CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Congresul la care PSD s-a predat lui Iohannis si serviciilor. Cu Plesoianu in frunte

15 comentarii / 6404 vizualizări / 30 iunie 2019

Dacă ar fi să descriem foarte pe scurt congresul de ieri al PSD am vorbi de o ceremonie prin care PSD s-a predat serviciilor secrete, a semnalizat un comportament de viitor foarte pacifist și s-a anunțat decis să facă totul pentru victoria confortabilă a lui Iohannis la prezidențiale. Victorie în care un rol major îl va avea noua piesă forte, Liviu Pleșoianu, cel care se pregătește să repete, pînă la un punct, cazul Sorin Oprescu.

O primă observație e aceea că la congresul de ieri am avut parte de multe, cu o excepție: atacuri pesediste la adresa lui Klaus Iohannis, adică ceea ce ar fi trebuit să fie, de fapt, principala temă a discuțiilor. Un congres de partid e mai mult decît o simplă rundă de alegeri interne. E un for de dezbateri care trebui să traseze direcțiile viitoare de acțiune, iar principala acțiune a PSD care urmează este alegerea noului președinte al țării. Ei trebuie să îi fie subsumate toate eforturile partidului pînă la sfîrșitul acestui an. Doar că nu s-a suflat un cuvînt, ieri, despre Klaus Iohannis, din care, în mod normal, ar fi trebuit rupte bucăți. A făcut-o excelent Tăriceanu, desigur, dar el nu e pesedist. O altă direcție importantă ar fi fost clarificarea doctrinară, devenit un leitmotiv al ultimelor congrese, dar nici despre asta nu s-a suflat un cuvînt.

În absența principalelor teme, alegerile își pierd însemnătatea în bună măsură. Degeaba alegi dacă nu știi pentru ce alegi. Electoratul pesedist, în primul rînd, era interesat prioritar de ce anume are de gînd PSD să facă după pierderea alegerilor și după arestarea în premieră politică absolută a fostului președinte; a primit, în schimb, pomelnicul realizărilor guvernului Dăncilă, un discurs plat și plicticos, noroc că există smartphoneuri pentru omorîrea timpului delegaților.

Am văzut ieri nu un partid dornic de revanșă, de sînge, de revenirea în top și de tăvălirea adversarilor, ci un partid cuminte, sau, mai corect spus cumințit.

De ce să mai huidui pesediștii cînd se descurcă de minune să se huiduie între ei?
Ultimele zile dinaintea congresului au conturat imaginea unor negocieri dure între SRI și SIE pentru impunerea propriilor oameni în conducere, și a rezultat o soluție de compromis. Dăncilă-SIE va conlucra strîns cu Orlando-cel-cu-diploma-trimisă-acasă-de-SRI, la fel cum vor conlucra și alții, în eșaloanele următoare ca importanță.

De departe cel mai spectaculos caz, însă, e cel al lui Liviu Pleșoianu. Foarte probabil, arma nr.1 a lui Iohannis în lupta cu PSD.

Să o luăm metodic.

PSD a avut parte de la înființare de trei tipuri de congrese: cele cu scandaluri reale, care au dus la lupte politice dure, la scindări, uneori și la chelfăneli autentice. Au mai fost congrese ale concordiei, în care mai toată lumea s-a pliat pe cele mai bune soluții ale momentului și unde desfășurările au fost line, în mod natural. În fine, a mai fost o a treia categorie de congrese, cele dictatoriale, să le spunem, în care lucrările au fost ținute în mîini de fier și nu s-a permis nicio abatere de la directive. Genul de congrese derulate în ultimii 7-8 ani.
În epoca Dragnea, de altfel, nu doar congresele au fost simulări ale democrației, ci mai toate reuniunile și deciziile partidului.
Anul trecut, ne amintim cum nume precum Ecaterina Andronescu, Cătălin Rădulescu ori Nicu Bănicioiu, candidați pentru funcții importante, nici nu au fost lăsați să ia cuvîntul de la tribună măcar.
La congresul din octombrie 2015, junele Mihai Sturzu a avut curajul să critice derularea lucrărilor, absența reformei reale și faptul că Dragnea nu avusese contracandidat. La următoarea ședință a conducerii s-a trezit interzis în sală, și la scurtă vreme a trebuit să demisioneze din partid.
În ultimii doi ani, șurubul s-a strîns și mai teribil în PSD. Au fost excluse nume grele din partid doar pentru delict de opinie, fie că a fost vorba de Valeriu Zgonea, Marian Neacșu, Adrian Țuțuianu, Mihai Chirică și mulți alții. Gabriela Firea însăși a scăpat doar pentru că ar fi plecat din partid cu tot cu funcția de primar. Consilierul general Orlando Culea a fost exclus recent doar pentru că s-a abținut la un vot, deși constituția interzice votul imperativ. Pentru critici la adresa conducerii a fost exclus și Mircea Geoană, iar Ion Iliescu – el însuși – a scăpat la mustață, prin 2005. Din PSD au fost excluși în ultimul an senatori, deputați, primari, consilieri, șefi de consilii județene șamd pentru îndrăzneala de a fi crîcnit contra conducerii.

