CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Crima si pedeapsa

0 comentarii / 1473 vizualizări / 1 februarie 2011

Cazul Marcel Tundrea este emblematic pentru labilitatea acelei parti din Justitia romana, care se numeste Procuratura. Este vorba de procurorii slaviti de Presedintele Romaniei in raport cu judecatorii demonizati de acelasi presedinte.

Marcel Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, pentru violarea si uciderea unei fetite de 13 ani. O crima infamanta. Care, dincolo de pedeapsa privativa de libertate, a insemnat dezonoarea definitiva a unui om. Dupa 12 ani de inchisoare, Marcel Tundrea este eliberat dar moare inca in floarea varstei, in urma unor boli contactate ca urmare a traiului inuman in penitenciar. Iar acum se stie ca Marcel Tundrea a fost nevinovat. El este victima unei grave erori judiciare. A fost ucis din prostia sau reaua – credinta a anchetatorilor sai. A fost ucis din culpa societatii. Cine raspunde?
Erori judiciare de o asemenea gravitate se petrec, din pacate, si in alte state. Mai evoluate. Mai stabile, sub aspect juridic. Oricat de halucinanta si de dureroasa este punerea la stalpul infamiei si dupa gratii a unui om nevinovat, aceasta crima a societatii este minora in raport cu cealalta crima. Cea savarsita prin inactiune. Ei bine, din acest punct de vedere, Romania devine, la randul ei, un unicat. In aceste zile, presa scrisa si audiovizuala a semnalat, cu lux de amanunte, evenimentul redeschiderii – atentie, abia dupa 5 ani de cand testele ADN au dovedit ca nu Marcel Tundrea este criminalul, ci altcineva – a unui dosar de cercetare penala a adevaratului vinovat. I se ridica chiar osanale unui procuror. Se numeste Marius Iacob si este sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Se va face dreptate in momentul in care, la finele acestei investigatii, se va demonstra ca o alta persoana este vinovata de abominabila crima? Evident, nu. Este procurorul Marius Iacob erou intre eroii avocatilor statului, admitand ca nu vom avea, din nou, de-a face cu o eroare judiciara? Evident, nu. De ce afirm acest lucru? Din motivul, extrem de simplu si lesne de inteles pentru oricine, ca avem de-a face nu cu o crima, ci cu doua crime. Admitand ca pentru prima crima, uciderea fetitei de 13 ani, va fi identificat adevaratul vinovat, ce se intampla, insa, cu cea de-a doua crima? Cu crima a carei victima a fost Marcel Tundrea. Cu crima savarsita de societate, prin intermediul unor anchetatori si a unor magistrati impotriva unui cetatean. Ca a avut loc aceasta crima, se stie cu certitudine de 5 ani. De cand testele ADN au demonstrat, fara dubii, ca Marcel Tundrea nu putea fi vinovat. Ce a facut societatea in acesti 5 ani?
Societatea, care a savarsit crima pe mana unor anchetatori si magistrati, a stat cu bratele incrucisate. Si sta si azi. Nu am auzit ca procurorul Marius Iacob sa-i ancheteze, in vederea formularii unor acuzatii, pe cei vinovati de teribila eroare judiciara. Nici Marius Iacob nu a facut acest lucru, nici altcineva. In urma cu 5 ani, cand s-a aflat de existenta acestui caz, ministrul Justitiei era Monica Macovei. Nici “virtuoasa” Monica Macovei nu a facut nimic pentru a face dreptate. Ca, deh, si ea provenea din randul procurorilor. Iar astazi, impreuna cu Sever Voinescu, aceeasi Monica Macovei comite o eroare inca si mai grava. Propune o lege prin care infractiunea de omor sa nu mai poata fi prescrisa. In ideea, vezi Doamne, a pedepsirii vinovatilor din decembrie ‘89. Uitand – sau poate nu a invatat asta niciodata – ca legea, si cu atat mai mult legea penala, nu poate retroactiva.
Stiti cand va fi Romania un stat normal intre statele lumii? Atunci cand cei care, in numele statului, au ucis pe nedrept un cetatean vor raspunde in fata legii. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998