CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Criza Parlamentului genereaza un derapaj legislativ

0 comentarii / 1719 vizualizări / 31 octombrie 2010

Un guvern din ce in ce mai impopular, sustinut de un presedinte aplaudat doar de 9 la suta dintre alegatori, scoate legi pe banda rulanta. In timp ce opozitia afirma din ce in ce mai insistent ca, in ziua in care va veni la putere, fiecare act normativ, din cele aflate in disputa, va fi schimbat.

Criza din Parlament, declansata ca efect al unei crize generale politice, lipsa cronica de credibilitate a majoritatii din Parlament, care scoate legi cu forcepsul, vor genera relativ curand, prin efectul lor pervers, o adevarata sarabanda legislativa. Care alunga, inca de pe acum, investitorii. Pe cei putini care ar mai putea veni.
Intr-o adevarata frenezie, Guvernul distruge si ultima bruma de autoritate a Parlamentului. A unui parlament in care totusi membrii coalitiei sunt majoritari, chiar daca, odata iesiti din Parlament, nu mai au nicio credibilitate. Cum? Blocand pur si simplu functiile celei mai importante institutii din sistemul democratic. Functiile legiuitoare. Intr-o societate cat de cat normala, intr-un stat cat de cat civilizat, legile se fac in Parlament. Nu in alta parte. Situatiile in care un guvern emite ordonante de urgenta, adica legifereaza temporar pana cand Parlamentul decide, sunt rarisime. Ordonantele de urgenta apar doar in situatii de urgenta. Adica, reprezinta exceptii de la regula. In Romania, insa, in special sub Guvernele Boc, patronate de Presedintele Traian Basescu, aceasta exceptie a devenit regula. Este una dintre principalele explicatii ale faptului ca avem legi proaste. Si haos legislativ. Este un fel de mocirla legislativa in care se scufunda nu numai societatile comerciale, nu numai investitorii, ci si toti oamenii obisnuiti.
A doua exceptie, transformata in regula, este procedura de asumare a raspunderii. Este tot o violare a democratiei, pentru ca asumarea raspunderii nu ofera absolut nicio sansa dezbaterii parlamentare, constructiei parlamentare a unei legi si indeplinirii rolului activ al deputatilor si senatorilor opozitiei. Atunci cand ai o majoritate, si in general in parlamentele lumii exista o majoritate, daca faci regula din asumarea raspunderii, transformi forul legislativ intr-o simpla papusa de carpa.
Al treilea viol sub aspect legislativ este produs printr-o urata smecherie. Cea asa-numitelor norme de aplicare a legii. Daca o lege nu a iesit totusi – se intampla uneori din neatentia coalitiei – asa cum a dorit majoritatea, atunci ea este “ajustata” prin emiterea unor norme de aplicare, care fac harcea-parcea substanta legii.
Nu este, deci, intamplator ca legile sunt proaste si ca liderii opozitiei se angajeaza in fata populatiei sa le anuleze. Este logic sa se intample asa. Dar tot logic este ca, imediat dupa caderea Guvernului Boc, care se va produce cel tarziu pana in primavara, haosul legislativ va fi si mai mare. Cel putin pentru o vreme. Abia mai tarziu, legislatia se va putea stabiliza daca noii guvernanti vor avea mai multa minte decat cei de acum. Iar, pana atunci, vor da inca numeroase societati faliment, iar investitorii se vor indeparta si mai mult de Romania. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998