CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Cronica unei executii anuntate sau razboiul serviciilor pe datele CNAS

14 comentarii / 9253 vizualizări / 18 mai 2021

Surse judiciare vorbesc de ceva vreme de punerea in practică a unui plan de execuție sumară la Curtea de Apel București a fostului președinte al CNAS, Lucian Duță. Miza ar fi discreditarea și condamnarea la foc automat a acestuia pentru a-l împiedica să facă unele dezvăluiri și poate chiar denunțuri la adresa unor foști înalți oficiali SRI implicați în fapte extrem grave. Care merg de la trafic de influență la luare de mită sau – ceea ce este cu adevărat spectaculos – la replicarea ilegală și la transferul către servicii a bazelor de date ce cuprind informațiile medicale ale tuturor cetățenilor din România, totul pentru punerea pe picioare a celebrului mecanism Big Brother, Sf.Graal al intelligence-ului mioritic, atît de controversat în ultimii ani.

Aceleași surse vorbeau încă din luna ianuarie, cînd dosarul Duță a ajuns la CAB după condamnarea în primă instanță, despre discuții între membrii completului de judecată, care se arătau mirați de sentința prea blîndă pronunțată de Tribunalul București și mai ales de faptul că DNA nu a făcut recurs, ceea ce nu le-ar fi permis magistraților o sentință cu mai mulți ani de închisoare (în primă instanță pedeapsa fiind de șase ani).
Informații fierbinți, menite să fie primite inițial cu destulă reticență, numai că desfășurarea ulterioară a procesului a început să ridice, totuși, mari semne de întrebare.

În primul rînd, martorii denunțători în acest proces sunt două personaje extrem de controversate: Radu Enache – fost șef Hewlett-Packard România și Irina Socol – șefa SIVECO.
Să spunem doar că, pe 3 mai 2016, Irina Socol a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală dar, țineți-vă bine, ea a fost eliberată condiționat după doar două luni, pe 16 iulie 2016.
Să fi avut stupefianta eliberare un preț?

Socol și Enache au făcut toată informatizarea CNAS pe parcursul anilor, iar Enache a făcut deja un acord de recunoaștere a vinovăției într-un alt dosar CNAS (privitor tot la dare de mită și la informatizare) în care sunt implicați alți doi foști președinți ai instituției – Irinel Popescu și Vasile Ciurchea – iar în prezent mai așteaptă doar confirmarea judecătorilor pentru a fi scos basma curată. Interesant este că cele două dosare (Duță și Popescu-Ciurchea) sunt strîns corelate (este practic vorba de același contract), sunt instrumentate de același procuror DNA, au avut același denunțător (Enache) pentru aceleași fapte, dar, în final, șeful HP a avut parte de tratament diferit.

Astfel în dosarul Duță, Radu Enache recunoaște că a făcut el însuși evaziune fiscală, spălare de bani și chiar luare de mită (a cerut și a primit de la șefa SIVECO, subcontractantul HP, suma de un milion de euro mințind că-i va da banii lui Duță, dar a oprit banii în firma proprie aflată într-un paradis fiscal)! Cu toate acestea, lui Enache nu i s-a dat nici o calitate în acest dosar, fiind absolvit de toate fărădelegile, chiar dacă era evident că statul român rămînea in pagubă!
Enache, reamintim, a condus HP România timp de 14 ani, iar faptele sale penale s-au răsfrînt atît de greu asupra firmei americane, încît filiala românească a trebuit să își schimbe numele. În martie, după cum remarcam în premieră, HP a devenit prima companie occidentală trimisă în judecată de DNA, după ce își recunoscuse faptele de corupție. O lovitură crîncenă de imagine pentru partenerii strategici ai României, americanii.

Irina Socol, binecunoscută la rîndul ei pentru relațiile pe care le-a avut întotdeauna la vîrful SRI, fiind notorie asocierea sa cu nume celebre (Virgil Măgureanu, denunțat de propria noră că ar fi primit bani de la afaceristă, gen.Dumitru Zamfir – fost prim adjunct SRI etc) este al doilea martor denunțător în dosarul Duță. Ca și în cazul lui Enache sunt dovezi clare că și ea a făcut evaziune fiscală și spălare de bani și că și-a căpătat imunitatea juridică in urma denunțului (chiar dacă această imunitate este ilegală).

