CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Contraatacul opozitiei

0 comentarii / 1718 vizualizări / 29 mai 2011

Cele trei partide din opozitie, PSD, PNL si PC, constituite intr-o alianta politica, si-au prezentat programul economic. In fine. De fapt, tintele, principiile si mecanismele in functie de care intentioneaza sa-si asume raspunderea politica dupa alegeri. Intr-un briefing de presa, in numele PD-L, Adriean Videanu sustine ca aceasta proiectie elaborata de opozitie este un fel de mare fas. Si ca, in esenta, nu aduce nimic nou. Care este realitatea? Daca USL vine la guvernare, schimba lucrurile in bine? Da sau nu?
Cel mai ambitios angajament si care, evident, reprezinta un factor de noutate absoluta este ca USL se angajeaza sa creeze, in patru ani de guvernare, un milion de locuri noi de munca. Pare o masura de stanga. Dar are efecte caracteristice unei politici de dreapta. Pare un obiectiv populist. Dar este, in acelasi timp, cat se poate de realist. Un milion de noi locuri de munca inseamna o proportie mai corecta, in bugetul statului, intre veniturile obtinute pe seama fortei de munca si cheltuielile in materie de pensii. Deci nu mai este nevoie sa se amputeze pensiile oamenilor. Dimpotriva. Ele pot creste. Este insa foarte greu sa creezi un milion de noi locuri de munca. Drumul catre acest obiectiv presupune adoptarea unor politici care, in mod straniu, sunt ambivalente. Adica si de stanga si de dreapta. Sau nici de stanga, nici de dreapta.
Daca taxele platite de angajatori sunt zero atunci cand este vorba de tineri sub 25 de ani sau de persoane peste 55 de ani, care lucreaza part-time, atunci societatea romaneasca va descoperi, relativ usor, ca dispune de un rezervor urias de forta de munca, astazi aproape neexploatat. In fine, daca USL se tine de cuvant si aplica si celelalte mecanisme, respectiv reduceri de impozite, cota multipla dar regresiva, stimularea masiva sub aspect financiar a intreprinderilor mici si mijlocii, scutirea de impozite pentru capitalul reinvestit si lucrari masive de infrastructura, atunci nu numai ca este relativ usor, pana la urma, sa creezi un milion de noi locuri de munca, dar se vor duce si foarte multi bani in consum.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998