Congresul PSD de la Alba Iulia – mascarada politica a deceniului
1 comentariu / 3236 vizualizări / 14 septembrie 2014
La finele săptămînii, românii au aflat, grație unei prese suspect de ”cuminți”, că la Alba Iulia s-au petrecut unele evenimente politice relativ importante din perspectiva alegerilor prezidențiale. Nici siteul oficial al PSD nu a fost prea generos cu relatarea derulării forului. Puțini vor fi bănuit, însă, că am asistat, în mod cert, la cea mai mare mascaradă politică de partid din ultimul deceniu, una care nu anunță nimic bun pentru cetățenii României.
Ce a transmis presa, după congresul PSD de la Alba Iulia care a avut loc, de facto, în comuna Lancrăm: conform prestigioasei agenții Mediafax, ”vineri a fost validat cu unanimitate de voturi, scrutinul intern prin care Victor Ponta a fost desemnat candidat la prezidenţiale, după ce în alegerile interne s-au contabilizat 68 de voturi „împotrivă” şi 182 de abţineri.
În cadrul acestui scrutin intern, au fost consulaţi 414.917 membri de partid, care s-au exprimat prin vot.
Astfel, din 414.917 membri consultaţi, 414.667 au votat „pentru”, 68 au votat „împotrivă”, iar 182 s-au abţinut.
Procesul verbal a fost citit în cadrul Congresului extraordinar, condus de la Alba Iulia de căre preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea”.
Întreaga presa a relatat, de asemenea, că la congres au luat parte 30.000 de delegați, și că a fost folosit în premieră, un sistem de participare de tip videoconferință.
Care ar fi conluziile ce trebuie trase, din perspectiva strategilor partidului:
1) Congresul care l-a validat pe Ponta candidat a avut cea mai mare reprezentativitate din istoria post-decembristă.
2) Candidatul PSD este agreat de ÎNTREGUL activ de partid, cele cîteva zeci de voturi contra fiind o picătură dintr-un ocean.
3) PSD, partidul celor cu opt clase, cum i se spunea în mod peiorativ, a făcut saltul către epoca modernă, cu logistică de tip Star trek și comunicații performante.
Care e, de fapt, concluzia reală a evenimentului: cum afirmam și în titlu, a fost cea mai mare mascaradă care se putea imagina.
Primul aspect: am asistat la un important congres care are loc nu într-o sală încăpătoare, în prezența a zeci și zeci de jurnaliști, invitați străini, reprezentanți ai altor partide, personalități culturale, diplomați, membri ai Internaționalei Socialiste ori ai PES șamd ci într-un hotel de provincie de la periferia unui oraș ardelean.
Pentru cei care își amintesc că organizarea marilor reuniuni de partid era contestată chiar și la ultracentralul Romexpo, din cauza absenței scaunelor numerotate, care favoriza fraudele la vot, nu trebuie spus mai mult.
În al doilea rînd, ce este cu numărul halucinant al delegaților, de 30.000?
Niciun congres de partid din istoria României, inclusiv cea comunistă, nu a avut mai mult de 5-6.000 de delegați.
La 70 de milioane de membri, ultimul congres al Partidului Comunist Chinez a avut cca.2270 de delegați.
Potrivit statutului PSD, art.45, ”Norma de reprezentare pentru participarea la Conferinţele organizaţiilor judeţene, de sector şi a municipiului Bucureşti, precum şi pentru participarea la Congresul partidului este stabilită în baza unei formule care ia în considerare numărul de membri, rezultatele politice şi electorale ale organizaţiilor PSD”.
Dacă delegații sunt aleși, ca la toate partidele, de altfel, prin raportare la numărul de membri, cum e posibil ca la congresul legitim de anul trecut, din aprilie, PSD să fi avut 4.200 de delegați, iar acum 30.000? În doar un an, social-democrații și-au sporit rîndurile cu 700%?
Un congres e, în primul rînd, un for de dezbatere de marilor probleme ale partidului: cum se poate discuta prin videoconferință, cu 30.000 de participanți?
Să trecem mai departe: am aflat că alegerile preliminare din partid au fost cîștigate de Ponta, care a întrunit 414.667 de voturi dintr-un total de 414.917.
La finele anului trecut, PSD și-a depus la tribunal conform legii, lista cu numărul total de membri, respectiv 509.551.
Cîteva întrebări:
Cînd s-au derulat alegerile preliminare din organizațiile de partid, în condițiile în care nu există în media nici măcar o fărîmă de informație în acest sens?
Care a fost modalitatea efectivă de vot? Au fost organizate secții de vot în filiale, s-a votat prin e-mail, s-a mers cu urna mobilă acasă la membri, a fost vot secret ori deschis? S-a votat într-o zi, sau pe parcursul cîtorva zile ori chiar săptămîni?
Cum s-a reușit o mobilizare la vot a membrilor de peste 81%?
Cum se împacă informația despre derularea scrutinului cu cele din ultimele săptămîni, din media, conform cărora PSD a renunțat la ideea alegerilor interne, deși acestea sunt unica modalitate prevăzută de statut pentru desemnarea candidatului prezidențial?
Și, foarte important, de ce pe siteul oficial al PSD sunt de negăsit Regulamentele de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului și de candidat prezidențial care, conform statutului, ar fi trebuit elaborate de Biroul Permanent Naţional şi aprobate de Comitetul Executiv Naţional, acțiuni despre care nu avem cunoștință să se fi produs vreodată?
Dacă ieri a fost validată candidatura lui Ponta, la ultimul Consiliu Național ce au mai votat cei 6.000 de membri convocați pe 29 iulie la Craiova, o altă manifestare de partid ilegală care nu a fost clarificată nici azi pe de-a-ntregul opiniei publice ? (C.N. a avut de cinci ori mai mulți delegați decît prevede statutul și nu are atribuții în privința candidaților prezidențiali).
[…] numai că PSD nu a înțeles nimic din criticile presei, dar, acum, se pregătește să recidiveze la o scară încă mai mare, pregătind alegerea în […]