CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Corectitudine: respingind codul fiscal, neamtul Iohannis face jocurile Germaniei

18 comentarii / 14964 vizualizări / 17 iulie 2015

Gestul președintelui de a respinge setul de măsuri cel mai așteptat de către clasa economică din România a șocat pe aproape toți, mai ales că el lasă într-un ofsaid cumplit propriul partid, PNL. Și totuși, la fel ca în cazul liderilor Syriza, Iohannis nu trebuie blamat pentru asta: grecii în cauză au fost votați după ce au anunțat explicit ce vor să facă și exact asta au făcut, consecvenți promisiunii electorale. La fel, și Iohannis a fost votat strict pentru că era neamț și găsește că e corect să facă jocurile fîrtaților nemți.

”Punerea in aplicare a noului Cod fiscal atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamica denota instabilitate in abordarea fiscal-bugetara: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc”.

Aceasta e fraza-cheie din cererea Cotrocenilor de reexaminare a Codului Fiscal și relevă temerea că România ar putea să rateze ținta de deficit bugetar.

Ori, se știe că, la nivelul UE, statul care a marșat cel mai tare pe impunerea unui deficit bugetar cît mai redus statelor membre este Germania, poziția sa declanșînd o serie interminabilă de scandaluri.

Nemții sunt acuzați că, după ce și-au aranjat economia, în deceniile de după război, cu ștergeri de datorii, plan Marshall și deficite bugetare masive, acum și-au văzut sacii în căruță și încearcă să sufoce dezvoltarea altor state, sub acoperirea sfatului bătrînesc ”întinde-te cît ți-e plapuma”.

Ne amintim cum anul trecut, în decembrie, un europarlamentar francez, Jean-Luc Melenchon, i-a transmis Angelei Merkel „Ține-ți gura, dna Merkel. Franța e liberă”, după ce cancelarul german criticase țara sa pentru incapacitatea de a reduce deficitul bugetar.

Cam în aceeași perioadă, premierul francez Emanuel Valls i-a cerut Angelei Merkel ca „înainte de a privi în exterior, ar fi mai bine să privească în propria ţară”. ”Europa nu poate fi redusă doar la constrângeri, la discipline aplicate fără flexibilitate, fără inteligenţă şi fără a ţine cont de contextul excepţional de dificil în care se află ţările noastre” a mai spus el.
O poziție similară a avut și Italia.
Oricum, în UE s-au ținut lanț scandalurile și disputele pe tema deficitului bugetar cît mai limitat, țări precum Marea Britanie, Franța ori Italia nefiind dispuse să se încadreze în patul Procustian al Germaniei.
România, în schimb, în ultimii ani s-au dovedit extrem de disciplinată, încadrîndu-se în ținte bugetare din ce în ce mai mici și obținînd mîngîieri pe cap din partea organismelor financiare europene.

Și totuși, nu odată, analiști și finanțiști de top și-au pus întrebarea dacă chiar e rentabil pentru o țară ca a noastră să se încadreze atît de riguros în deficite bugetare mici? De altfel, ultimii ani, în care spuneam că am respectat cu sfințenie deficitul bugetar impus, sunt exact cei care au adîncit sărăcia și lipsa de perspective la nivelul populației, mai pe românește, nu prea ne-am ales cu nimic, decît cu solicitări să strîngem cureaua mai tare și mai tare.

Teza rigorii extreme a pierdut teren în ultimul an, culminînd cu explozia Greciei, prima țară care a spus în stradă un NU hotărît măsurilor de sorginte germană. Sunt tot mai multe state care pun la îndoială eficacitatea principiilor nemțești, de relansare economică prin reducerea cheltuielilor; alte voci, precum cea a șefului agenției Stratfor, George Friedman, spun explicit că Germania duce o politică perversă, mascată în constrîngeri fiscale, de împiedicare a statelor europene mai mici de a-și dezvolta propriile industrii, pentru a nu le amenința pe cele germane.