Și iată că un june deputat fără vreun spate politic, aparent cel puțin, îndrăznește să facă sac de box nu doar din premierul și liderul partidului, Viorica Dăncilă, ci din întregul partid, ca entitate. Nu pe Facebook ori Twitter, ci în apariții TV în direct și la ore de vîrf pe bandă rulantă, iar, mai nou, în plin congres.
Unde junele ține un discurs lung și moralist, fără să fie deranjat măcar cu o floare.

Un congres la care Pleșoianu a candidat la președinție împotriva cutumelor, nefiind propus de nicio organizație, dar beneficiind de o generozitate suspectă a CExului PSD. Una care nu s-a regăsit în cazul lui Ilie Rotaru și Cătălin Stoichiţă, eliminați din cursă.
Dezlănțuirea lui Pleșoianu la congres nici măcar nu a venit neașteptat, precum cea a lui Pîrvulescu la congresul PCR. Deputatul anunțase asta încă de marți, pe Facebook: ”E necesar ca un om neteleghidat să spună lucrurilor pe nume la Congres…”.
Scandal trîmbițat anticipat, am spune.

În discursul său, Pleșoianu a vorbit despre tot ce nu vrea să mai vorbească noua garnitură de conducere a partidului: despre Liviu Dragnea, despre interesele americanilor în România, despre exploatarea gazelor maritime, despre statul-paralel, despre procurori, despre protocoale, despre cazul Vîlcov, despre fetița Sorina și boicotarea Laurei Bretan la Eurovision șamd.
Nu huiduit la ordin, nu boicotat, ci aplaudat.
Un greu al partidului, Marian Oprișan, nici măcar nu a apucat să citească discursul pregătit, fiind nevoit să părăsească scena, umilit de anumiți colegi. Nimic spontan, am paria, ci o regie a huiduielilor bine orchestrată.

De ce atîta deschidere a liderilor PSD față de rebelul Pleșoianu, căruia i se putea închide gura pocnind din degete?
S-a democratizat PSD peste noapte?
Să fim serioși.
Lui Liviu Pleșoianu i s-a rezervat un rol extrem de important: acela de a oferi garanții că reprezentantul PSD nu intră în turul doi.
Candidatul pe cont propriu la șefia partidului, nesusținut de nimeni pentru că nicio organizație nu a vrut să și-l asume, a luat mai mult de un sfert (715) din voturile victorioasei Dăncilă, plasîndu-se al doilea.
Deja se vorbește despre ce nouă stea politică s-a născut la congres și ce viitor strălucit o așteaptă.
Am paria că așa și este.
Pentru că, tot ieri, deputatul a mai făcut un anunț care, el singur, ar fi fost în măsură să ridice multe sprîncene, în orice caz, să-i atragă replici prompte și tăioase de la conducere.

„În niciun caz nu mă voi răzgândi. Voi merge mai departe. Mai urmează un congres la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august şi vom vedea atunci ce se întâmplă. Dacă nu voi fi susţinut, voi anunţa la momentul respectiv ce voi face mai departe. Eu am spus că voi candida şi voi candida cu siguranţă, într-un fel sau altul. Ce înseamnă sprijinul PSD până la urmă? PSD pentru mine nu este CEx. PSD este alcătuit din oameni şi pulsul oamenilor eu l-am cam luat”, a declarat el.

Să recapitulăm: nu doar că Pleșoianu își anunță candidatura fermă la președinție de la microfonul congresului unui partid care va ține alt congres special pentru a stabili un candidat pentru Cotroceni. Ci mai și spune că îl doare-n cot de deciziile conducerii, pentru că e sigur că va lua, oricum, voturile electoratului pesedist.

Și toată lumea în jur tace.
Sfidarea maximă produsă pe scena vreunui congres pesedist nu a primit nici la această oră vreun răspuns.
De aici, marea întrebare: liderii PSD, Viorica Dăncilă sau Orlando Teodorovici, prezumtivii candidați prezidențiali, își vor fi pus vreo clipă problema ce se întîmplă dacă Pleșoianu nu vorbește în van și chiar va candida la Cotroceni ca independent, în caz că partidul are altă propunere?
Dacă Pleșoianu a luat o felie atît de mare din voturile delegaților la congres, oare cîte voturi ar disloca la prezidențiale din zestrea electorală a PSD, de la acei simpatizanți pesediști neîncorsetați de disciplina vreunei organizații de partid?

Și ce pagube ar putea produce prin asta?

În 2008, rebeliunea asemănătoare a lui Sorin Oprescu – care la congresul din decembrie 2006 luase 400 de voturi luptînd contra lui Geoană – a dus PSD nu doar la pierderea primăriei generale, ci la neintrarea rușinoasă în turul doi.

