CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Coruptie fara corupti si corupti fara coruptie

0 comentarii / 1522 vizualizări / 22 august 2013

Conform informatiilor oficiale pe care ni le ofera Guvernul Romaniei, au fost constatate furturi colosale facute de administratia publica centrala sau locala PDL. Valoarea acestora se ridica, numai din cele constatate pana acum, la peste 10 miliarde de euro. Dar nu avem niciun dosar penal finalizat de catre procurori si trimis in judecata si nici vreun dosar penal intr-un stadiu avansat de cercetare. Pe de alta parte, echipa Basescu-ANI-DNA mitraliaza zeci de demnitari USL sub motiv ca acestia ar fi corupti. In fine, suntem singurul stat care a inventat o institutie cum e ANI si unul dintre cele doua state europene care are un DNA. Cu toate acestea suntem taxati drept tara cea mai corupta din UE.

Sunt cateva paradoxuri care ar trebui sa ne dea serios de gandit. Cred ca nimeni nu are vreo indoiala ca in Romania exista coruptie. Ca sub regimul Traian Basescu aceasta s-a institutionalizat si ca sume exorbitante de bani din banii publici au fost sifonate. Pe de o parte ne izbim de aceasta realitate, consemnata ca atare in rapoarte interne si externe si sanctionata in mod dur de electorat, dar pe de alta parte, oficial, doua institutii aflate in avanpostul luptei contra coruptie, DNA si ANI, sunt felicitate pentru activitatea lor. Daca rezultatul efortului inspectorilor ANI si procurorilor DNA nu este diminuarea coruptiei dupa atatia ani de eforturi facute de cetateni pentru a sustine aceste institutii, atunci intrebarea: care este, de fapt, ratiunea existentei lor?, este cat se poate de legitima. Nu cumva ANI si DNA exista doar pentru a oficializa statutul unei Romanii ultracorupte si, printre altele, pentru a fi instrumente ale unor rafuieli politice?

Premierul Victor Ponta, in importanta calitate pe care o detine, a facut o afirmatie socanta. Si anume ca de cate ori este propus cineva pentru a face parte din Guvern apare un dosar. El a tras o concluzie in urma unei evaluari de natura statistica. Asa este. Traian Basescu, cu sprijinul ANI si DNA, pentru o vreme si cu sustinerea CNSAS, a decimat efectiv Guvernul Tariceanu, facandu-le unor liberali zeci de dosare. Acum a avenit randul Guvernului si adminstratiei USL. Daca luam in calcul si primarii si consilierii, exista peste o mie de dosare ANI si DNA puse in carca actualilor reprezentanti ai puterii. Tot statistica ne arata ca dupa ce cariera politica a acestor persoane este compromisa, dupa ce ele isi pierd demnitatile, dupa ce onoarea lor este terfelita, nu exista in plan juridic rezultate, decat extrem de rar, de natura sa confirme acuzatiile initiale. Dar procurorii nu raspund. La fel cum nu raspund judecatorii pentru sentintele eronate, nebazate pe probe, pe care le-au dat in putinele procese solutionate.

O a treia statistica ar putea fi oricand facuta daca luam in calcul diferitele personalitai politice – ultimul si cel mai concludent exemplu este europarlamentarul Adrian Severin – care de-a lungul timpului i-au adus critici mai virulente lui Traian Basescu. Aproape fara exceptie, acestia au intrat in colimatorul institutiilor mai sus amintite. In schimb niciunul dintre aplaudaci nu a fost vreodata cercetat.

Pentru a pune capat marii coruptii cred ca este necesar ca, in prealabil, sa eradicam coruptia in institutiile aservite. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998