CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Creste instabilitatea in rasaritul Europei: Guvernul din Moldova, trintit de comunisti

0 comentarii / 1672 vizualizări / 5 martie 2013

Parlamentul de la Chişinău a votat azi moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Vlad Filat. Moţiunea a fost votată de 54 deputaţi, din fracţiunea Partidului Comuniştilor, de opoziţie, a Partidului Democrat şi câţiva deputaţi neafiliaţi, pentru adoptare fiind necesare 51 de voturi.

Susţinătorii moţiunii au invocat acte de corupţie susţinute sau tolerate de guvern, în special de Vlad Filat. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că după demiterea guvernului, în Republica Moldova trebuie să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, pentru a fi schimbată întreaga guvernare. ”Astăzi 84% dintre cetăţeni consideră că Moldova merge într-o direcţie greşită. Dacă e să fim mai corecţi, nu este vorba de Moldova, ci de guvernarea moldovenească care merge pe această cale criminală, condamnând statul la dispariţie, iar poporul – la sărăcie şi robie. Astfel, solicitând astăzi demiterea Guvernului, Partidul Comuniştilor declară deschis că această solicitare înseamnă un singur lucru – alegeri anticipate şi democratice”, a declarat el, conform Agerpres.

Partidul Liberal, deşi nu a votat moţiunea, a declarat că Vlad Filat ”ar trebui să demisioneze. Noi nu participăm la vot doar pentru că moţiunea vine din partea comuniştilor. Dar, dle Filat, prezenţa dvs în fruntea guvernului înseamnă moartea Alianţei. Moartea Alianţei înseamnă moartea vectorului european. Noi nu putem merge la alegeri cu o alianţă în frunte cu dvs”, potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu

În acelaşi timp, Partidul Liberal Democrat, care a invocat mai multe succese ale guvernului Filat, i-a îndemnat pe colegii din alianţă să nu voteze moţiunea, pentru că aceasta va avea efecte extrem de negative asupra Republicii Moldova şi viitorului său european. ‘Azi, de fapt, se pune problema moţiunii de cenzură nu împotriva guvernului, nu împotriva lui Filat. Moţiunea este împotriva statului Republica Moldova, împotriva viitorului nostru european, împotriva bunăstării oamenilor’, a declarat vicepreşedintele parlamentului, Liliana Palihovici. De asemenea, potrivit liberal-democraţilor, demiterea guvernului va duce inevitabil la alegeri parlamentare anticipate.

Vlad Filat a ocupat funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova din 25 septembrie 2009. Actualul guvern este al doilea condus de Filat şi a fost învestit la 14 ianuarie 2011. Vlad Filat este al doilea premier al Republicii Moldova ca longevitate, după Vasile Tarlev (2001-2008) şi este cel mai longeviv premier care a condus un guvern de coaliţie. Acesta este al doilea guvern din istoria Republicii Moldova care a fost demis prin moţiune de cenzură, după guvernul Sturza, în 1999.

Moţiunea a fost votată în contextul unei crize politice din Alianţa pentru Integrare Europeană, care practic s-a dizolvat după ce Filat a anunţat la 13 februarie că denunţă acordul de constituire a acesteia. Au urmat mai multe atacuri între Partidul Liberal Democrat pe care îl conduce Vlad Filat şi Partidul Democrat al preşedintelui parlamentului, Marian Lupu.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998