nici nu avea competenţa să o facă.
2. Hotărârea CEDO a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior şi fără legătură cu cel analizat prin decizia Curţii Constituționale. Acest cadru juridic se referă la aspecte pur legale, reglementate prin Legea nr.303/2004 privind statutul ju- decătorilor şi procurorilor, şi nu la cel vizat prin decizia Curţii Constituționale, respectiv art.94 lit.c) şi art.132 alin.(1) din Constituţie.
3. În decizia menţionată Curtea Constituţională a decis cu caracter general obligatoriu şi pentru viitor care sunt raporturile constituţionale între ministrul justiţiei şi Preşedintele României, precum şi natura actelor acestora, în procedura revocării procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în baza unei atribuţii prevăzute de Constituţie. Decizia astfel pronunţată nu poate fi cenzurată de nicio altă autoritate.
4. Doamna Kövesi nu a fost parte şi nici nu putea fi parte în procedura de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională prevăzută de art.146 lit.e) din Constituţie, care vizează exclusiv raporturile dintre autorităţile publice cu privire la exercitarea competenţelor lor constituţionale, şi nicidecum judecarea unor raporturi juridice care implică persoane fizice. De altfel, în toate legislaţiile statelor care prevăd în competenţa curţilor constituţionale soluţionarea conflictelor de competenţă dintre autorităţile publice, instanţele constituţionale nu analizează drepturi şi libertăţi fundamentale.
5. Aşadar, Curtea Constituţională nu putea să încalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în faţa Curţii Constituţionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competenţele autorităţilor publice.

6. În discursul lor public, autorităţile publice, şi anume Preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului, folosesc argumente/ motive incomplete şi inexacte, fără a corobora natura, conţinutul şi obligaţiile rezultate din cele două acte jurisdicţionale (Decizia Curţii Constituţionale şi Hotărârea CEDO), ceea ce pune la îndoială comportamentul constituţional loial al autorităţilor publice la adresa Curţii Constituţionale.

7. În spaţiul public sunt transmise unele informaţii care nu prezintă problema de drept în ansamblul său. Curtea Constituţională recomandă citirea celor două hotărâri cu bună-credinţă şi comentarea acestora pe baza argumentelor juridice cuprinse în cele două hotărâri.
8. Deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurându-se de autoritate de lucru judecat.
9. Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi.
10. Legiuitorului îi revine obligaţia de a da curs Hotărârii CEDO, în măsura în care devine definitivă, prin identificarea soluţiei legislative corespunzătoare în considerarea cadrului juridic vizat de această hotărâre, şi nu a celui vizat prin Decizia Curţii Constituţionale nr.358/2018.” (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

28 Comentarii

  1. ,,3. În decizia menţionată Curtea Constituţională a decis cu caracter general obligatoriu şi pentru viitor care sunt raporturile constituţionale între ministrul justiţiei şi Preşedintele României, precum şi natura actelor acestora, în procedura revocării procurorului-şef al DNA”. Adică acești derbedei de la CCR au stabilit, peste Constituție, raporturi de subordonare a Președintelui față de ministrul justiției. Ei n-au interpretat Constituția ci au completat-o cum au vrut ei. Acești nemernici trebuie jupuiți de vii.

    • sa mori tu???

    • Sorosistule tu ar trebui sa fii dezmembrat cu drujba

    • SRI știe încă de pe vremea când se numea SECURITATE că întâiul tovarăș al patriei, cizmarul neamului, el și decât el își subordonează totul într-un stat.

      Clar, și Kim Jong Un face la fel!!!

      Derbedeul Matei Nicolae este un comunist bolșevic bolând, uitat de vreme la fel de prost cum era.

    • derbedeu e fiul lui muma-ta.

    • Se pare că ai ceva probleme cu vederea stimabile…Citești din doi în doi? Nu ai nici cel mai mic dram de cultură juridică sau politică și faci niște afirmații de-ți stă ceasul…Pune mâna pe carte și apoi fă comentarii…

      • Mesajul meu este adresat trompetului Matei Nicolae, dar și lui MikiM, avocatul din oficiu al primului….

