CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cristian Preda: „Ponta si Basescu ar trebui sa mearga impreuna la Consiliul Europei”

0 comentarii / 1354 vizualizări / 11 mai 2012

Premierul Victor Ponta ar trebui să se ducă împreună cu preşedintele Traian Băsescu la Consiliul Europei, pe 23 mai, deoarece ar fi un semn că, în ceea ce priveşte politica externă, România vorbeşte pe o singură voce, afirmă europarlamentarul pedelist Cristian Preda, pe blog.

„Înțeleg dintr-o relatare de presă că V.Ponta e dornic să participe la Consiliul European din 23 mai. Tratatul Uniunii Europene menționează că în Consiliul cu pricina participă șefii de stat sau de guvern. Textul nu spune “și”, ci “sau”. E avută în vedere, de bună seamă, acoperirea distincției dintre regimurile parlamentare (care trimit în Consiliu șeful guvernului) și cele semi-prezidențiale (inspirate de modelul francez) sau prezidențiale (ar trebui folosit singularul, fiindcă în UE există un singur regim prezidențial, și anume cel cipriot).
Regulamentul de procedură al Consiliului indică, de asemenea, faptul că reprezentantul unei țări poate fi însoțit de un ministru, așa cum șeful Comisiei Europene poate fi acompaniat de un comisar. Ușa sălii nu se închide, deci, în nasul unui eventual al doilea român care ar vrea să intre în Consiliu.
Avem, de asemenea, precedentul. În ultimele două decenii, Franța și Polonia au venit în Consiliu și cu președintele, și cu premierul, atunci când au avut parte de coabitare politică, adică atunci când șeful statului și șeful guvernului nu proveneau din aceeași tabără politică. În România de azi, avem și noi un asemenea regim. Altfel spus, Traian Băsescu ar putea fi însoțit de Victor Ponta la Consiliul European”, scrie Cristian Preda, pe blog. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998