CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9479 RON UP | 1 USD = 5.1794 RON UP | 1 GBP = 5.5370 RON DOWN

Consolidarea dictaturii militare

3 comentarii / 1411 vizualizări / 13 martie 2022

Odată instaurată, dictatura militară din România se întărește pe zi ce trece. Cadența este năucitoare. Devine din ce în ce mai clar că măsurile prin care statul român este reconfigurat, Constituția pusă pe linie moartă, iar puterea parlamentară castrată, sunt temeinic și din timp planificate. Ultima operație, din punct de vedere cronologic, este adjudecarea militară a televiziunii publice.
Să începem cu sfârșitul. La televiziunea publică, adică aparținând statului, se desfășoară un concurs pentru ocuparea unei poziții cheie. Cea de șef al resurselor umane. Noul cadrist al televiziunii va reforma din temelii organigrama redacțională a instituției. Va fi însărcinat să facă o epurare radicală. Să aducă în locul celor îndepărtați din funcții persoane dovedite a fi loiale statului subteran, care acum iese la suprafață. Din umbră însă, operația este coordonată de Lucian Pahonțu, șeful Serviciului de Protecție și Pază, cel care în prezent, după îndepărtarea lui Coldea, butonează statul subteran. Ei bine, primul pas a fost făcut. Pentru a intra în marea finală și pentru a deveni cadrist șef la TVR, a fost admis Daniel Silviu Gologan, colonel SPP în rezervă. În paranteză fie spus, acesta devine un pensionar de lux, care-și adaugă la venituri un salariu de funcționar al statului. Mișcarea nu este deloc întâmplătoare. Pe măsură ce Serviciul Român de Informații, după ce instituția a fost compromisă de către tandemul Coldea-Maior, revine, desigur doar în linii mari, la un comportament în limite constituționale, în baza principiului vaselor comunicante, o altă instituție i-a luat locul. SPP. De fapt, SPP este mai bine plasat ca serviciu secret pentru a-i supraveghea pe demnitari, pentru a le inocula diferite informații și pentru a-i determina să acționeze conform directivelor statului militarizat, care se transformă în dictatură. Pentru că fiecare demnitar cât de cât important este „protejat” de SPP-iști și, implicit, supravegheat. Spre deosebire de SRI, această activitate se poate desfășura la vedere și are aparența legalității. În această logică se explică și ultima mutare de pe tabla de șah executată întocmai și la timp de oamenii cu stele pe umăr.
Recapitulăm. La vârful Guvernului avem un general cu patru stele. Desigur și el oficial în rezervă. În numai câteva zile, mai multe acte normative și măsuri absolut șocante, toate având ca finalitate miliarizarea statului, au fost adoptate și, de fiecare dată când societatea civilă a reacționat, responsabilii au făcut pe niznaii. Cum că nu au știut, cum că nu este chiar așa, cum că totul este doar o invenție a presei, cum că ar fi doar proiecte aflate în discuție. Așa s-a întâmplat cu legea avertizorului de integritate, legea de protecție a sutelor de mii de turnători pe care îi vom avea instituționalizați. Așa s-a întâmplat și în ceea ce privește ordonanța de urgență prin care Guvernul renunță la transparență în cazul unor legi care vor fi adoptate pe repede înainte, fără a fi supuse în prealabil dezbaterii publice și instituționale. Așa s-a întâmplat și cu faimosul Centru de Comandă, care va conduce practic România prin decrete militare, din primul moment în care va fi declarată, tot neconstituțional, așa-numita stare de criză de către CSAT, operațiune care nu este supusă sub nicio formă controlului și aprobării Parlamentului. Un Centru de Comandă care va putea mobiliza militar toate persoanele de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 63 de ani. Și care, atenție, va putea încredința unei puteri străine comanda militară a României, care, conform Constituției, este doar apanajul Marelui Stat Major. În fine, o ultimă situație extrem de critică, în care cei responsabili au făcut pe niznaii, este operațiunea prin care, în baza unor cuvinte și expresii cheie, vor fi scanate toate persoanele care sub orice formă își exprimă opiniile, pentru a se întocmi liste negre cu pro-putiniști. Adică cu persoane care critică Guvernul și îl critică pe președinte.
În toate aceste situații, cei responsabili au ridicat din umeri, s-au prefăcut că nu știu despre ce este vorba, au acuzat din nou presa de dezinformare, dar au mers bine merci cu proiectele înainte. Nu s-ar fi putut întâmpla așa ceva, dacă o parte din presă nu ar fi fost în prealabil anesteziată prin sume deloc neglijabile, plătite de cei responsabili cu abuzurile, cu ilegalitățile și cu furtișagurile legate de pandemie, dacă mulți dintre liderii sindicali nu ar fi fost cumpărați, dacă parlamentarii ar fi cu adevărat parlamentari și nu doar vânători de sinecuri, și dacă partidele aflate la putere a fi animate de sentimentul responsabilității față de alegători.
În plin proces de instaurare a dictaturii militare, în România desantează în neștire și la cerere militari ai unor state aliate, se constituie baze militare permanente, iar bugetul Apărării crește, în condițiile în care, în loc să ne înzestrăm Armata cu echipamente performante de ultimă generație, facem achiziții fără licitație, prin înțelegeri de la guvern la guvern, în cadrul unui program pe care cel mai adesea l-am putea taxa drept „Programul Rabla”, și fără a respecta prevederile legii offsetului, care-i obligă pe vânzătorii de armament să investească sume echivalente în economia națională. Mă tem că nimeni nu va mai putea opri acest tăvălug, favorizat de violenta agresiune a Federației Ruse în Ucraina. Un stat cu care ne-am înfrățit într-un mod cu totul și cu totul uimitor.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. & Liderii occidentali încearcă să obțină densități ale populației ca în Ucraina de îl invită pe Putin să le trimită mai mulți ucrainieni, prin propaganda făcută războiului, ?

  2. & De remarcat și panica pe care o inițiază unii politicieni din Vestul Europei cu afirmații despre o chestiune reglementată de convenții internaționale cum este și aceea despre armele chimice, ?

  3. Mai conteaza ? In colonii u este un regim democratic, altfel nu ar mai colonie. daca ii spunem militarizat este vreo diferenta? Colonia va deveni o mare baza militara; unele tari devin mari producatoare sau exportatoare de ceva, noi…..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998