CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cozminca: ”Noua alianta PNL-PC ar putea lua fata PSD”

0 comentarii / 2069 vizualizări / 11 ianuarie 2011

Fostul președinte executiv al PSD, Octav Cozmîncă, salută apariția noii alianțe PNL-PC și spune că aceasta trebuia înființată încă mai demult, avînd șansa să umple un gol important pe scena politică actuală. Într-o declarație acordată Inpolitics, fostul strateg social-democrat spune că Traian Băsescu dă semne că se teme de această nouă construcție politică, dar îi sfătuiește pe proaspeții aliați să treacă de ecranele TV și să își prezinte mesajele în contact direct cu cetățenii.

” Românilor le place să vadă că se nasc alianțe”
Octav Cozmîncă spune că alianța PNL-PC e o idee bună și necesară, care ar putea atrage un număr important de voturi: ”Trebuia făcută încă mai demult, această alianță, e un pas bun, și ar putea avea mare succes, dacă – subliniez dacă – vor reuși să depășească orgoliile personale și dacă se vor mobiliza corespunzător. Românilor le place să vadă că se nasc alianțe, dar e nevoie de mai mult pentru a le obține votul, e nevoie de poziții lucide, de un program de guvernare coerent, nu literatură întinsă pe sute de pagini ori idei științifice pe care nu le înțeleg decît savanții. E nevoie de soluții concrete, simplul mesaj anti-Băsescu sau anti-PDL nu e suficient. Cel mai important lucru, e nevoie de contact direct cu masele, pentru că România nu e SUA, iar alegerile nu pot fi cîștigate, încă, la noi, doar prin apariții la televizor, cum își imaginează unii dintre liderii opoziției.Trebuie bătute orașele și comunele cu pasul, trebuie ca noua alianță să se prezinte, să știe oamenii cine sunt și ce vor. E foarte bine că există sprijinul unui trust de presă puternic, dar nu e suficient, e nevoie de mai mult”.

”Voiculescu e un cîștig, dar să nu sară calul”
Cozmîncă e de părere că adevăratele probleme ar putea apărea din teritoriu, acolo unde alianța dintre liberali și conservatori ar putea fi contestată de unii lideri locali, dar și de la paritatea care va fi stabilită pentru candidați și la felul cum vor fi desemnați respectivii candidați. ”Mi se pare, totuși, exagerat ca un partid cu 2-3 parlamentari să se alieze cu unul care are suta și să emită pretenții de egalitate, sau așa ceva. Trebuie să își vadă lungul nasului și să ceară după puterile lor, altfel de aici vor apărea probleme mari”. Cozmîncă spune că și pe vremea cînd PC făcea alianțe electorale cu PSD apăreau asemenea probleme, ”pentru că erau mulți de ai noștri care strîmbau din nas cînd auzeau că Voiculescu primește cîte 20 de locuri eligibile. Dar, cu răbdare și tact, se pot depăși asemenea momente”. El crede că Voiculescu ar putea aduce, de asemenea, un cîștig noii alianțe, ”cu condiția să nu sară calul”.

”Băsescu se teme de noua alianță”
Fostul pesedist mai spune că, în opinia sa, Traian Băsescu dă semne, deja, că noua alianță îl incomodează: ”Am văzut cum au sărit ca arși – cum demult nu au mai făcut-o – toți slujbașii Cotrocenilor, din presă, ca să combată noua alianță și semnalul mi-e clar: Băsescu se teme. Și are și motive, pentru că o construcție nouă ar putea atrage voturi importante, dacă se mișcă bine. Deocamdată e greu de spus cu precizie dacă și ce succes va avea, să așteptăm primele sondaje de opinie și o să ne mai lămurim”.

”PSD practica politica milogului cu mîna întinsă după procente”
Cînd vine vorba de rolul pe care l-ar putea juca PSD lîngă noua alianță, Cozmîncă devine, brusc, extrem de rezervat: ”Nu știu, în momentul ăsta chiar nu știu ce să zic, pentru că PSD nu se mișcă deloc bine pe scena politică, a pierdut un timp mult prea prețios și pare că se tot reformează de nu mai are timp să facă și politică adevărată. Păi, în 1997, după ce pierdusem noi alegerile în fața CDR, ne-a luat vreo 7-8 luni să ne revenim și apoi ne-am suflecat mînecile și ne-am pus vîrtos pe treabă, de aia am revenit în forță după patru ani. Acum, văd că am intrat în al treilea an după alegeri și PSD încă își mai face curaj și încearcă tot felul de clarificări și reașezări. În ritmul ăsta, or să se reașeze pînă în 2016, stînd încă o tură în opoziție. Nu ar fi exclus să le ia fața ăștia din alianța PNL-PC, dacă își intră în mînă rapid și se pun pe treaba. Din păcate pentru PSD, el practică mai degrabă politica milogului cu mîna întinsă, care stă la colț de stradă și așteaptă să îi cadă procentele pierdute de PDL. S-ar putea să aibă o surpriză, la un moment dat, iar PDL să înceapă să recupereze din ce a pierdut, dacă criza se mai subțiază și se revine asupra unor măsuri. Și atunci, nu o să îi văd bine deloc…” conchide fostul lider pesedist. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998