CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Crin Antonescu pune piciorul in prag

0 comentarii / 1657 vizualizări / 9 ianuarie 2014

„Un presedinte nu trebuie sa aduca liniste”, a spus presedintele PNL. Nu de aceea este ales un presedinte. El trebuie sa fie garantul respectarii Constitutiei si institutiilor democratice. Evident, va fi liniste atata timp cat, din aceasta perspectiva, lucrurile functioneaza. Aceasta declaratie vine in contradictie flagranta cu cea facuta, in mod insistent, de Victor Ponta. Referitoare la acelasi subiect. La „liniste”. Asistam oare la un ultimatum voalat al liberalilor? Este posibila o schimbare radicala a discursului presedintelui PSD?

Viitorul presedinte al Romaniei va avea un mandat de cinci ani si prerogative extinse, rezultate din prevederile actualei Constitutii, precum si dintr-o serie de reforme institutionale facute in acest scop, al caror artizan a fost Traian Basescu. Prin urmare, rolul acestuia ar trebui sa fie extrem de activ. Si in nici un caz pasiv. Motiv care il determina pe Crin Antonescu sa afirme, pana la urma, acelasi lucru ca si presedintele in exercitiu. Si anume ca urmatorul presedinte nu ar trebui sa stea deoparte si sa nu intreprinda nici un fel de actiuni care i-ar putea deranja pe actorii politici. Toate bune si frumoase. Numai ca celalalt reprezentant al binomului USL, Victor Ponta, sustine contrariul. Cine va invinge?

Raspunzand unui veritabil bombardament de opinii contradictorii si numeroaselor declaratii belicoase lansate fie din tabara PSD, fie din cea a PNL, Crin Antonescu, prin discursul sau public de ieri formulat la deschiderea staff-ului liberal, a afirmat cat se poate de explicit ca PNL nu doreste ruperea USL. Si ca nu va actiona in acest sens. Dimpotriva, cauta o solutie pentru ca animozitatile existente sa fie estompate sau chiar evitate in viitor. A invocat in acest sens contractul pe care cele doua partide il au cu cetatenii care i-au ales si care si-au pus seprantele in ei pentru viitorii patru ani. Aceasta dorinta a PNL, de a ramane impreuna cu PSD si de a-si asuma in egala masura raspunderea guvernarii, nu este insa neconditionata.

Pentru ca PNL sa ramana in continuare un partener loial al social-democratilor in USL, este insa obligatoriu ca programul Aliantei sa fie respectat. Sa nu existe, cu alte cuvinte, abateri grave de la angajamentele luate in fata cetatenilor. Din aceasta perspectiva, PNL va reactiona cat se poate de ferm, consecinta nerespectarii programului stabilit fiind chiar ruperea USL.

Ne gasim, asadar, in prezenta unei miscari politice a PNL extrem de interesanta. Mai intai exista vointa ferma de a pastra unitatea in USL. De a sustine Guvernul, de a-si asuma raspunderea pentru toate actele guvernamentale, chiar daca premierul apartine altui partid. Iar pe de alta parte exista doua conditii la fel de ferme. Cea legata de statutul si de rolul pe care il va juca viitorul presedinte si, inca si mai important, ca programul USL sa fie respectat de catre partenerii social-democrati.

A fost o luare de pozitie cat se poate de constructiva. Incurajatoare pentru electoratul USL daca el mai exista ca atare. Si, cred eu, extrem de preocupanta, aproape ca un semnal de alarma, daca nu cumva chiar ca un ultimatul pentru Victor Ponta. Acesta va trebui, daca doreste sa continue alianta cu PNL, sa-si modifice radical discursul privind profilul, rolul si locul viitorului presedinte si, in al doilea rand, sa aiba grija ca, in viitor, Guvernul sau el personal sa nu mai ia initiative aflate in contradictie cu programul asumat. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998