Fără voturile pe care le poate dizloca Pleșoianu, PSD, care și așa stă prost la capitolul cotrocenist, poate sta liniștit acasă după primul tur, despovărat de grija celui de al doilea.
În loc să se arate preocupat de popularitatea tot mai mare a deputatului, PSD pare interesat, dimpotrivă, să-i asigure toate condițiile pentru a crește și mai mult în perioada rămasă pînă la prezidențiale.

Spre fericirea lui Klaus Iohannis.

Să fim bine înțeleși: nu spunem că Pleșoianu ar trebui executat de pesediști spre a nu periclita partidul. Nici că ne displace discursul său, în general. Ci doar atragem atenția asupra suspectei toleranțe manifestate de PSD față de acest personaj și a imunității stranii pe care el pare să o aibă în raport cu nume mult mai sonore decît al lui, care au fost sancționate fără drept de apel.

Pentru doar 10% din ce a spus Pleșoianu în ultimul an, oricare altul ar fi plătit cu capul de mult.

Să-i deschizi drum spre tribuna congresului – chiar călcînd peste niște reguli interne – unui politician care trîmbițează public: ”Acest partid e pe cale a fi predat cu arme și muniții!” și care folosește ocazia pentru a tăvăli conducerea că a abandonat lupta cu statul-paralel e complet neuzual la PSD.
Semn că miza – nu neapărat a partidului – trebuie să fie extrem de mare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. Bre, lasă PSD-ul. Adversarul lui Ciolannis în turul 2 e marioneta lui Macron. Abia de-acu’ poate începe marioneta babei Merkel să transpire.

 2. Sekuriciul Liviu Plesoianu a fos „montat” de Antena 3 , sub atenta supraveghere a unor tovatasi cu stele. Contra cost. Antena 3 conlucreaza la greu , pe argintii Seku… Un limbric toxic tovaraselul Plesoianu…

  • Muie PSD s-a dus singur pe trasa desemnată de SRI, adunătură de obedienți inutili. Oricum SRI are obedienți mai buni la Muie PDL și Muie USRI.

   În ce fel ar putea fi opozanții Securității niște sekurici montați de singurul post TV independent de SRI, doar un prost ca tine ar putea explica, în detaliu, bineînțeles.

 3. Unitate prin diversitate.

  PSD-ul in varianta Dancila a inceput sa semene cu PNL-ul din perioada romantica (ante-Iohannis), in care fiecare vedeta politica din partid avea libertatea de a-si sustine propria sa viziune politica la congres.

  Plesoianu sau Olguta Vasilescu sunt politicieni talentati care pot constitui un nucleu statalist cu succes la public, ce trebuie valorificat de PSD.

  • Ce a politicit domne Olgutza? Că râdea Vadim de ea, ca stă mai mult pe sub birou si ca înghite tot! Iar Plesoianu, acest „politician” născocit de Aneta3hd este un dobitoc exaltat! Ar fi interesant de știut ce studii are acest imbecil, cu lozinca lui retardată „Fie sa Fim”!

   • Soția ofițerului SRI Dan Barna, puțifeis, se intitulează tot Olgutza și e plătită tot de OMV, tot cu 7000 Euro/lună ca și soția altui securist ceaușist notoriu, Mihai Răzvan Ungureanu.

 4. Ce mai vuiet, ce mai jale! De ce atatea analize, comentarii, presupuneri, indoieli? Nu va este clar ca totul este in van? Chiar si „sondajele”. Va fi cine considera serviciile ca trebuie sa fie. Punct. Puteti sta linistiti la tv, nici sa nu mai mergeti la vot, ca tot aia este!

 5. Livia are dreptate, nici nu are rost sa mai mergem la vot!”Organele” vor decide cine vor fi candidatii, asa ca nici nu conteaza cine va invinge!Nu cred ca Plesoianu este unealta cuiva.Pur si simplu, l-au lasat sa vorbeasca fiindca a spus ceea ce multi PSD-isti gandesc , dar nu au curajul sa o „dea pe gura”!

 6. Plesoianu, daca vrea sa isi arate muschii, sa candideze la primaria capitalei. Daca castiga si face treaba buna, apoi sa isi doreasca mai sus. Nu are nicio sansa la Cotroceni, iar el intelege cu siguranta acest lucru.

 7. psd partid politic????? ha,ha

  • PDL și USRI-PLUȘ sunt partide securiste.

   E de înțeles reacția ta. Și PSD a devenit partid securist.

 8. Plesoiene, cat scoteai in „scoala” la mia de metri?

  • Culmea securistului public, de ani de zile SRI își pune postacii să întrebe pe net de cv-ul lui Pleșoianu.

   • Fmm erevane, CV ul unui parlamentar trebuie să fie public, dar tu esti un bastard bolșevic, ca numai la lepadaturile alea era CV ul secret de stat!

    • Deci recunoști că ești un securist prost de la SRI.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998