CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Constatare trista: comisarul european pe Justitie a uitat ce inseamna sa fii arestat abuziv

1 comentariu / 2858 vizualizări / 8 februarie 2018

Dezbatere aprinsă, ieri, în PE pe marginea Justiției din România, comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, concluzionînd că CE este apărătorul tratatelor şi evaluează situaţia statului de drept în fiecare ţară membră, exprimând îngrijorări atunci când apar „probleme de sistem”, precum în cazul României. În replică, europarlamentarul Norica Nicolai s-a întrebat retoric, în plen, unde a fost Jourova cînd în România se operau zeci de arestări abuzive. Iar un răspuns simplu ar fi: după gratii.

Asta pentru că actualul comisar european pe justiție a stat, ea însăși, acum cîțiva ani, în arest preventiv sub acuzația de corupție timp de o lună de zile, deși s-a stabilit ulterior nevinovăția sa. S-a ales, în schimb, cu familia destrămată și cariera aproape încheiată. Ar fi fost, deci, cea mai autorizată voce în criticarea metodelor staliniste din justiția română. Nu a făcut-o, însă, preferînd să se plaseze în spatele clamărilor de operetă ale stăzii de la noi.

„După mulţi ani de muncă grea, România a ajuns la un sistem judiciar, iar populaţia a fost cât se poate de clară în sprijinul său şi în dorinţa sa de a se lupta împotriva corupţiei. Eu sunt încrezătoare că autorităţile române vor înţelege acest lucru şi vor face tot ceea ce este necesar pentru a corecta proiectele de lege, a le alinia la Constituţie şi sper să transmitem un semnal puternic de reîntărire a încrederii. Comisia va sprijini România în această încercare şi o va face oricând este nevoie şi va simţi că este util”, a spus ea.

Replica aspră i-a fost servită de europarlamentarul ALDE Norica Nicolai::

„Discuția de astăzi este departe de a fi despre statul de drept, este o discuție politicianistă și îngrijorarea dumneavoastră nu-și are rostul decât din prisma unui partizanat politic. Nu vreau să cred că, prin această dezbatere, doriți să împiedicați un parlament național să-și exercite principala lui prerogativă, aceea de a legifera, pentru că ar fi nedemocratic și incorect.

Dar despre corectitudine și statul de drept vreau să vorbesc. Prezumția de nevinovăție, doamnă comisar, drepturile și libertățile în procesul penal nu sunt garanții procedurale pe care pe care Uniunea Europeană le ocrotește? Dumneavoastră sunteți garantul tratatelor. Ce ați făcut, doamnă comisar, când sute de oameni au fost abuziv trimiși în închisoare și achitați? Ce ați făcut, doamnă comisar, când foarte, foarte mulți cetățeni au fost interceptați în afara legii? Când serviciul de informații, care nu are atribuții în procesul penal, a fost implicat în realizarea acestuia? Ce s-a făcut, doamnă comisar, când state membre, care privilegiază dreptul companiilor lor de a da mită în România, au dat mită în România? S-au închis dosarele pentru că nu conveneau unor interese economice ale unor state membre. Ne pare foarte rău, doamnă comisar, dar justiția se înfăptuiește cu bună credință, cu onestitate și cu corectitudine și numai de astfel de valori nu dați dovadă în dezbaterea de astăzi.” a spus eurodeputata. (B.I.)

ALDE_COLOR_DEF-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Felicitari pentru discurs, d-na Nicolai!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998