CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cristian Preda: ”Sponsorizarile private sa fie interzise in campania electorala”

0 comentarii / 1540 vizualizări / 19 ianuarie 2011

Cele 6 milioane de lei alocate de la buget, anual, pentru functionarea partidelor politice parlamentare din Romania, trebuie dublate in anii electorali, in timp ce uzitarea de fonduri private, in campanie, trebuie interzisa, sustine europarlamentarul pedelist Cristian Preda, pe blog-ul propriu.

Mentionam ca, in 2010, potrivit Autoritatii Electorale Permanente, PDL si PSD au primit, deopotriva, 2,29 milioane de lei, PNL a primit 1,32 milioane, iar micutul PC a capatat 60 de mii de lei. “Președintele a propus ieri redefinirea legală a finanțării partidelor. Aparent, fruntașii opoziției sunt de acord cu ideea. Cred că ar trebui profitat de această fericită concordanță a punctelor de vederi. Avansez aici o propunere.
N-ar fi rău să se plece de la sumele deja alocate de la buget pentru funcționarea partidelor politice. În 2010, conform datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, PSD și PDL au primit, fiecare în parte, circa 2,29 milioane de lei, PNL a căpătat 1,32 milioane, iar minusculul PC – aproape 60 de mii de lei. În total, ar fi circa 6 milioane de lei. Raportat la populația electorală, asta înseamnă 30 de bani per alegător. În opinia mea, această sumă ar trebui dublată în anii electorali. Fiecare partid parlamentar ar primi astfel pentru fiecare campanie electorală o sumă egală cu subvenția anuală. Aceasta e calculată – reamintesc – pornind de la ponderea partidelor în Parlament.

Campanie cu bani de la buget
Formațiunile mai mici ar fi libere să completeze sumele cheltuite în campanie până la limita subvenției acordate celui mai mare dintre partide. Nici un leu în plus! Partidele neparlamentare ar putea primi, la rândul lor, de la buget suma cuvenită partidului cu cea mai mică fracțiune parlamentară: în caz că nu ar intra în Parlament, ar rambursa banii primiți de la buget. Se înțelege de la sine că dacă un partid parlamentar ar rata intrarea în legislativ ar da și el înapoi suma căpătată pentru campanile”, scrie Preda.

Interzicerea fondurilor private in campanile electorale
Europarlamentarul pedelist sustine ca, in conditiile in care bugetul de stat devine pusculita electorala a partidelor politice, este imperativ necesara interzicerea uzitarii de fonduri private in campania electorala, fapt care ar promova o salubrizare a fenomenului alegerilor din Romania. “Mai întâi, partidele ar fi obligate să intre mai mult în dialog cu cetățenii. Beneficiind astăzi de posibilitatea unor cheltuieli deșănțate, ele neglijează dialogul cu oamenii reali. E mai comod să plătești un poster decât să cauți tonul potrivit în discuția cu cetățenii din diverse medii. În al doilea rând, interdicția utilizării unor fonduri private ar da competiției electorale o dimensiune necesară într-o democrație fără o tradiție lungă, care să fi configurat practici asumate în mod tacit de toți actorii. S-ar încuraja definirea unui spirit public care să nu fie contaminat (uneori, până la confiscare) de interese egoiste. Evident, efectul imediat ar fi diminuarea corupției care rezultă din complicitatea politicenilor și a clienților lor politici, abonați la contractele plătite din buget”, conchide Cristian Preda. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998