CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9005 RON DOWN | 1 USD = 4.4823 RON DOWN | 1 GBP = 5.4945 RON DOWN

Cronologia slugărniciei: cum s-au bulucit mai-marii României să bage Suedia și Finlanda în NATO

2 comentarii / 2334 vizualizări / 13 decembrie 2022

Derularea faptelor:

Pe 5 iulie 2022 se semna la Bruxelles Protocolul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO.
Pe 7 iulie, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, anunța convocarea parlamentului în sesiune extraordinară pentru ratificarea aderării.
Pe 12 iulie, Consiliul legislativ aviza favorabil proiectul de lege al guvernului pentru ratificare.
Pe 13 iulie, guvernul Ciucă aproba proiectul de lege pentru ratificarea protocolului.
Pe 19 iulie proiectul ajungea la Parlament, la fel și decretul președintelui Klaus Iohannis prin care solicita aprobarea legii de ratificare, iar comisiile de politică externă, juridică și de apărare care trebuiau să dea avizele primeau termen limită tot 19 iulie.
Pe 20 iulie proiectul era votat în procedură de urgență în Camera Deputaților cu 227 de voturi pentru, 0 împotrivă, 3 abțineri: Dumitru Coarnă, Nicolae Giugea, Francisc Tobă. Asta, din 224 de deputați prezenți, conform anunțului președintelui de ședință, Marcel Ciolacu.

La dezbateri în plen, obiectează doar George Simion:
”Ne-aţi convocat astăzi, pe repede-nainte, de pe o zi pe alta, în Parlament, pentru un vot formal, necondiţionat, pentru o aderare binevenită a Finlandei şi a Suediei la NATO. Dar obiectivul nostru, ca popor, l-a urmărit cineva, din structurile care ar trebui să reprezinte politica externă a României? Intrarea ţării noastre în Schengen mai interesează pe cineva? Finlanda este unul dintre cei mai duri critici ai României şi cel mai puternic contestatar al aderării României la Schengen(…)Şi ceea ce primesc românii, astăzi, sunt nişte basme povestite de către ministrul de interne, despre faptul că aderarea ţării noastre la Schengen este aproape o certitudine”.
Totuși, votează proiectul.

Reamintim că pînă și scutul de la Deveselu a avut 4 voturi împotrivă în parlament.

În aceeași zi, legea e trimisă și la Senat, care o votează pe loc, după ce comisiile dau, tot pe loc, avizele necesare.
În aceeași zi, 20 iulie, proiectul e depus la Secretarul General pentru eventuale sesizări de neconstituționalitate. Nu se face nicio sesizare.

Pe 22 iulie, președintele Klaus Iohannis promulgă legea, cu nr.269/2022, prin Decretul nr.1055/2022.
În aceeași zi legea e publicată în Monitorul oficial.

În 30 de ani de presă nu îmi amintesc de un parcurs mai fulgerător al unei legi prin Guvern, Parlament, Președinție: 17 zile, incluzînd elaborarea proiectului.
Pe 8 decembrie, Europa ne întorcea favoarea, blocîndu-ne accesul în Schengen. Între țările care au strîmbat din nas s-a numărat și Suedia. Finlanda își făcuse datoria în 2011, fiind printre țările care ne-au barat atunci.
În Ungaria, Viktor Orban a anunțat că va supune parlamentului ratificarea aderării Suediei și Finlandei în decembrie. Apoi, a mutat-o anul viitor.
Dar el își permite, fiind băiatul rău al Europei.
Noi suntem băieții cuminți. Slugarnici și cuminți. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Hai sa ne uitam si pe cursul valutar. Ca guvernantii se lauda cum retrag ei conturile de la bancile ne-romanesti la cele romanesti. Sa vedem de la cine se mai imprumuta Min de Finante. Nu va asteptati ca o banca straina care nu este olandeza sau austriaca, sa fraternizeze cu statul care abuzeaza niste banci doar pentru ca sunt straine. Va fraterniza cu bancile asuprite de stat. Ca poate maine le vine lor randul.

  2. & Cum ați explica și despre chestiuni că și la Academia Română, nu numai la guvernare, sunt promovați din ăia din Nord, chiar și alte premii, îndeosebi de când ați fost acceptați ca membri ai Alianței Nord-Atlantice, așa cum și pe harta Americii, Nordul a învins Sudul în războiul dintre cele cele două Confederații ale Americii, deci chestiuni care au o reprezentare plană a evoluției vremurilor, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998