CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Credite preferentiale pentru politisti, inca o aberatie marca Boc

0 comentarii / 2219 vizualizări / 6 octombrie 2010

Ministrul de Interne, desigur cu binecuvantarea tandemului Basescu – Boc, ne informeaza asupra unei decizii din nou unicat. Si anume ca vor interveni, in mod cat se poate de oficial, pe langa banci pentru a-i ajuta pe politisti, in general pe toti lucratorii Ministerului de Interne, in materie de credite.

Cum vor proceda? Raspunsul la aceasta intrebare ne va spune daca demersul va avea cat de cat succes. Sau daca ne aflam in prezenta inca unei noi promisiuni populiste. Lipsita de orice fel de acoperire. Care, astfel, se transforma in minciuna.
Salariatii Ministerului de Interne au grave probleme financiare, la fel ca toate celelalte categorii socio-profesionale. Banii incasati de la Guvern nu sunt suficienti pentru o viata decenta. In plus, s-au degradat alarmant si conditiile lor de munca. Foarte multi dintre ei au credite la banci, incheiate atunci cand salariul nu era amputat, iar acum dificultatile legate de restituire sunt uneori insurmontabile. Credit nerestituit, in mod logic, se soldeaza cu executare silita. In general, prin pierderea locuintei. Pe care banca, pentru a-si recupera creanta, este silita sa o vanda. Dupa ce datornicul este evacuat. Adica aruncat in strada. De aici, in mod firesc, s-a ajuns la o acuta stare de nemultumire.
Nefiind in stare sau nedorind sa umble la cauza, care este insasi amputarea veniturilor, Guvernul s-a gandit la o scamatorie. Si anume sa faca presiune asupra bancilor, pentru a gasi ele o solutie. De ce scamatorie? Sa ne amintim de prabusirea Bancorex. Unul dintre motivele pentru care s-a dus de rapa cea mai importanta institutie bancara romaneasca, la acea data, a fost sistemul creditelor preferentiale. Nu a fost initiativa unui guvern ori a unui sef de stat. Ci a conducerii de atunci a bancii. Pentru a-si cumpara imunitatea si a putea extorca banca, impreuna cu pletora de escroci, conducerea Bancorex a mituit in stanga si in dreapta. Prin intermediul asa – numitelor credite preferentiale. Adica a dat cu nemiluita, pe dobanzi mult mai mici decat cele practicate, credite unor procurori, politisti, judecatori, oameni politici si ofiteri ai unor servicii secrete. Mii si mii de asemenea credite. Urmarile s-au vazut.
Dar ceea ce s-a putut face cu Bancorex, banca de stat, nu cred ca se poate face cu bancile particulare. Am auzit marti o mare gogomanie. Si anume, ca ministrul de Interne a decis sa determine conducerea bancilor comerciale din toate localitatile sa se deplaseze la sediile inspectoratelor judetene de politie pentru a negocia. Uluitor. Deci, nu solicitantul se duce la banca ci, prin decizia unui ministru, banca ar trebui sa mearga la solicitant. Iar banca e particulara. Bancherul nu are nicio obligatie sa pocneasca din calcaie la ordin. Si, cu atat mai putin, sa acorde credite preferentiale. Adica sa piarda bani. Si sa creeze o discriminare intre clienti.
Eu cred ca aceasta noua scamatorie guvernamentala va fi un esec total. Ceea ce inseamna ca politistii si celelalte categorii de angajati ai Ministerului de Interne au fost din nou pacaliti. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998