CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Consilier prezidential: ”Procurorii nu au independenta si sunt sub autoritatea ministrului Justitiei”

1 comentariu / 3742 vizualizări / 13 iunie 2018

Tezele președintelui Klaus Iohannis, ale dreptei, ale presei cotroceniste și ale tefeliștilor vizavi de așa-zisele manevre murdare cu independența procurorilor sunt spulberate, științific, de stîlpul constituțional al președinției. Dezvăluirea explozivă e făcută de analistul Ion Cristoiu, care publică un fragment dintr-o carte scrisă de Elena Simina Tănăsescu, consilier prezidențial responsabil de interpretarea Constituției.

”Klaus Iohannis are întrebări privind Motivarea CCR. Răspunsurile sunt lângă el!
În cadrul unei conferințe de presă ținute dinadins pentru a aduce amănunte despre poziția sa față de Motivarea CCR în chestiunea statutului procurorilor în lumina articolului 132 care stipulează că procurorii își desfășoară activitatea ”sub autoritatea ministrului Justiției” Klaus Iohannis a declarat că deși mai are de citit un pic pentru a o înțelege mai bine se miră că Motivarea dă ministrului Justiției autoritatea de a controla procurorii, domnia sa știind că procurorii sînt independenți, atît de independenți încît constituie o republică Republica Procurorilor” scrie Ion Cristoiu pe blogul propriu.
”Pentru a găsi răspuns la întrebările și nedumeririle stîrnite de Motivarea CCR ar trebui să apeleze la specialiștii în Drept constituțional dintre consilierii de la Cotroceni. Specialista recunoscută de mulți drept o autoritate în materie de Drept constituțional e consilierul prezidențial Elena Simina Tănăsescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională.
Elena Simina Tănăsescu a fost numită Consilier Prezidențial la data de 14 ianuarie 2015.
Așadar, dacă vrea să afle ce a vrut să spună Motivarea cînd a susținut că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, domnul președinte era obligat să apeleze la Elena Simina Tănăsescu. Ce i-ar fi spus distinsa consilieră și distinsa specialistă în Drept Constituțional?
Nimic altceva decît scrie despre asta cartea Constituția României revizuită – comentarii și explicații – semnată și de Elena Simina Tănăsescu” mai spune analistul.

La pagina 276 a cărții e interpretat articolul 132 din Constituție:

„Art. 132 : Statutul procurorilor
(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției.
(2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

”Lipseşte independenţa şi datorită acestui lucru procurorii sunt sub autoritatea ministrului justiţiei”

Cum comentează consilierul prezidențial acest articol:

”Deşi sunt magistraţi, în sensul larg al cuvântului procurorii nu fac parte din puterea judecătorească, şi în mod firesc activitatea lor are la bază unele principii particulare. Dacă principiul legalităţii, care de fapt înseamnă respectarea legii, şi, deci, se aproprie de cel „în numele legii”, precum şi principiul imparţialităţii sunt specifice şi puterii judecătoreşti, cel de al treilea, al controlului Ierarhic departajează clar procurorii de judecători. Lipseşte independenţa şi datorită acestui lucru procurorii sunt sub autoritatea ministrului justiţiei. Cum se exercită această autoritate, care sunt dimensiunile şi efectele sale, este o chestiune de competenţa legii. Aşa trebuie explicat faptul că procurorii sunt consideraţi o componentă a puterii executive, ei sunt parteneri ai justiției şi, desigur, au obligaţia constituțională de a reprezenta interesele societății și ordinea de drept”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Zicea d-na Pippidi ca trebuie să închidem ochii cu toții la art. 132 din Constituție, urmare a înțelegerilor subterane dintre clasa politică din România și, respectiv, UE.
    Chipurile, de vină ar fi rezistenții că i-au hărțuit exagerat pe politicienii PSD, iar acum această cutumă nu mai e respectată urmare a răzbunării pesediștilor.
    Aceste înțelegeri subterane s-au extins și în cazul instituției numită SRI, care a avut grijă să-și subordoneze procurorii independenți, aflați în subordinea ministrului justiției conform art. 132 care nu trebuie citit.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998