CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Consultari fara consultari transformate in claca

0 comentarii / 3329 vizualizări / 11 octombrie 2010

O noua runda de intalniri se consuma la Cotroceni. La initiativa sefului statului. Acesta, conform Constitutiei si insasi ratiunii democratiei de a exista, are obligatia sa se intalneasca din cand in cand, dar in mod regulat, cu reprezentantii partidelor care, in urma alegerilor, au devenit parlamentare si sa dezbata teme importante de actualitate. Este cea mai eficienta modalitate prin care seful statului poate afla, direct de la sursa, care sunt opiniile predominante si cum isi poate el indeplini, in mod corect, rolul de mediator. De arbitru. Asa ar trebui sa fie. Si asa nu e. Si acest important mecanism generat de Constitutie, in Romania regimului Basescu, in loc sa fie aplicat, este doar schimonosit. Caricaturizat. Iar consecinta imediata este ca respectivele consultari nu sunt consultari. Sunt stat la claca.
Din nenumarate motive, pe care nu mai are rost sa le enumar pentru ca le stie, in acest moment, toata lumea pe de rost, Presedintele Traian Basescu si-a pierdut credibilitatea. A dorit sa fie presedinte – jucator in loc sa fie presedintele tuturor si, jucand in echipa PD-L, a sfarsit prin a deveni presedinte – partinitor. In consecinta, si-a anulat singur cel mai important rol conferit de Constitutie. Cel de arbitru. Cel de mediator. Autoritatea functiei prezidentiale este in grava suferinta. Acesta este principalul motiv pentru care nu mai exista practic consultari. Presedintele sta la claca cu liderii PD-L, care oricum stau la claca de dimineata pana seara. In calitatea sa de lider real al partidului. Apoi sta la claca cu reprezentantii UDMR, cu care oricum sta la claca in calitatea sa de presedinte – jucator, care ia decizii in locul primului ministru, depasindu-si cu mult prerogativele executive pe care le are prin Constitutie. Apoi, Presedintele incalca Legea fundamentala, asezandu-se la o claca denumita oficial consultari si cu un partid care nu a devenit parlamentar in urma alegerilor. Ci dupa alegeri si printr-un artificiu. Este vorba de UNPR. Un partid de stransura. Sigurul din Romania care nu s-a format de jos in sus. Ci de sus in jos. De la un semnal dat de presedinte la o operatiune cvasi – militara executata in interiorul Parlamentului.
Niciodata pana acum credibilitatea institutiei prezidentiale, care se preface azi ca organizeaza consultari, nu a fost mai scazuta. Ea se plaseaza undeva intre 12 si 14 la suta. Niciodata pana acum credibilitatea unui guvern nu a fost mai scazuta. Doar 20 la suta dintre cetateni cred ca Romania se indreapta intr-o directie buna. Restul considera directia gresita. Si fiindca in ultimii 6 ani domnul Traian Basescu s-a razboit atat de mult cu jurnalistii, cu ziarele si cu televiziunile, imi permit sa-i dau, cu satisfactie, o informatie de ultima ora. 70 la suta dintre cetatenii Romaniei considera ca presa este credibila. Au incredere in noi. Tot mai multa. Si au tot mai putina incredere in el. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998