CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Consecintele ”martei negre”: MCV matura pe jos cu superimunitatea alesilor romani

0 comentarii / 1597 vizualizări / 21 ianuarie 2014

Modificările la Codul Penal privind introducerea superimunităţii pentru parlamentari şi dezincriminarea conflictelor de interese sunt criticate dur în Raportul MCV, potrivit Mediafax”, în draftul documentului menţionându-se că există îngrijorări referitoare la independenţa sistemului judiciar.

Draftul raportului, consultat de „Gândul”, arată că raportul experţilor europeni va critica dur modificările la Codul Penal privind introducerea superimunităţii pentru parlamentari şi dezincriminarea conflictelor de interese. În concluziile draftului de raport se menţionează că există îngrijorări referitoare la independenţa sistemului judiciar şi că există o rezistenţă la nivel politic şi administrativ privind măsurile anticorupţie. Viteza excesivă şi modul netransparent în care au fost votate amendamentele la Codul Penal în decembrie 2013 au fost văzute drept provocări fundamentale la adresa legislaţiei anticorupţie şi a promovării măsurilor de integritate. În draftul raportului sunt laudate activităţile DNA, ANI şi Curţii Supreme şi se analizează şi modul în care au fost făcute numirile la Curtea Supremă, Parchetul General şi DNA.

Experţii CE notează că procedura de numire a preşedintelui Curţii Supreme şi a vicepreşedintelui instanţei a fost „una clară şi fără influenţe politice”.

În schimb, în privinţa numirilor şefilor Parchetului General şi DNA, Comisia Europeană spune că mai potrivită ar fi fost o selecţie pe bază de concurs. Raportul notează, totuşi, că la DNA a fost numit un şef cu un „track-record” în lupta anticorupţie.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998