CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Copiii unui Dumnezeu mai mic: nevazatori aruncati prada coronavirusului

0 comentarii / 2801 vizualizări / 26 septembrie 2020

Un caz strigător la cer la Spitalul Municipal Făgăraș, secția de Recuperare Medicală, relatat de presa locală. Pe motiv de lucrări de renovare, un cuplu de maseuri nevăzători a fost mutat de conducerea spitalului la grămadă cu alți colegi într-un spațiu înghesuit, plus un orar impropriu de muncă, rezultatul fiind contaminarea ambilor cu virusul Covid 19. Cei doi angajați susțin, într-un memoriu, că doar persoanele cu handicap au fost obligate să lucreze în asemenea spații improprii, ceea ce înseamnă discriminare clară.

”Soţii Viorel şi Luciana Glogojan nu mai necesită nicio prezentare întrucât de 30 de ani îşi desfăşoară activitatea ca maseuri în această secţie şi sunt iubiţi atât de colegi, dar mai ales de pacienţi. Numai conducerea spitalului le ignoră drepturile şi le face viaţa un iad în orele de program. Mai mult, au fost depistaţi pozitiv la testul COVID-19 la începutul săptămânii, caz în care acum sunt izolaţi la domiciliu. Soţii Glogojan sunt convinşi că virusul a fost luat din spital întrucât, spun ei, au respectat cu stricteţe măsurile.” scrie Monitorul de Făgăraș.

Soţii Glogojan au cerut conducerii spitalului, la început verbal, apoi în scris prin avocat, condiţii minine în care să-şi desfăşoare activitatea la locul de muncă şi care să le respecte drepturile legale de persoane cu dizabilităţi, nevăzătoare. N-au cerut prea mult în condiţiile în care spaţiul destinat serviciilor pe care le prestează este unul foarte mic, cu doar 3 băncuţe la 5 maseuri, fără aerisire şi fără toaletă. Conducerea spitalului n-a făcut nimic în acest sens, deşi printr-un răspuns dat adresei semnate de soţii Glogojan prin avocat, a promis că va rezolva problemele. Numai că răspunsul a fost înregistrat în luna iunie, iar la sfârşitul lunii septembrie, după mai bine de 3 luni, doleanţele angajaţilor sunt ignorate total.

”Suntem persoane cu dizabilitati senzoriale de durata, respectiv nevăzători, şi suntem angajaţi în cadrul Spitalului Municipal Făgărăaş. Din cauza lucrărilor de renovare, începând din luna septembrie 2019, în mod provizoriu, am fost mutaţi într-un alt spaţiu al unităţii. Acesta este impropriu atât desfăşurării activităii noastre, cât şi din perspectiva asigurării unor minime condiţii pacienţilor. Astfel, in acelaşi cabinet, îşi mai desfăşară activitatea încă 3 angajaţi ai spitalului, nefiind asigurat un spatiu necesar minim de lucru. Cu atât mai mult cu cât, în condiţiile pandemiei cu coronavirusul Covid 19, este şi obligatorie asigurarea de către angajator a unor condiii speciale de siguranţă, atât angajaţilor, cât şi pacienţilor. Cabinetul nu are în dotare un grup sanitar propriu, noi fiind nevoiţi să ne deplasăm la un alt grup sanitar din cadrul altui cabinet, ceea ce ne este foarte greu, fiind nevăzători complet, fără niciun rest de vedere” arată soţii Glogojan, în adresa trimisă conducerii Spitalului Municipal Făgăraş.

”Declarăm că ne simţim discriminaţi, dupa cum se observă (cu ochiul liber), doar persoanele cu handicap îşi desfăşoară activitatea (la gramadă) într-un singur cabinet, atâta timp cât colegii noștri lucrează câte unul sau doi într-o încăpere. În consecinţă, menţionăm că nu beneficiem de condiţii de muncă egale şi echitabile, după cum este prevazut în legea promulgată de Preşedintele României din 23.07.2020, privind completarea şi actualizarea Legii 53/2003, în care este încriminată discriminarea pe baza de handicap. Spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea nu corespunde nevoilor şi necesităţilor noastre din urmatoarele motive:
În condiţiile pandemiei cu coronavirusul Covid 19, angajatorul are obligaţia să ofere, atât pacienţilor cât şi angajaţilor, condiţii speciale de siguranţă printre care cea mai importantă, este distanţarea – despre care nu putem vorbi într-un spaţiu unde lucrează cinci maseuri plus bolnavii aferenţi.
Nu beneficiem de vestiar, deci ne schimbăm din hainele de stradă în aceeaşi încăpere, folosind un cuier comun cu pacienţii.
Cabinetul nu este dotat cu o banchetă pentru fiecare maseur cum ar fi firesc şi cum prevede Ordinul de ministru nr. 411 din 22.07.1998 şi deci, nu ne putem organiza şi desfăşura activitatea professional, în mod normal şi fără îngrădiri.
De asemenea, vă reamintim că urmează o perioadă de timp cu temperaturi scăzute, nu se va mai putea sta cu uşa de la balcon deschisă şi astfel nu se va putea aerisi spațiul corespunzător.
Si, cel mai important şi cel mai acut aspect, cabinetul nu are în dotare un grup sanitar propriu cu toaletă, vă reamintim că amândoi subsemnaţii suntem fără rest de vedere, ne este greu să ne deplasăm in alte spaţii, de multe ori impiedicându-ne de diferite obiecte. Avem speranţa că veţi da dovadă de înţelegere, având în vedere situaţia noastră specială bine cunoscută şi veţi găsi o rezolvare favorabilă a cererii noastre şi totodată solicităm un răspuns în scris” se mai arată în adresa soţilor nevăzători.
Răspunsul însă, scriu ziariștii de la Monitor, n-a mai venit. Mai multe, aici.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998