  2. Derbedeu este fiul mamicii tale, bai rahat cu ochi. Dacă vrei să belești ceva, du-te la Sparanghel Vodă și beleste-o!

  3. RĂSPUNSUL CCR MI SE PARE COERENT ȘI FĂRĂ REPLICĂ. SE PRECIZEAZĂ FOARTE CLAR PE PUNCTE, MAI ALES FAPTUL CĂ DECIZIA CURȚII NU A ÎNCĂLCAT NICI UN PROCES, DEOARECE CURTEA A EXAMINAT UN ALT ASPECT: „CARE A VIZAT, ÎN MOD EXCLUSIV, COMPETENȚELE AUTORITĂȚIILOR PUBLICE” ȘI NU A O CONDAMNA PE CODRUȚA COVEȘI.

  4. o sa il demisioneze pe iohannis si pe orban

    • Nu cred!
      Inca mai au multe de distrus in Romania, si deci, nu cred!

  5. @ Matei Nicolae : Pentru abordari de genul #rezist , aveti la dispozitie Piata Universitatii unde si-a anuntat prezenta si derbedeul de la Cotroceni .

  6. Pe mine ma ingrozesc nematodele astea disperate dupa dictatura celor votati de ei…N-ai cum sa intelegi de ce niste unii, cu pretentii de singuri detinatori ai adevarului, fac spume la gura impotriva institutiilor democratice, dar, ignora total infractiunile, ori conduita criminala a sustinutilor de ei…Cum, in spatiul public, au fost prezentate dovezi (chiar acte si hotarari de instante!) impotriva celor aflati in gratiile strainilor, pentru care si distrug interesele nationale, ei o tin gaia matzu cu desfiintarea oricarui functionar care le da cu legea peste ochi votatilor lor…nici nu mai cred ca e vorba de postaci platiti, sunt si de-astia, dar, nivelul de rigola de la care combat astia democratia pe care pretind c-o sustin e inadmisibil!
    P.S. Ati observat cat de nepregatiti sunt juristii galbeni?! De cand nu mai e implicat la nivel inalt cabinetul lui Valeriu Stoica (oricate „dude” a dat, au fost din ticalosie, nu din lipsa de carte), liberalii au ramas cu „particuleri” de-astia ca Gorghiu, Prisca, Traila, gen…superlatrai fara fond, numai buni de pusi in gazeta de perete la „evitati!”

  7. CCR a fost conceput initial atat in Ro cat si in SUA in interesul deep state. Asa a fost invalidat reverendumul prin care Băsescu a fost demis. Asa in SUA s-au legalizat casatoriile homosexuale.
    Dupa aia lumea s-a dumerit ce putere are aceasta instituție si a fost foarte atenta la numirile judecatorilor si raportul de forțe in CC.
    Trump si partidul sau au cheltuit sute de milioane de dolari ca să-l numească de judecatorul care inclina balanta, iar democratii o căruță de bani ca să-i impiedice numirea.
    Toata lumea stie ce hahalere a numit Iohannis in CC si ce votează ele.

  8. Sunt doua chestii nasoale aici. Prima, CEDO a judecat ceva ce nu intra in sfera sa de competenta. CCR emite hotarari legate de raporturile dintre institutiile statului, iar nu in legatura cu raporturile dintre persoane ori dintre acestea si institutiile publice. Pe scurt, CCR nu e un tribunal, e o instanta non-jurisdictionala. Deci intr-un stat de drept veritabil, ministrul justitiei, cel mai probabil, ar fi trebuit sa protesteze fata de CEDO. Iar a doua chestie e ca foarfeca cu care s-a tuns presedintele acasa, in izolare, stie mai mult drept decat el. Cu alte cuvinte, foarfeca cu pricina ar fi mai eficienta in apararea statuletului de drept de pe la noi decat presedintele.

