CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Crocodilul si teoria momentului optim

1 comentariu / 2396 vizualizări / 10 noiembrie 2014

Oare de ce continua sa stea ascuns in namol? Pana cand? Ce asteapta? Cand isi va deschide falcile pentru a musca din nou? Si ce rezultat va avea ultima lui zvarcolire? Va reusi sau nu va reusi sa sfasie prada?
Nu sunt, desigur, singura persoana care se intreaba cand anume va lovi, din nou, Traian Basescu. Si, mai ales, in ce fel? Pentru ca nu exista nici cel mai mic dubiu ca o va face. Si tinta este cunoscuta. Victor Ponta.
Sa facem recurs la istoria recenta. Sa ne amintim ca, la ultima dezbatere, inantea celui de-al doilea tur de scrutin, organizata cu contracandidatul sau, Mircea Geoana, Traian Basescu a pregatit, cu sprijinul serviciilor si a unei televiziuni obediente, o capcana. Capcana numita Sorin Ovidiu Vantu. In care, desi prevenit, Mircea Geoana a cazut in mod spectaculor. Si a fost depunctat. Probabil, in acele momente, Traian Basescu a mai castigat niste voturi, pe care le-a adaugat celor furate din tara si din diaspora. Si si-a eliminat adversarul. Mai tarziu, tot in acea campanie, el primise o lovitura de maciuca. Infinit mai dura decat cea pe care i-o administrase lui Geoana. Si devastatoare, daca ne gandim la imaginea unui candidat prezidential. Fusese difuzat filmul in care o lume intreaga a vazut altceva decat pixelul. Si anume ca, Traian Basescu i-a tras un dos de palma unui copil. Dar efectul Vantu a fost mai puternic decat dosul de palma. Dintr-un motiv foarte simplu. Adversarii sai s-au grabit. Imaginile cu copilul lovit, care dezvaluie adevaratul chip al unui prezidentiabil, au curs prea mult timp pe ecranele televizoarelor. Iar slugile lui Traian Basescu au avut ragazul necesar sa contraatace si sa ingroape efectele acelei dezvaluiri. Am insistat asupra acestui moment pentru ca, recent, Traian Basescu a scos o panglica pe gura. S-a scapat. A repetat, cu subiect si predicat, ca adversarii sai facusera o greseala. Atacasera prea repede. Momentul nu fusese bine ales.
Nu pot decat sa trag concluzia ca Traian Basescu se comporta fix ca un crocodil care pandeste momentul optim pentru a ataca. Pentru ultimul atac. Si il pandeste conform propriei sale logici. Asteapta momentul optim. Care va fi, daca va fi – si eu cred ca va fi – cu doua-trei zile inaintea scrutinului. Miercuri, joi sau vineri. Si ce stranie coincidenta. In generozitatea ei, institutia prezidentiala da curs unei propuneri lansate de Radu Sofiani, pana de curand jurnalist, care isi ofera, cu generozitate, sediul, pentru a-l transforma in platou de dezbatere, pentru singura confruntare dintre cei doi candidati. Care ar urma sa aiba loc, daca am inteles bine – si am inteles – chiar miercuri. Urmand ca joi si, probabil, vineri televiziunile sa dezbata, in draci, ceea ce ar urma sa se produca cu ocazia acestei unice dezbateri.
Este singura campanie electorala din ultimii douazeci si cinci de ani in care nu a fost organizata niciun fel de dezbatere intre candidati, inaintea primului tur de scrutin. Acum exista pericolul unei premiere absolute. Si anume, sa nu avem nicio dezbatere. Nici macar in turul doi. Asteptarea populatiei este intinsa la maximum. Ca de altfel si orizontul de asteptare al mass-mediei. Cumva, va trebui gasita o solutie. Aparent, timpul curge in favoarea lui Basescu.
De ce? Daca vrea sa-i administreze o lovitura mortala lui Victor Ponta, nu o poate face decat la mijlocul acestei saptamani. Nici mai devreme si nici mai tarziu. O asemenea lovitura nu poate viza altceva decat crearea unei puternice emotii negative. Care va sa zica, daca exista asa ceva, o dezvaluire devastoare in ceea ce-l priveste pe candidatul socialistilor. Asta asteapta si asta pregateste Traian Basescu. Va reusi?
Azi, maine vom afla daca si cand si unde va avea loc marea dezbatere. Dupa care, sub o forma sau alta, crocodilul, care deocamdata sta in namol si analizeaza miscarea umbrelor, cu ochii injectati de sange, se va zvarcoli pentru ultima data. Si vom vedea ce va iesi din asta. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Alta basina marca SRS. e Joi, au fost deja 2 dezbateri, blatul generalizat merge inainte si au picat pana acuma numa fraieri gen SRS. Nu a iesit nici o bomba si nici nu mai e timp sa iasa

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998