”Creatorul” lui Iohannis: ”A reusit datorita etniei”
3 comentarii / 4172 vizualizări / 11 noiembrie 2014
S-a scris adesea despre cariere politice construite grație nu meritelor personale, ci apartenenței la familia ”potrivită”. Elena Băsescu, George Maior, Daciana Sîrbu sunt doar cîteva nume bine plasate în ultimii ani despre care nu e clar în ce măsură își datorează succesul calităților lor ori poziției părinților. Despre Ponta se spune, mai nou, că a făcut carieră fulminantă grație apartenenței la SIE. E, însă, mai onorant să faci carieră în cea mai mare măsură doar grație apartenenței la o etnie ?
Din acest punct de vedere, candidatul ACL, Klaus Iohannis, e exemplul perfect.
Cele două poziții înalte deținute pînă acum în carieră, cea de inspector școlar și cea de primar se datorează, ambele, apartenenței la etnia săsească și nu însușirilor ori faptelor sale. Nu o spunem noi, ci chiar cei care l-au promovat.
De la statutul de profesor de rînd, bunăoară, Iohannis a făcut saltul la cel de inspector școlar adjunct doar pentru că diriguitorii politici ai Sibiului au decis cîndva că e nevoie și de un sas în asemenea funcție.
Fostul ministru țărănist de Interne și lider al PNȚCD Sibiu, Gavril Dejeu, relata acum cîțiva ani, într-un interviu, cum a început ascensiunea profesorului Iohannis. ”Noi, în cadrul CDR la nivelul Sibiului şi în cadrul partidului, am apreciat atunci că, dat fiind specificul german al Sibiului şi al zonei, al judeţului, este potrivit ca unul dintre inspectorii generali adjuncţi să fie sas”.
Așa ajunge Iohannis, grației etniei, inspector adjunct.
Ascensiunea nu se oprește aici, însă, conform aceluiași Dejeu: ”În timp au apărut probleme în ceea ce priveşte prestaţia dlui inspector general, care probleme discutate în cadrul Convenţiei, în cadrul partidului, au condus în final la necesitatea înlocuirii lui. Dânsul şi-a dat demisia şi atunci s-a pus problema cine să îi ia locul”.
Cum Iohannis era unul dintre cei doi adjuncți, iar decizia aparținea acelorași oameni care îl promovaseră pînă atunci, a ajuns inspector plin.
Cum s-a făcut, însă, trecerea la politică?
Etnia să trăiască.
Și inspirația unui lider al Forumului Democrat al Germanilor din România, – deconspirat ulterior de CNSAS drept fost om al Securității ceaușiste – și care a reușit să facă dintr-un anonim, pentru majoritatea sibienilor, un edil de renume.
Un anonim în care nici măcar sașii nu avut mare încredere la început, el fiind – atenție mare! – abia a cincea opțiune a FDGR, după ce primele patru nume refuzaseră.
”Inspiratul” a fost preotul evanghelic Hans Klein, fost consilier local la Sibiu, lider al FDGR Sibiu, considerat ”inventatorul” politic al lui Iohannis, și care relata, la rîndul său, pentru Expres Sibian, acum cîțiva ani, cum s-a născut cariera politică a lui Klaus Johannis, undeva la inceputul anului 2000.
Pe atunci, FDGR căuta un om care să intre in lupta pentru fotoliul de primar al Sibiului cu nume grele ale politicii locale de la acea vreme.
Spunea Klein: „In 2000 am analizat aceasta problema in comitetul Forumului. Aveam patru variante, dar au cazut rând pe rând. L-a fost teama sa intre intr-o astfel de lupta, când le spuneam ca este o treaba serioasa”.
Pe lista lui era și Klaus Johannis, sef al Inspectoratului Scolar Judetean.
„Eram la sedinta si l-am intrebat daca vrea sa candideze. A parut indiferent in primul moment”, povesteste „seniorul” FDGR. Apoi, dupa o discutie serioasa, le-a promis sefilor FDGR ca va raspunde in maxim doua saptamâni care este pozitia sa. ”Dupa o saptamâna, mergeam impreuna spre casa, si atunci mi-a spus ca este de acord(…)
In alegeri a plecat cel mult cu sansa a patra, pentru ca nu era cunoscut sibienilor decât foarte putin. Avea insa un atu pe care contracandidatii sai nu l-au luat in seama: etnia germana. Rezultatul a fost ca a iesit pe primul loc chiar din primul tur, la o diferenta de peste 6500 de voturi fata de Ioan Cindrea” spunea Klein.
Și, ca o picanterie de final, trebuie spus că actualul lider liberal e un om profund religios, ale cărui decizii politice majore au fost, uneori, influențate de citate din Biblie.
Potrivit aceluiași Klein, preot evanghelic, in dimineata zilei in care Klaus Johannis a plecat, în 2009, spre Bucuresti pentru a negocia cu liderii PSD-PNL-UDMR pozitia sa de posibil prim-ministru „m-a chemat la el si ne-am sfatuit putin. I-am aratat un text din Biblie, pentru ca este religios, ceea ce ar putea sa vrea Dumnezeu de la el, pentru tara, pentru ridicarea oamenilor, sa le dea o speranta. Ce vrea Dumnezeu! Eu l-am sfatuit sa faca primul pas care este cerut de la el, pentru ca Dumnezeu nu ne da un far mare pentru un drum lung, ci doar o lanterna pentru primul pas. Asta i-am spus”. (Bogdan Tiberiu Iacob)
foto: psnews.ro
In gneral aveti comentarii pertinente dar, in apropierea alegerilor, se pare ca ati primit ordin pe unitate sa lasati deoparte obiectivitatea si sa deveniti penibil .Pacat.!
Si asa s-a spulberat si mitul lucrului bine facut.
Avem aici analiza facuta in ceea ce priveste intrarea neamtului in politica, nu comnetez subiectivitatea ei, dar nu ne spune nimic autorul de parcursul lui ca primar al Sibiului in cei 14 ani, daca nu era bun il mai alegeau sibienii consecutiv?
Uneori omisiunea este mai puturoasa si mai rau mirositoare decat minciuna!