CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Conducerea TVR ia in calcul incetarea activitatii din lipsa banilor

0 comentarii / 1949 vizualizări / 28 septembrie 2011

Incredibil, dar real: conducerea TVR recunoaște într-un document oficial de uz intern faptul că datoriile catastrofale și lipsa unei perspective de redresare în viitorul apropiat ar putea conduce nici mai mult, nici mai puțin decît la încetarea activității instituției. Pentru a se depăși, totuși, această nedorită situație, măsurile ar trebui să fie cel puțin dramatice, respectiv concedierea unui angajat din trei, reducerea salariilor cu 50% șamd, unele dintre aceste variante fiind considerate de către conducerea instituției drept inaplicabile.

În perspectiva ședinței de CA de ieri, departamentul economic al TVR a elaborat un memoriu în care este prezentată situația financiară a instituției și cîteva măsuri care ar putea fi luate. Este analizată inclusiv imposibilitatea TVR de a pune gaj bunurile pe care le deține în scopul obținerii unor credite bancare care, dar și majorarea de către guvern a taxei radio-tv actuale cu încă un ron, pe care premierul Boc, însă, nu pare dispus să o decidă.

Vă prezentăm cele mai importante aspecte conținute de documentul amintit:
”Din analiza situatiei se constata ca, in conditiile unui buget de venituri si cheltuieli echilibrat, fara obtinerea unui profit, nivelul cheltuielilor salariale ar trebui sa se incadreze in limita sumei de 136.293 mii lei, ceea ce ar reprezenta o reducere cu cca 30% fata de nivelul previzionat pentru anul 2011 al cheltuielilor salariale. Pentru acoperirea partiala in decurs de o perioada de cca 5 ani a pierderilor anterioare ar fi necesar sa fie previzionat si un profit rezonabil de realizat( de cca 40.000/50.000 mii lei), ceea ce conduce la concluzia ca acest lucru nu s-ar putea realiza decat in conditiile unor reduceri ale cheltuielilor salariale de cca 50%, situatie practic imposibila.
In conditiile in care, prin diverse masuri interne se poate realiza reducerea cheltuielilor salariale la nivelul de 134.000 mii lei, nu se va putea totusi realiza recuperarea pierderilor din perioadele anterioare, pentru acest lucru fiind necesara obligatoriu suplimentarea veniturilor din taxa tv.
Pierderea cumulata de recuperat la nivelul SRTv este de 328.317 mii lei din anii anteriori, 51.410 mii lei din sem.I 2011 si o estimare similara pentru sem.II, un total de cca 428.000 mii lei la sfarsitul anului 2011.
Putem spune ca pierderea este amplificata de lipsa posibilitatilor de plata, de deficitul de cash-flow, care genereaza penalizari de intarziere percepute de furnizori, de bugetul statului, perspective nefavorabile de alterare a relatiilor cu partenerii, pana la actionarea in justitie.
Din estimarile realizate, mai avem de incasat pana la sfarsitul anului 2011:
– taxa tv pentru 4 luni, adica cca 90.000 mii lei
– publicitate de la Splendid Media de cca 10.000 mii lei, adica un total de cca 100.000 mii lei.
Necesarul actual de disponibilitati este de cca 424.000 mii lei, asa cum rezulta din situatia principalelor obligatii de plata ale SRTv., in care sunt enumerati furnizorii importanti fata de care SRTv are obligatii curente consistente, dar mai ales, restante la plata datorita insuficientei mijloacelor banesti. Aceasta situatie prezinta clar imposibilitatea efectuarii platilor pana la sfarsitul acestui an si preluarea lor pentru anul viitor ca restante la plata.
Esalonarile datoriilor restante in anul 2012, precum si toate obligatiile de plata neonorate pana la sfarsitul anului 2011, creaza in anul 2012 un varf al nivelului platilor, estimat la cca 170.000 mii lei, pentru care SRTV nu are concret nicio solutie de plata in acest moment si care poate determina incetarea activitatii (s.n.).

Din datele prezentate putem concluziona:

Pentru a putea continua activitatea, SRTv are nevoie de masuri interne de reducere a cheltuielilor, dar si de surse suplimentare de venituri.
Aceste surse suplimentare pot fi obtinute, in mod realist, doar din venituri suplimentare obtinute prin majorarea nivelului taxei tv cu 1 leu si indexarea anuala ulterioara a acesteia in acord cu nivelul inflatiei. O astfel de propunere de HG a fost transmisa la inceputul acestui an Ministerului Culturii.
Ceea ce ar aduce in plus o suma de cca 60.000/70.000 mii lei/an, suma care, coroborata cu masurile de reducere a costurilor discutate anterior, ar putea asigura in general un echilibru financiar dar nu ar rezolva virful de plati din 2012.
Pentru a rezolva acest impas ar trebui, pe de o parte, sa se reesaloneze obligatiile de plata scadente in 2012 (unele sunt deja reesalonari, precum e cazul cu sumele datorate EBU ) sau se gaseasca o formula de finantare extinsa pe mai multi ani (din acest punct de vedere o dificultate majora e aceea ca SRTv nu dispune de garantii, terenul si cladirile nefiind in posesia sa ci doar date in folosinta)”.

În urma analizei situației, membrii CA i-au blocat președintelui Alexandru Lăzescu toate propunerile de investiții pe care le-a supus ieri votului (achiziții de centrale termice(!!!), de aer condiționat șamd) și l-au somat ca la următoarea ședință, programată pe 12 octombrie, să vină urgent cu un program concret de măsuri pentru restructurarea instituției. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998