CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Constitutia poate ajunge la calendele grecesti

0 comentarii / 1594 vizualizări / 19 noiembrie 2013

Ultima oara, Traian Basescu a depus juramantul pentru acest mandat de cinci ani la 21 decembrie 2009. Ceea ce inseamna ca, la aceeasi data, si viitorul presedinte trebuie sa depuna juramantul. Este un prim termen care e bine sa fie tinut minte. Mai exista un alt termen, extrem de important. De un an calendaristic din momentul publicarii in Monitorul Oficial a Legii referendumului. Pana cand nu expira acest an, Constitutia revizuita nu poate fi supusa aprobarii populatiei. Aceste doua termene, precum si alte cateva circumstante, fac, asa cum aratam si in cateva analiza anterioare, improbabila adoptarea Constitutie revizuite inainte de prezidentiale. Iar daca se face simultan cu prezidentialele, atunci mandatul viitorului presedinte va fi tot de cinci ani. Dupa care noua lege fundamentala va putea intra in vigoare.

Pentru ca romanii sa se poata incadra in termenul prevazut de Constitutie, pentru a avea un nou presedinte cu juramantul dat la 21 decembrie 2014, este limpede ca primul tur de scrutin ar trebui sa aiba loc duminica, 7 decembrie, iar al doilea tur de scrutin duminica, 14 decembrie. Urmand ca, pana pe 21, sa se centralizeze toate rezultatele din tara si din strainatate si sa se poata solutiona contestatiile. Si, in aceste conditii, cand ar putea fi organizat referendumul pentru adoptarea Constitutiei revizuite? Strict aritmetic, ar mai fi timp. In sensul ca presedintele Traian Basescu, daca nu ma insel, ar avea posibilitatea sa promulge, intr-una din zilele urmatoare, Legea referendumului, pentru a incepe sa curga termenul de un an. Numai ca nu o va face. Va lungi cat va putea acest moment. Are tot interesul ca viitorul presedinte sa fie ales pe actuala Constitutie, cu un mandat de cinci ani si cu prerogative excesive, intarite prin diverse acte normative paralele cu Constitutia si prin controversate decizii CCR. In felul acesta, el atinge doua scopuri. Spera sa isi negocieze transferul unor puteri de care dispune catre viitorul locatar de la Cotroceni. Si stie ca, in acest fel, cu un madat de cinci ani, forteaza mana PSD sa mearga cu un candidat propriu. Ceea ce ar insemna ruperea USL.

Cum reactioneaza USL in fata acestei provocari? In primul rand, il avertizeza pe presedinte ca, in zece zile – doua, trei au si trecut -, liderii celor doua camere ale Parlamentului au posibilitatea sa semneze legea in locul sefului statului si sa o publice in Monitorul Oficial. Asta ar insemna ca, pana la sfarsitul acestei luni, termenul de un an, stabilit de Curtea Constitutionala pentru intrarea in vigoare a Legii referendumului, ar incepe sa curga. Si, teoretic vorbind, ar fi posibila organizarea referendumului inaintea primului tur de scrutin al prezidentialelor din 2014.

Dar numai teoretic. Intrucat nu am putea avea, la sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, doua campanii diferite si, intr-un interval atat de scurt, doua alegeri diferite. Pentru referendum si pentru alegerea presedintelui. Pur si simplu legile nu permit. In plus, toata aceasta operatie mai presupune o etapa. Si anume trecerea proiectului Constitutiei revizuite prin Parlament. Ceea ce va presupune indelungate si aprige dezbateri. Dupa care Constitutia revizuita va putea fi atacata, atentie, pe rand, la Curtea Constitutionala de oricare dintre partidele parlamentare si, evident, de presedinte. Ceea ce, din nou, are toate sansele sa dinamiteze proiectul unei noi Constitutii care sa intre in vigoare pana in alegeri. Sau care sa aiba vreun efect in ceea ce priveste statutul viitorului presedinte. (Sorin Rosca Stanescu)


Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998