CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Congresul PPE la Bucuresti – lovitura electorala de proportii a PDL

0 comentarii / 1391 vizualizări / 22 septembrie 2011

Partidul lui Boc reușește o manevră politico-electorală de mari proporții, care i-ar putea asigura un avantaj în alegerile de anul viitor, după ce popularii europeni au dat curs invitației primite de la PDL și UDMR și își vor ține congresul de anul viitor la București, în plină campanie electorală.

Congresul statutar al Partidului Popular European (PPE) va avea loc în octombrie 2012, la Bucureşti, după ce forurile de conducere ale formaţiunii au aprobat acest lucru la începutul săptămânii, în cadrul manifestării urmând să fie schimbat şi programul politic, neschimbat din 1992.
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, miercuri, presei, la Bruxelles, că PPE a ales România ca loc de desfăşurare a Congresului:

„PPE a luat decizia la începutul acestei săptămâni, cu unanimitate de voturi(…) în octombrie 2012 va avea loc la Bucureşti un Congres statutar, adică vor avea loc alegeri, probabil pentru preşedinte, şi va fi modificat programul politic al PPE, care a fost elaborat în 1992, la Atena, şi a rămas neschimbat de atunci. România a concurat pentru organizarea Congresului cu Cipru, Malta şi Austria”, a spus Winkler, al cărui partid e membru PPE.

Ce înseamnă această decizie, în mod practic, pentru PDL? Foarte mult, am îndrăzni să spunem. Congresul PPE va aduce la București zeci de șefi de guverne, posibil și de stat, lideri de partide, miniștri, membri ai conducerii Parlamentului European șamd, care vor bate palma în văzul lumii cu liderii PDL. Problema este că evenimentul va avea loc, practic, exact cînd partidele de la noi intră în campania electorală, iar monopolizarea agendei publice, timp de cîteva zile, cu importantul for european, la care PDL, în calitate de gazdă, va avea un rol central, nu poate decît să reprezinte un mare atu politic, cel puțin de imagine. E clar că discursurile înalților oaspeți vor acoperi, în bună măsură, mesajele de campanie ale opoziției, iar presa portocalie se va ocupa minuțios de asta.

De asemenea, congresul va fi ocazia perfectă pentru ca Traian Băsescu să se implice în campania PDL; pentru cei care au uitat, Băsescu e cam singurul șef de stat care participă, în ultimii ani, la congresele popularilor, cutuma fiind că statutul de neutralitate al președinților nu prea se potrivește cu manifestări – totuși – de partid. În 2006, la Roma, Băsescu a ținut un discurs la congresul PPE, spre exemplu, în timp ce pe ecranul gigant din spatele său rula sigla PDL.

„Înțeleg că în spate rula steagul și o siglă. A fost sigla PD. Să știți că nu noi am organizat chestiunea asta”, a spus, ulterior, șeful statului, rîzînd, cînd a fost luat la bani mărunți de presă.

Adrian Năstase explică, pentru Inpolitics, că plasarea congresului puțin înaintea alegerilor parlamentare nu e deloc întîmplătoare: ”Pentru popularii europeni e foarte important ca pedeliștii să ia un scor cît mai mare în alegeri și să rămînă la putere, e vorba de jocurile care se fac la nivelul Parlamentului European, de influența necesară, contează ca un număr cît mai mare de partide membre ale grupului să fie la guvernare. În plus, toate cheltuielile legate de organizare vor fi suportate de partea română, deci e vorba de argumente, să le zicem, pragmatice din punctul de vedere al liderilor PPE. Sigur, dacă e să fim corecți, că ar fi fost mai bine ca o asemenea manifestare să nu se suprapună, totuși, cu agenda electorală autohtonă, pentru a nu risca acuzații de influențare indirectă a rezultatului”.

Victor Ponta crede, și el, că e vorba de o manevră pur electorală, dar este, pe de altă parte, sceptic că ea va ajuta prea mult PDL: ”Sunt disperați și recurg la orice mijloace, inclusiv organizarea la București a acestui mare congres, care va trebui achitată strict de PDL, și asta într-o perioadă de campanie, cînd e nevoie de fonduri uriașe pentru pomenile lor electorale. Gîndiți-vă că la un asemenea eveniment vin sute de înalți oaspeți care trebuie cazați, păziți, hrăniți, transportați șamd, sunt cheltuieli de milioane și milioane de euro, iar noi vom urmări atent ca acestea să fie achitate din visteria PDL și nu de la bugetul statului. Pedeliștii scontează, probabil, pe o lovitură de imagine, dar s-ar putea întoarce împotriva lor la momentul respectiv, pentru că ei vor sta la București să bea șampanie cu popularii, iar noi vom bate țara cu pasul și ne vom întîlni cu oamenii. În plus, românii îi vor putea ”admira” la București, în toată splendoarea, exact pe acei lideri europeni care se opun cel mai înverșunat aderării României la spațiul Schengen. După părerea mea, pe pedeliști nu îi mai ajută niciun fel de șmecherie electorală, cu sau fără sprijin din afară, vom cîștiga alegerile, pentru că așa vor românii, indiferent de ce vor popularii europeni” afirmă liderul PSD, pentru Inpolitics. (Bogdan Tiberiu Iacob).

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998