CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cristian Parvulescu: “Votul obligatoriu ii ajuta pe Vadim si Dan Diaconescu!”

0 comentarii / 1678 vizualizări / 20 iulie 2010

O eventuala introducere a votului obigatoriu, gratie unui calcul politic al PSD si PNL menit sa foloseasca nemultumirea sociala pentru a scoate din carti, la viitoarele alegeri, PDL, este o operatiune foarte riscanta de care ar putea beneficia electoral, din plin, personaje precum Vadim Tudor sau Dan Diaconescu, avertizeaza presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, in exclusivitate pentru Inpolitics.

Pericolul electoratului anti-sistem

“Personal, eu nu sunt un inamic al votului obigatoriu dar, in Romania, introducerea acestuia ar fi foarte riscanta. Tocmai fiindca am avea de-a face cu un vot obligatoriu, la urne se va prezenta si electoratul anti-sistem, electorat care nu este numai anti-PDL ci este si anti-PSD, PNL sau UDMR. Va voi da un exemplu. In Belgia, gratie votului obligatoriu, la ultimile alegeri, Noua Alianta Flamanda a scos un scor de peste 30%. In Romania exista un puternic curent anti-sistem. Prin votul obigatoriu, personaje gen Vadim Tudor si Dan Diaconescu, plus alte minunatii care pot oricand sa apara, ar beneficia din plin de eventualitatea introducerii votului obligatoriu.”, explica Cristian Parvulescu.

Obligativitatea scade pretul unui vot

Pe de alta parte, el invoca problemele constitutionale ridicate de acest tip de scrutin dar, nu in ultimul rand, explica si impactul pe care l-ar avea un astfel de vot din perspectiva incercarii unei fraudari a procesului electoral. “Noi am avut vot obligatoriu in perioada interbelica si, de asemenea, in perioada comunista. In realitate, este vorba despre o problema constitutionala. Doar patru tari folosesc votul obligatoriu in UE, celelate au renuntat deoarece, astfel, se produce o limitare a libertatilor cetatenesti. Exista voci care sustin ca atunci cand votul este obigatoriu se reduce riscul cumpararii votului deoarece aceasta ar fi o actiune prea costisitoare. Cu toate acestea, deoarece vor exista mereu segmente foarte sarace, este posibil ca pretul votului sa scada si sa existe acest pericol in continuare, la o scara foarte mare, tocami fiindca votul ar fi, oricum, obligatoriu”, avertizeaza presedintele ProDemocratia. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998