CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Consultări pentru un premier gata împachetat

3 comentarii / 3041 vizualizări / 6 noiembrie 2015

Este extrem de interesant. Astăzi, la Cotroceni este organizată ultima rundă de consultări, cu societatea civilă. După ce, în prealabil, au avut loc consultări cu partidele. Obiectivul lui Klaus Iohannis, cel anunţat oficial, este de a identifica o soluţie de înlocuire a Guvernului Ponta. Care, juridic, nu mai există. Din momentul în care Ponta a demisionat. Şi, cu toate astea, iată, numele viitorului premier este cunoscut. Se numeşte Dacian Cioloş. Iar anunţul vine din exterior. De la Bruxelles.
În aceste condiţii, dacă, deci, se confirmă că Dacian Cioloş este premierul tehnocrat al unui Guvern tehnocrat sau de uniune naţională atunci, survin două întrebări. Care necesită răspunsuri. Prima întrebare este cine l-a desemnat, de fapt, pe Dacian Cioloş? Având în vedere faptul că acesta a fost comisar european şi că informaţia privind viitoarea sa desemnare vine de la Bruxelles ar putea exista bănuiala, cât de cât întemeiată, că oficialii europeni sunt cei care au exercitat, în acest sens, presiuni asupra lui Klaus Iohannis. O asemenea ipoteză este întărită de o realitate care deja a fost demonstrată. Noi nu ştim prea bine cum s-a achitat Dacian Cioloş, în trecut, în calitate de comisar european pentru Agricultură de obligaţiile faţă de instituţia europeană. Probabil că a fost un ministru meritoriu. În sensul că a ştiut să satisfacă cele mai importante dintre solicitările statelor mai puternice din UE, legate de bugetul alocat acestui domeniu. Şi de modul în care acest buget a fost distribuit. Ceea ce este însă cert pentru români este că, dincolo de aventura gripei aviare, ei nu au prea simţit, în perioada respectivă, că au un compatriot instalat în înalta funcţie de comisar european pentru Agricultură. Ei bine, acest tip de raţionament face plauzibilă teza conform căreia, vom avea, pentru prima dată, un prim-ministru numit din exteriorul ţării, desigur, după ocupaţia sovietică.
Nu trebuie exclusă nici ipoteza în care instituţia de la Cotroceni a ajuns, ea însăşi, la concluzia că domnul Dacian Cioloş ar fi un candidat potrivit pentru funcţia de prim-ministru. Să spunem că aşa stau lucrurile. Că în căutarea unui tehnocrat, consilierii de la Cotroceni l-au găsit pe Cioloş. Dar atunci, rămâne o necunoscută. Cum se face că numele lui este, pentru prima şi pentru a două oară, lansat din medii nu de la Bucureşti, ci aparţinând instituţiilor europene. O explicaţie ar putea fi, eventual, faptul că unul sau mai mulţi reprezentanţi ai Palatului Cotroceni au comis indiscreţii. Că s-ar fi produs, prin urmare, de la cel mai înalt nivel, o scurgere de informaţii.
Dar, în aceste condiţii, plasându-ne şi în prima şi în cea de-a doua ipoteză, persistă, totuşi, un uriaş semn de întrebare legat de raţiunea consultărilor. Poate aceste consultări de la Cotroceni sunt organizate, nu în scopul ca, la capătul lor, să se desprindă câteva concluzii şi câteva candidaturi de premier, ci, mai degrabă, ca prin persuasiune, preşedintele să reuşească să îl impună pe cel pe care îl doreşte. Adică, pe domnul Dacian Cioloş. Atât în faţa partidelor parlamentare, cât şi a reprezentanţilor străzii, cu care, în premieră, domnul Klaus Iohannis se întâlneşte azi. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Atata joc de scena pentru o mutare in plic?

  2. Primul interviu cu viitorul pm : duminica la realitatea tv ( un invitat de joi nu stia ca are microfonul deschis si l-a dat de gol pe acoperitul laudaros si mitocan. Nu-i vorba ca vedeta absoluta a trambitat acest nume de vreo doua saptamani, inainte de demisia lui Ponta.

  3. Este omul serviciilor secrete. A fost propus din afara si este sustinut din interior de aceia care asigura „regia” protestelor…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998