Se pune întrebarea logică cît de credibili sunt Enache și Socol, cu backgroundul lor, cînd fac denunțuri, avînd în vedere că sunt interesați să nu fie acuzați de nimic și să mai rămînă și cu banii rezultați din infracțiuni?
Pe de altă parte, acuzația cuplului Enache – Socol la adresa lui Duță pare un pic bizară și se referă la faptul că, practic, acesta din urmă ar fi condiționat semnarea contractelor CNAS de primirea unor sume de bani. Pe de altă parte, se vehiculează informații demne de luat în seamă că aceste contracte erau supervizate chiar oficial de SRI și STS (unele surse afirmînd chiar că ofițeri special detașați din SRI, STS, MI au participat în mod direct la elaborarea unor caiete de sarcini, care ulterior s-au materializat în contracte pentru cuplul HP-SIVECO).

Dacă aceste informații sunt corecte, se pune o întrebare logică: de ce Enache sau Socol nu au reclamat încă din 2010 conducerii SRI (vîrf de lance al luptei anticorupție ) faptul că Duță cerea mită pentru un proiect în care se vehiculează nu de ieri, de azi, că SRI avea un interes major: construirea mult-visatului sistem Big Brother prin replicarea și exploatarea bazelor de date rezultate în urma proiectelor CNAS?

Este greu de crezut că celei mai mari firme americane de hardware (cu legătură directă la ambasada americană) precum și celei mai importante firme românești de software (cu legături strînse la vîrful SRI) le-ar fi fost teamă de un personaj minor (în acel context) precum era Duță.

Nu în ultimul rînd apar mari semne de întrebare în ceea ce privește desfășurarea reală a procesului lui Duță la CAB. Totul este pe repede înainte, cu toate că, din informațiile noastre, avocații reclamă numeroase nereguli (trei profesori universitari de Drept afirmă în trei analize distincte, cu argumente de netăgăduit, că procesul este ilegal).

Orice solicitare a avocaților este respinsă din start și nici măcar audierea cuplului Enache – Socol nu a fost admisă, cu toate că este evident că trebuie să fie, din capul locului mari rezerve referitoare la cele spuse de niște denunțători aproape profesioniști.
Practic, procesul s-a încheiat înainte să înceapă, iar judecătorii par deciși să-l condamne pe Duță foarte rapid, lăsînd impresia că nu mai sunt interesați de veridicitatea acuzațiilor.

Știm cu toții că istoria are tendința să se repete și nu sunt departe vremurile cînd binomul SRI-DNA aveau puterea, se știe, de a executa pe oricine, mai ales în tribunalele bucureștene. Soarta lui Duță (vinovat sau nu) pare însă pecetluită dinainte la CAB, iar cuplul Enache – Socol scapă inexplicabil basma curată și cu mulți bani în propriile buzunare, bani care, de fapt, sunt ai statului român. Patria a priori, nu-i așa? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. Și ce bine a mers aitiu’ în România, practic firmele acoperite ale SRI. Mituiau, semnau și devalizau, iar acum proastele alea două sunt libere cu ajutorul mafiei securiste și a sistemului mafiot securist din justiție.

  • Parpanghele, aici e vorba de Duta, „eminentul medic chirurg” :))))
   Eu stiu ca tu n-ai decat o placa, aia cu Romica Puceanu, dar nu stiu de ce nu imprumuti de prin vecini si si cu Adi minute bune

   • Pulete, mă doare în ceapeu de Duță, dar știu cum manevrează SRI-ul justiția și cum se folosește de toate curvele din firmele acoperite ale SRI. Delațiunile proastelor sunt minciuni pentru proști ca tine.

 2. Nu ne mai surprinde nimic… Nevinovații platesc in timp ce adevaratii infractori, mâna in mâna cu serviciile, fac legile in tara asta. Deh, trebuie sa fie un țap ispășitor. Un exemplu in acest sens este cazul lui Dragnea care este cu multe semne de întrebare. A deranjat serviciile si actuala guvernare și l-au închis. Iar acum când bate vânt de liberare i-au mai trântit un dosar. Rusine judecătorilor care sunt părtași la astfel de mizerii. Sper sa vina ziua când plătiți nota, dacă nu in fața acestor oameni, măcar in fața divinității. Pana atunci sa ne ferească Dumnezeu sa ajungem pe mâna acestor criminali care nu răspund pentru nimic deși distrug vieți!

