CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Conflictul Basescu-Rege: misterul incepe sa se limpezeasca

0 comentarii / 1569 vizualizări / 25 septembrie 2011

Atacul lui Traian Băsescu la fostul suveran a șocat pe toată lumea, acum cîteva luni, mai ales că nu a fost o ieșire de moment, ci debutul unei serii întregi de critici și invective, dovedind luciditate și premeditare. Ce are Traian de împărțit cu un personaj nonagenar, mai degrabă tragic prin existență, se vor fi întrebat și încă se mai întreabă mulți. S-ar putea ca la mijloc să fie vorba, însă, de o ”măruntă” confuzie: nu cu Regele ar putea să aibă actualul președinte un conflict, ci cu altcineva din familia acestuia.

Voiculescu și soția, în vizită de taină la palatul Elisabeta

La ultima ieșire televizată, Băsescu a reluat subiectul regele Mihai, deși însuși moderatorul Ion Cristoiu a recunoscut public că acesta nu figura printre temele convenite cu palatul Cotroceni înaintea emisiunii de la B1TV.
Foarte interesant, însă, Băsescu pare să tragă tot mai puternic în ultima vreme nu atît în fostul suveran, cît în ginerele său, Radu Duda. A făcut-o și în emisiunea sus pomenită, acuzîndu-l că batjocorește Constituția șamd.
Există și alte informații care ar putea explica aversiunea lui Băsescu față de Casa regală, pe care el însuși le face publice: ”Bietul ex-rege nu-și dă seama că a fost împins într-o partitură, dar e problema dânsului în relația cu domnul Voiculescu, cu PSD-ul, PNL-ul(…)Ex-regele Mihai a devenit un personaj implicat într-un joc politic generat de Voiculescu și PSD și PNL” a spus Băsescu. Și a punctat, apoi, esențial: ”Vrea să fie domnul Duda domn’ președinte, Alteța… joacă și el un rol. E un actor care joacă un rol atribuit, probabil că n-are nici foarte exact simțul ridicolului”.

Băsescu nu a spus, din păcate, pe cine bănuiește că i-a atribuit acest rol lui Duda. Ar fi fost interesant…

Să fie, asta, cumva, adevărata temere a președintelui? Să știe Băsescu ceva mai mult decît alții despre mișcările, interne ori externe, din culisele politicii?
Nu e deloc exclus.

Băsescu știe sigur, spre exemplu, că există o relație foarte stranie, secretă, între Dan Voiculescu și familia regală. Încă din 2006, magnatul a avut întîlniri discrete cu fostul suveran, în casa acestuia (vezi foto), iar la scurtă vreme după asta a intervenit ruptura deplină între Băsescu și Mihai. Șeful statului a explicat într-un interviu că relația s-ar fi deteriorat după ce fostul suveran a refuzat să mai participe la Ziua Națională, după 2006. Mai probabil, însă, l-a enervat apropierea ex-suveranului de ”soluția imorală”.

Voiculescu a continuat să aibă întrevederi de taină cu regele, una consumîndu-se, în 2009, chiar și la castelul Peleș.
Legături de asemenea încă neelucidate deplin a avut, cu familia regală, celalălalt mogul antipatizat de președinte, Dinu Patriciu.
Nu se poate spune cu precizie ce au urmărit miliardarii mai sus pomeniți prin întîlnirile cu membrii familiei regale.
Un lucru e sigur. Nici pînă azi nu a fost lămurit misterul candidaturii prezidențiale a lui Radu Duda la președinție, în 2009, cu binecuvîntarea socrului.
Cine l-a susținut, l-a finanțat și i-a asigurat logistica necesară? Și cine a decis, brusc, că ar fi mai bine ca acesta să se retragă din cursă, înțelegînd, parcă, faptul că nu momentul potrivit, încă? O retragere ”cu părere de rău, dar cu speranţă pentru viitor” cum a spus autorul ei.

Pentru cei care au uitat, cu multe luni înaintea alegerilor din 2009, Duda a avut o activitate mai mult decît intensă de bătut țara în lung și în lat, pînă în cele mai modeste cătune, ceea ce contrasta puternic cu sejururile externe de cinci stele pe care le practicase pînă atunci. Din acest punct de vedere, el și-a surclasat toți adversarii politici. Numai că asemenea acțiuni costă foarte mult, iar Casa regală abia prididește cu asigurarea întreținerii de la palatul Elisabeta, dacă ne amintim sugestia lui Duda ca statul să plătească cei 3500 de euro lunari.

Cine și de ce a plătit pentru construirea imaginii candidatului Duda, inclusiv cu ajutorul legendarei Betsy Myers, șefa de campanie a lui Obama?

În 2009, Duda a abandonat, probabil din rațiuni foarte bine determinate. Nu e exclus ca, în 2014, el să atace iar. El, sau structurile din spatele său, pentru că Duda nu e cîtuși de puțin deasupra suspiciunilor de legături oculte, inclusiv cu o parte a serviciilor secrete.
Să reamintim că, încă din 1989, numele său apărea pe o listă a sprijinitorilor fostei securități din județul Iași, deși Duda susține că tentativa de racolare a sa de către securitate, în 1986, eșuase. Ori că o reputată ziaristă de origine română l-a acuzat că a ajuns în patul prințesei Margareta cu misiune de la servicii.
Ori că medicul Renee, tatăl lui Duda a fost, în regimul comunist, un apropiat al lui Ion Iliescu.
E posibil ca atacurile lui Băsescu la adresa Casei regale să aibă, în realitate, misiunea de a stopa pregătirea unei candidaturi care e considerată deranjantă pentru unele cercuri influente. Poate chiar americane.
Cît despre informația de culise că, pe 25 octombrie, nu Regele Mihai, ci Radu Duda va citi, în parlament, mesajul către națiune, ea nu ar face decît să confirme că ceva, undeva, se pune de zor la cale. Cu Duda în prim plan. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998