CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Conflict in Parlament intre turci si armeni: citi morti au fost cu totul?

0 comentarii / 2128 vizualizări / 26 aprilie 2016

O situație cu totul ieșită din comun s-a înregistrat în Camera Deputaților zilele trecute, în momentul în care reprezentanții a două minorități diferite s-au contrat pe numărul de morți din așa numitul genocid armean din 1915, deputatul turcilor susținînd că cifrele armenilor sunt scoase din burtă, iar victimele reale au fost infinit mai puține.

Astfel, pornind de la faptul că, pe 24 aprilie, s-au împlinit 101 ani de la ”primul genocid al secolului XX”, deputatul armenilor, Varujan Pambuccian, a declarat, în plen, că ”peste un milion şi jumătate de armeni au fost ucişi în acea perioadă, pentru simplul motiv că au preferat să rămână creştini. Şi ştiu lucrul acesta de la bunicii mei, care au scăpat din genocid”.

El a atras atenția că, în acest moment, genocidul ”nu este încă recunoscut nici în Turcia, nici în România. Faptul că nu este recunoscut în Turcia, este o problemă a armenilor din întreaga lume. Faptul că nu este recunoscut încă de către Parlamentul României, este o problemă însă a armenilor din România”.

Replica a venit imediat de la deputatul turcilor, Ibram Iusein, care a venit blindat cu o serie de date despre care și-a exprimart speranța că ”vor clarifica un subiect nămolos, aşa-zisul genocid armean. Am folosit expresia „nămolos”, pentru că este o chestiune care s-a înfundat, s-a împotmolit, la un moment dat, în decursul istoriei”.

”Armenii” a avertizat Iusein, ”folosesc ca referinţe statistici preluate din registrele Armatei, ale Guvernului şi ale Bisericii, dar numărul total pe care-l citează îl depăşeşte deseori pe cel al populaţiei Armeniei care a trăit în acele zone înainte de intrarea în vigoare a ordinului de relocare(…)
Imediat după război, armenii au afirmat că numărul victimelor au fost de 600.000. Mai târziu, au modificat numărul la 800.000. În prezent, acel număr este de 1,5 milioane. Ediţia din 1980 a Enciclopediei Britanice menţiona un număr de 600.000 de armeni. Ediţia din 1968 a crescut la 1,5 milioane. Dar, printr-o verificare istorică şi statistică, afirmaţia că în timpul evenimentelor din 1915 şi-au pierdut viaţa 1,5 milioane de armeni este incorectă, conform documentelor care citează un număr mai mic de 1,5 milioane de armeni care au trăit în regiunea Anatolya. Deci, odată cu trecerea anilor, numărul victimelor va depăşi cu mult numărul armenilor care trăiau în ţinuturile anatolyene în perioada respectivă” a conchis, ironic, deputatul. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998