Statele europene, spuneam deci, nu mai înghit pe nemestecate politica economică impusă de Merkel.
Pe lista lor, însă, nu s-ar putea afla o țară ca România, care a votat un președinte tocmai pentru că e neamț, iar neamțul, evident, nu iese din vorba fraților mai mari de la Vest.
Victor Ponta afirmă că respingerea Codului fiscal ”este o decizie luată în afara României și împotriva intereselor României pe care Dl. Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc”; premierul știe, în mod cert, ce spune, de această dată.
Dar, de ce ar fi de condamnat gestul lui Klaus Iohannis, atît timp cît nu l-a întrebat nimeni, înainte de a fi ales ori după, dacă se simte, cumva, mai mult german decît român? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

 1. Iohannis, un presedinte ratat. Gafa dupa gafa!

  A inceput cu Codul Silvic si opozitia explicita la decimarea padurilor, dupa vizita ambasadorului Austriei.

  A urmat gafa cu salariile mari la noii boieri de la Cotroceni.

  Gava cu TVA-ul este si mai nefericita, pentru ca loveste si in saraci si in bogati.

  Sa mai adaugam apetenta pentru luxul excesiv si petrecerile fara de sfarsit, fitele de Elena Ceausescu ale doamnei Carmen, limuzina de super-lux , Vila lui Ceausescu de la Neptun, si Vila lac 3 samd.

  Avem un presesedinte al lor, nu al nostru, cu atitudini dictatoriale si fixatii de parvenit.

  • nu ai plecat inca la moscova, kaghebistule?

   • Dar tu nu pleci, loaza, in Israel?

  • pleaca la moscova, kaghebistule Perseverent. !

   • Bibi, pionerul lui Putin, bolsevicii ca tine, in Rusia!

 2. Iohannis este cel mai incapabil conducator pe care l-a avut Romania de la fanarioti incoace. Ceilalti au fost cum au mai fost, dar asta ii intrece pe toti in slugarnicie, aroganta, incompetenta, fudulie si avaritie.

 3. bai, pesedistule bti, habar nu ai, germania nu a avut cresteri pe datorie, cu deficite mari, de aceea era marca germana asa stabila si puternica precum euro acum. toate investitiile s-au facut cu cap. niste tsipras de romania nu au cum sa priceapa. codul fiscal va obliga urmatorul guvern (adica pnl) sa reduca din cheltuieli. apoi pnl-istii vor fi acuzati de taieri de catre psd. pai nene, tu pui bomba pentru urmatorul guvern si , cinic, o sa-l critici dupa aia? nu merge asa. infectul partid numit psd trebuie desfiintat

  • Bibi, spui numai tampenii!

 4. BTI, ai inceput sa stergi comentariile? Supara adevarul?
  Iohannis este cel mai incompetent conducator al Romaniei de la fanarioti incoace si a dovedit-o cu prisosinta din toamna lui 2014 pana astazi. Niciunul din predecesorii sai nu a fost atat de incapabil, avar, arogant si slugarnic ca acest venetic sectar.

 5. Gina, nu am sters niciun comentariu, de cele mai multe ori nici nu le citesc :) BiBi, datoria publica a Germaniei este, in acest moment, de peste 21 de mii de milioane de euro…

 6. Bai, da BIBI asta e prost rau de tot,auzi unde-l duce mintea,guvernul asta pregateste CF pt urmatorul guvern ,adica PNL. Pai bai prostovane,in primul rand guvern PNL nu o vezi,iar ca sa cada astia in propria capcana o sa castige tot ei, ca sa si taie daca tot dau.Si vrei sa-ti mai spun ceva ?….pe neamtul asta cu care v-ati luat tara inapoi nu o sa-l prinda cinci ani la Cotroceni……

  • @Jane.
   Este bine ca „bibi” (fost si „alex”) glasuieste in spatiul public. Asa putem intelege care este nivelul „tinerilor nostrii frumosi care si-au luat tara inapoi” dar si ce indivizi rezoneaza in prezent cu Iohannis.

 7. Ich kusse ihre hand madam era odinioara un cantec la moda,semnificand atasamentul,daca nu dragostea fata de doamnele din preajma noastra.O fi ,din nou la moda,mai stii…

 8. […] Sursa: http://inpolitics.ro […]

 9. @ Bibi, ia fi atent ce spune Umberto Eco despre tine:

  Drama internetului este că “l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”.

 10. […] Sursa: InPolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998