CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Cristoiu și Ciutacu, acuzați de liberali în parlament de atac la siguranța națională

7 comentarii / 6221 vizualizări / 28 ianuarie 2023

Jurnaliștii Ion Cristoiu și Victor Ciutacu au intrat în colimatorul PNL, deputatul Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de Apărare, reclamîndu-i la CNA printr-o interpelare parlamentară, pe motiv că periclitează siguranța națională prin dezinformări despre războiul din Ucraina și fac propagandă pro-rusă. În interpelarea lui Popescu apar cuvinte și sintagme grele, precum terorism, periclitarea sănătății publice, acțiuni ostile, propagandă de război etc.

”Potrivit Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, dezinformarea se înscrie pe lista riscurilor și amenințărilor de securitate în contextul evoluțiilor din domeniul tehnologic” arată Popescu în interpelarea către președinta CNA, Monica Gubernat.

”În acest sens, documentul strategic vizează drept măsură de creștere a rezilienței societale facilitarea dimensionării unor instrumente publice accesibile și transparente prin care să fie expuse sursele de dezinformare, produsele și narativele acestora. Setul de măsuri este completat de îmbunătățirea nivelului de conștientizare cu privire la acțiuni ostile/de influență derulate în spațiul public prin intermediul mass-media clasice sau online, precum dezinformarea sau răspândirea/fabricarea de știri false. Este binecunoscut faptul că domeniul audiovizualului nu este străin de astfel de atacuri, iar în contextul războiului din Ucraina, acesta devine un teren fertil pentru propagarea unor narative favorabile Rusiei.

Un exemplu recent vizează dezinformarea practicată de anumite televiziuni privind preoții comunităților de etnie română din Ucraina (care nu aparțin de BOR, ci de Biserica Ortodoxă Rusă, fapt confirmat de purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu). Un alt exemplu vizează transmiterea unor imagini dintr-un joc video la televizor, pe postul România TV, care au fost prezentate că și când ar fi filmări de pe frontul din Ucraina de către prezentatorul Victor Ciutacu.

O altă narațiune falsă, corespondentă propagandei de război a Federației Ruse, a fost lansată de jurnalistul Ion Cristoiu: Occidentul și România ar putea intra în război de partea Ucrainei, o judecată personală a jurnalistului prezentată drept știre” arată deputatul.

”Instituțiile statului, precum cea pe care o conduceți, au rolul de a veghea la buna informare a cetățenilor pe această speță și nu numai. Potrivit Legii audiovizualului, Consiliul CNA sancționează cu amendă utilizatorii unui serviciu de platformă de partajare a materialelor video care instiga public la săvârșirea de infracțiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios și grav de a aduce atingere securității sau sănătății publice, inclusiv securității și apărării naționale” mai punctează Popescu în interpelare, solicitînd, totodată, un raport detaliat despre măsurile luate de CNA pentru combaterea faptelor de tipul celor semnalate de el. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Cel mai bun lucru pe care îl poate face Popescu este cand tace în rest sare dintr-o strachina în alta la orice problema iar emfaza și tonul plin de importanta este jalnic

 2. La toate posturile tv este o dezinformare generala, in sensul ca situatia privind razboiul din Ucraina nu este prezentata obiectiv. Ucraina este ridicata in slăvi, abundă titluri care instigă la ură impotriva Rusiei, impotriva lui Putin, se prezinta cu patimă inclusiv ipoteze de asasinare a acestuia. In schimb, daca il critici pe Zelenski sau modul in care ii trateaza pe români, vine unul din ăsta care ameninta cu CNA. RO TV ar fi sanctionata degeaba deoarece s-a inscris in aceeasi linie de denaturare si de preamărire a Ucrainei si a lui Zelenski. CNA nu a intervenit vizavi de sustinerea in bloc a Ucrainei de catre toate posturile tv, nu a sanctionat stirile false, titlurile care produc panică, imaginile nereale si manipulatoare cu privire la razboi. Nu exista emisiune care sa nu aiba pe ecran un anunt/titlu exagerat, care nu are legatura cu continutul, iar aici RO TV si Antena 3 sunt experte in manipulare si atragerea atentiei telespectatorului. La Antena Stars este o mizerie de nedescris. Este doar o goană dupa audienta dar nu dupa calitate si respect al telespectatorului

 3. POPESCU, POPI-TE-AR CUI TE INCHINI…TU, KKANAR ATERIZAT IN PARLAMENT CA O CIOARA PE ANTENA CASEI, AI FOST VREODATA IN UKRAINA? SA AMUTESTI PENTRU TOTDEAUNA! CRESTIN SI FRATE INTRU HRISTOS NU INSEAMNA CUI SE INCHINA STAPANIREA, ASA CUM TE INCHINI TU SI PUPI IN KUR PENTRU PRIVILEGII, CI STAPANUL CRESTINILOR ORTODOCSI ESTE DOAR HRISTOS. TU, IMBERBULE, AI VAZUT VREODATA UKRAINA? AI FOST VREODATA IN MIJLOCUL POPORULUI, CUNOSTI CEVA IN AFARA DE CE FURI DIN GOANA TROTINETEI TALE? ESCROC CE ESTI! LIPITOARE CE ESTI…VAXINER, ACUM PROPAGANDIST PENTRU CRIMINALUL ZELENSKI…IDIOT UTIL…CAT CREZI CA VEI PUTEA SA TE DAI BALENA IN LIGHEAN CA ESTI OCUPAT CU ” SIGURANTA NATIONALA” ? MINCINOS SI PROSTANAC DOVEDIT…INCHIPUIT PE CARE IL ALEARGA SPIONII PRIN CARCIUMI?! AIA CREZI CA SE UITA LA DESENE ANIMATE, DE AI AJUNS SA TE IEI IN SERIOS?! ZELENSKI ARE NEVOIE SA IL APERE TAMAN UNUL CA TINE…AI VISE EROTICE, SARACU DE TINE! INCHIDE NAIBII GURA, CA FACI CURENT! DUPA CE NU AI SA MAI FII PARLAMENTAR, SA IL IEI PE BULAI SI MARS LA LUSTRUIT BASTOANE …STITI VOI UNDE! SLUGI PROASTE SI FLAMANDE CARE LINGETI BLIDUL CAINILOR STAPANILOR SI VA CREDETI DOMNI! SLAVA UKRAINA FARA POPESCU PROSTU!

 4. “Potrivit Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024”… aprobata de CSAT… de unde pana unde CSAT este organ de legiferare?!
  De unde pana unde, vreo FITUICA elucrubata din putul gandirii alora din CSAT reprezinta un document ce poate fi invocat ca avand caracter de lege?!
  Pe scurt, nimic din ce iese din CSAT nu are caracter imperativ – precum o lege – asa incat, domnii si doamnele care vor sa ne bage pe gat mizerii marca Cotroceni (ca pe vremea lui Basescu) ar face bine sa se mai gandeasca! – sigur, nu am nicio indoiala ca Predoiu si ale lui cozi de topor si obedienti sprijinitori vor gasi motive de si argumente pentru a deschide dosare penale, dar daca tot vorbim de STATUL DE DREPT SI DE SUPREMATIA LEGII… UITATI, PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU, DE CSAT!

 5. Cine mai e si asta? Se plictiseste si nu stie ce sa faca? Sa se duca in Ucraina la lupta!

 6. Boul asta e deputat?
  Coleg cu Shica Mandolina si Citu, limbricul vorbitor, altfel nu se explica.

 7. Din flatulentele cerebrale ale deputatului Pepe sau PP de la PNL , adica securiciul Pielea P…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998