    In privinta juristilor din PNL, numai de bine. Puneti un c sau un g in locul lui j, si-o sa vedeti ce juristi are PNL-ul.

    • Odata cu parul tuns I s a scurtat si inteligenta care era in varful oasului

  9. Dl Matei. Ca sa intelegeti , CCR a solutionat un conflict juridic intre guvern prin ministrul justitiei si presedinte. Asta e rolul ei. De aceea s-a pronuntat si de acum incolo asa se va pronunta/proceda/interpreta Constitutia Ro !

  10. „In privinta juristilor din PNL, numai de bine. Puneti un c sau un g in locul lui j, si-o sa vedeti ce juristi are PNL-ul.” Misto!

  11. Nu mai dati mitraliere la maimute!

  12. Mai mereu apare un gen de Matei, un trompetist plătit cu arginți, precum Iuda! Acești trompetiști ar trebui tratați așa cum a spus chiar Iisus cel trădat de Iuda…să-i iertăm că nu știu ce fac…, de fapt ei primesc fițuica, arginții și pricazul ce să facă cu ea. Nu ați observat că majoritate intervențiilor acestor indivizi nu au substanță, nu au argumente…și că mai mereu aduc pe net expresii de mahala? Nea Iancu Caragiale îi caracteriza simplu și clar: mari gogomani, mari hahalere, mari mangafale…de fapt niște lichele.

  13. mda…
    ziar pesedist
    si postaci pesedisti

    ccr s-a dovedit ca a INCALCAT CONSTUTIA de vreo 4 ori (3 la ICCJ si 1 la CEDO) dar presedintele e de vina?!
    hai sictir!

    sper sa se duca dracu tara asta (pentru ca o sa se duca din cauza coruptiei) cand inca traiti si sper ca o sa suferiti enorm de pe urma asta!
    voi oricum nu puteti sa emigrati ca slugile nu sunt chiar competente la altceva si nu va primeste nici dracu!

    tot spui ca e vina ccr si NU a presedintelui dar voi nu batman batman!

    • Ștefan Minea este primul infractor CCR, care a publicat în M.O. o erată mincinoasă comandată de către SRI.

      Și tu ești un pupinbăsist foarte prost.

  14. . Dagi mei….. totuși nu cred ca cei de la CEDO asa de incompetenți și au greșit asa grav și nici nu cred ca cei din parlament european sunt asa tâmpiți încât sa o pună pe Laura procuror șef și fără ajutoru parlamentarilor Roma. Ci mai degrabă cred ca ai noștri sunt corupți și dau decizi la comanda politica. Și nici nu înțeleg cum un fost politician ca președinte al camerei deputaților poate ajunge și președintele Curți constituționale. Oare nu e în incompatibilitate. Zic și eu. Ori cum sunt mai mult decât convins ca cei de la curte dau decizi politice și nu au nici o treaba cu constituția.

    • Pretena lui Kovesi, Iulia Motoc, a făcut parte din completul care a favorizat-o pe Kovesi.

      Numai un prost ca tine n-are crede că SRI este infiltrat și-și infiltrează proastele șantajabile pentru servirea promptă a intereselor celor care te vor un sclav prost.

  15. Ori cum cei de la curte s-au descalificat total în confruntarea cu Laura. Eu nu o sa mai cred nici o hotărâre a acestei curți în structura de acum. Ar trebui sa își dea demisia toți și sa fie puși niște judecători independenți politic.

  16. iar se rasturna caruta cu pesedisti p-acilea. a la cage

  17. Oameni buni ! Solutii ar fi doua .Prima , daca esti prost , taci din gura si ii lasi pe destepti sa comenteze !!!!!! Doi, in fruntea Romaniei trebuie alesi romani sa ne conduca . Atunci poate ca ne descurcam mai bine , macar nu tine genunchiul pe gatul nostru un neam strain . Ne am saturat de fanarioti .

  18. Din cauza celor care comentează pro ccr și a altora ca ei a ajuns Romănia în această situatie…..și va fi și mai rău

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998