 3. Intradevar „justite” independenta si cu balanta perfect echilibrata: turnatoarea Socol pentru evaziune fiscala, eliberata conditionat dupa 2 luni, Dragnea care nu a luat nici un ban, doar a angajat doua femei, in inchisoare de 2 ani, refuzindu-i-se eliberarea conditionata.

 4. Acest Enache era inainte de ’89 tanar activist PCR la Sectorul 6. Era foarte activ in mobilizarea oamenilor muncii pentru realizarea si depasirea sarcinilor de plan. Se deosebea de confrati prin astectul de intelectual si vocabularul elevat.

 5. “Acolo unde Justiţia nu funcţionează, e periculos să ai dreptate!”

 6. Sa speram totuși ca Justitia va fi pana la urma corecta, nu poți pe unii sa îi blamezi si sa îi afunzi in neant distrugându-le viețile si implicit tot viitorul iar pe alții (vinovați fiind cu adevărat) sa ii acoperi doar pentru ca au fost pe placul celor care dictează. Tocmai, justiția trebuie sa fie dreapta si sa demonstreze ca nu funcționează pe dictare si “marionatism”.
  In acest caz, si nu numai, Justiția trebuie sa demonstreze ca “nu este oarba” mergând pe principiul ca:
  “Orice persoană ale cărei drepturi și libertăți garantate de dreptul Uniunii sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în fața unei instanțe judecătorești, în conformitate cu condițiile stabilite de prezentul articol. Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public și într-un termen rezonabil, în fața unei instanțe judecătorești independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege. Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată și reprezentată. Asistența juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceasta este necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiție.”

  • Și de ce să nu poți? Dacă ai bube în dosarul de la arhiva SIPA, cazată la SRI, trebuie să poți.

 7. […] Aceleaşi surse apropiate de acest dosar vorbeau încă din ianuarie, moment în care dosarul lui Lucian Duță a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, după condamnarea în primă instanţă, despre discuţii între membrii completului de judecată, relatează inpolitics.ro. […]

 8. […] Surse judiciare vorbesc de ceva vreme de punerea in practică a unui plan de execuție sumară la Curtea de Apel București a fostului președinte al CNAS, Lucian Duță, scrie Inpolitics.ro. […]

 9. Adevarul este dincolo de noi. Din pacate unii s-au crezut mai tari decat Coldea si au incercat sa il ocoleasca cu ajutorul adevaratilor papusari din spatele lui Duta, Irinel & Co. Pionii s-au ascuns in Austria si au fost sacrificati papagalii cu nume. Mai sunt cateva companii germane implicate in rahatul asta, insa nimeni nu indrazneste sa vorbească de ele. HP a cazut fiindca nu convenea europenilor si a fost sacrificata. Serviciile chiar au avizat si controlat sistemul despre care se vorbește in articol, numai ca papusarii au mituit alte persoane si i-au sarit si pe aia din servicii. Niste idioti care acum se vaita ca sunt condamnati. Sa ii denunte pe papusari daca au curaj. Bine este posibil ca unii papusari sa fi favut denunturi impotriva lui Irinel care era de mult in colimator.

 10. […] Scriam acum două săptămîni pe baza unor informații de culise despre posibila punere în practică a unui plan de execuție judiciară la Curtea de Apel București a fostului președinte al CNAS, Lucian Duță, discreditarea și condamnarea pe repede înainte a acestuia avînd motivații precise. Mai exact, să-l împiedice să facă dezvăluiri majore, dacă nu chiar denunțuri la adresa unor foști înalți oficiali SRI implicați în fapte extrem grave. Iată că azi, Lucian Duță a confirmat toate aceste lucruri într-un interviu incendiar pentru Realitatea TV, relatînd lucruri care în orice țară normală ar fi cutremurat clasa politică și societatea. […]

 11. […] Scriam acum două săptămîni pe baza unor informații de culise despre posibila punere în practică a unui plan de execuție judiciară la Curtea de Apel București a fostului președinte al CNAS, Lucian Duță, discreditarea și condamnarea pe repede înainte a acestuia avînd motivații precise. Mai exact, să-l împiedice să facă dezvăluiri majore, dacă nu chiar denunțuri la adresa unor foști înalți oficiali SRI implicați în fapte extrem grave. Iată că azi, Lucian Duță a confirmat toate aceste lucruri într-un interviu incendiar pentru Realitatea TV, relatînd lucruri care în orice țară normală ar fi cutremurat clasa politică și societatea. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998