CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Constitutionalist de top: ”Iohannis s-ar putea sinucide politic cu referendumul”

3 comentarii / 3042 vizualizări / 2 aprilie 2019

Klaus Iohannis e făcut pulbere de una dintre vocile cele mai autoritare din corul anti-pesedist, constituționalistul Ioan Stanomir, într-o publicație consacrat anti-pesedistă, Revista 22, acesta avertizînd că președintele ar putea deconta dramatic referendumul pe care intenționează să-l convoace. La fel de tăios e criticat și partidul președintelui, PNL, cu a sa nouă vedetă, Rareș Bogdan, a cărei aducere relevă criza de la liberali.

”Atenție, gândit inept, un referendum poate fi un factor suplimentar de sinucidere politică” avertizează Stanomir, fost președinte al Comisiei Prezidențiale de analiză a regimului politic și constituțional din România.

”Un referendum convocat în pripă și cu întrebări insuficient de bine calibrate poate avea un efect negativ neintenționat. În privința referendumului provocat de președinte, inițiatorul se confruntă cu două riscuri. Este, o dată, riscul neparticipării, iar în a doilea rând, în condițiile întrunirii cvorumlui, se confruntă cu riscul ignorării deliberate de către parlament a votului popular. Implicarea într-un referendum este o acțiune care trebuie să aibă un obiectiv asumat. Referendumul nu trebuie să fie doar un vehicul, trebuie să fie un vehicul cu sens, pentru că nu te urci într-un autobuz doar pentru că trece prin fața ta.” mai spune el.

În plus, Stanomir critică și pasivitatea actorului politic Iohannis:

”Este legitim să te detașezi de predecesorul tău și să încerci să-ți inventezi un stil prezidențial. Dar ceea ce nu mi se pare sănătos pentru starea democrației noastre este să legi acest stil prezidențial de pasivitatea prezidențială(…)Cred că președintele Iohannis este de bună-credință. Dar simpla bună-credință nu te califică ca bun președinte. Un bun președinte trebuie să aibă momentele sale de curaj, pentru a mă exprima elegant. Curaj care înseamnă confruntare directă(…) I se reproșează lui Traian Băsescu „soluția imorală“. Dar, pe termen scurt, această „soluție imorală“ l-a privat pe Adrian Năstase și pe pesediștii asemenea lui de posibilitatea de a juca o nouă carte. Observ doar că președintele Iohannis putea să încerce și el o „soluție imorală“, dar a preferat să acorde a treia oară mandatul PSD prin d-na Dăncilă”.

PNL e neîncrezător în propriile energii

Cît despre partidul prezidențial, constituționalistul observă că ”PNL și-a ales cap de listă pe cineva care nu aparține acestui partid, ceea ce înseamnă, de fapt, că e neîncrezător în propriile sale energii – o primă observație(…) Cred că aducerea d-lui Rareș Bogdan este în primul rând un semn al influenței telepoliticii în spațiul românesc. Să mă explic. Telepolitica înseamnă, în opinia mea, pe urmele unor analize consistente, un triumf al demagogiei. Iar demagogia este un pericol mortal pentru un partid popular-conservator. Pentru că, dacă este infectat de virusul demagogic, acest partid riscă să-și piardă substanța autentică. La rândul său, d-l Rareș Bogdan este o personalitate foarte complexă. Dacă îi facem o minimă biografie, îl găsim în anii 2012-2013 „în miezul unui ev aprins“ USL-ist. Aduc aminte cititorilor revistei dvs. Că, la un moment dat, d-l Rareș Bogdan era propus să preia televiziunea publică sub mandatul USL. D-l Rareș Bogdan are merite incontestabile, dar mesajul pe care îl propune este unul care uneori e direct contaminat de un tip de demagogie pe care eu personal nu îl prizez”.(B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Eh. „Constituționalistului” de top doar îi pute faptul că Prostanis are un alt soi de ticăloșie decât dictachiorul. Adică, în loc să fure case, nu putea să lingă acolo unde scuipase?

  2. bla,bla,bla……….

    • ‘ngă

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998