CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cristoiu, profetie neagra: ”Vom ramine doar cu presa tiparita saptaminala si lunara”

2 comentarii / 3480 vizualizări / 31 decembrie 2019

La final de an 2019, cel mai reputat făcător de gazete din era post-comunist, Ion Cristoiu, e sceptic în legătură cu viitorul presei autohtone și profețește vremuri dificile. Afirmațiile sunt făcute într-un interviu acordat ziarului fondat de el în 1992, Evenimentul Zilei, care de mîine nu va mai apărea în ediție tipărită, o veritabilă zi de doliu pentru mass-media de la noi.

”Din presa tipărită va rezista segmentul de presă săptămînală și mai ales de presă lunară, de nișă. Nevoia de a citi și un text care să depășească proporțiile unui SMS va rămîne mult timp în România și în lume. Numai că această presă de nișă, ca de exemplu cea dedicată Istoriei, cere un tip de ziarist aparte. Un ziarist cu talent de publicist și pe deasupra cunoscător al domeniului respectiv. Acest gen de ziarist e greu de găsit. Cei care se pricep la un domeniu nu știu să scrie ca publiciști, iar cei care știu să scrie, nu se pricep la domeniul respectiv” afirmă jurnalistul.

Întrebat cum vede presa românească de peste 10 ani, Cristoiu spune că ”Presa de peste 10 ani, din România, desigur, depinde de dezvoltarea capitalismului autentic la noi. Deocamdată noi n-avem capitalism național autentic. Prin urmare nimeni nu investește în presă din motive strict capitaliste, ca într-o afacere din care se poate cîștiga la fel de bine ca și dintr-o afacere cu păstîrnac”.

Jurnalistul mai spune că, personal, are anumite preferințe privind presa internațională:

”Indiscutabil, modelul presei americane. Al presei care ține să concureze în materie de informații serviciile secrete. Al presei care n-are mamă n-are tată cînd e vorba de obținut informații ascunse, de dezlegat enigme. Al presei care se întreabă în chip automat cînd apare o poziție oficială ce se ascunde în spatele ei. Al presei care pleacă de la premisa că demnitarii, Guvernele, Puterea în general, au drept scop al vieţii să ascundă, în timp ce ziariștii, să descopere ce vor să ascundă. Al presei care se dă de ceasul morții pentru a da o lovitură de presă. Într-un cuvînt, al presei care trăiește exclusiv din tiraj” mai spune ziaristul.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. @Când să verifice ăia de la CNATDCU și lucrările academicienilor și universitarilor dacă au plagiat au zis să se acorde amnistie, ?

  2. Presa de la noi nu e mai buna decit tovarasii Ion Cristoiu si Dan Andronic… Si e tot propietatea Seku…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998