CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

CTP, maimuta, Nefertiti si metaforele clientului de bodega

3 comentarii / 4670 vizualizări / 24 februarie 2018

1999. Ziaristul Ion Cristoiu scrie într-un editorial despre scriitoarea Gabriela Adameșteanu că a ajuns „la o înfățișare când nu mai interesează, ca femeie, nici pe marinarii stătuți câteva luni departe de țărm”. Instanța decide, după îndelungate procese, că jurnalistul trebuie să plătească pentru așa-zisa calomnie 400 de milioane de lei vechi despăgubiri, cea mai mare sumă de acest gen stabilită după revoluție. O decizie în urma căreia gazetarul a fost la un pas să-și piardă casa.

Iată cum comenta tărășenia gazetarul Cristian Tudor Popescu, într-un editorial al vremii:

”Dl Cristoiu se face, totuşi, vinovat de calomnie. Când afirmă, în mod repetat, în apărarea sa, că textul în cauză e un pamflet, că e literatură, şi pronunţă numele lui Eminescu, Caragiale, Arghezi, dl Cristoiu calomniază grav pamfletul, literatura şi pe numiţii Eminescu M., Caragiale I.L. şi Arghezi T. Ca să-i spui unei femei: fă ! şi că n-o vor nici marinarii stătuţi, nu e nevoie de un gazetar, cu atât mai puţin de un scriitor – e suficient un client de bodegă. Metaforele aşa-zis pamfletare ale dlui Cristoiu sunt căznite, ilogice, lipsite de orice valenţă literară şi, prin aceasta, triviale(…)
Mai la vale, „pamfletarul” Ion Cristoiu i-o mai zice el o dată, „tare”, dnei Adameşteanu: „…n-atinge în planul talentului publicistic nici nivelul unei nituitoare”. Numai că în acest fel ofensează în primul rând nituitoarea, nu scriitoarea. Şi eu cred că gazetăria practicată de dna G.A. este nulă. Dar a fi nituitoare înseamnă a munci cinstit, bătând nituri. Este absurd şi jignitor să iei ca referinţă dispreţuitoare pentru talentul publicistic o nituitoare (sau o bobinatoare, sau o filatoare, sau o sudor iţă), care poate fi foarte pricepută la bătut nituri şi nu e nici o ruşine că nu ştie să scrie „literar”, ca dl Cristoiu. în plus, posibilitatea ca respectiva nituitoare să aibă un talent gazetăresc încă nedescoperit nu poate fi exclusă din start – cunosc un fost buldozerist care se numără printre cei mai buni gazetari din presa română de azi. Deci, încă o dată, oiştea dlui Cristoiu nu nimereşte nici măcar gardul.
P.S. Dacă dl Cristoiu ajunge în stradă, sunt gata să-l găzduiesc în vila pe care C.V. Tudor scrie de ani de zile că o am la Breaza”.

2018. Cristian Tudor Popescu declară, într-o emisiune TV, la adresa primului-ministru, Viorica Dăncilă:
”Încep să mă gândesc că Susănica Gâdea sau Maria Bobu erau niște lumini în guvernul lui Ceaușescu din anii 80. Cum a ajuns această doamnă? Nu pot să mă abțin… E incorect ce fac… Coafura aceasta îmi amintește de pavianul cu mantie, o specie pe cale de dispariție. Nu pot să nu mă gândesc, este exact modul cum e așezată podoaba capilară a pavianului cu mantie”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării îl amendează cu o mie de lei.

CTP protestează vehement:

”Sunt foarte curios ce anume vor găsi să-mi reproşeze sau să mă acuze în legătură cu ideea de discriminare, pentru că eu n-am făcut altceva decât un comentariu estetic, să-i spunem, cu privire la coafura unei doamne. Nici măcar un comentariu, o observaţie. Nimic altceva. Toate titlurile care au apărut în presă în legătură cu asta sunt pur şi simplu false. Sunt minciuni. ”Cristian Tudor Popescu a comparat-o pe doamna Dăncilă cu o maimuţă”. Absolut fals. Nici vorbă de aşa ceva. Nu am făcut o astfel de comparaţie niciodată”.
”Carevasăzică, rețineți, stimați soți Republicani: dacă îi spuneți soției într-o zi că-i seamănă coafura cu o blană de pisică înfuriată, ați comis hărțuire. A, eu am zis că coafura dnei Dăncilă aduce cu podoaba capilară a pavianului cu mantie, care e o maimuță. Și? Care-i problema? Dacă ziceam că seamănă cu o ciupercă sau cu o meduză, mai comiteam hărțuire? De ce cu pisica, ciuperca și meduza nu e nicio problemă, dar cu maimuța este? Nu înseamnă asta discriminarea și defavorizarea maimuței în raport cu alte animale și plante?(…)Am hărțuit-o pe dna premier Dăncilă pentru că mi-am permis, într-o seară, o unică și foarte scurtă observație privind modul în care își aranjează părul? Păi, ce înseamnă hărțuire?”.

Una peste alta, nu-i așa că metaforele gazetărești ale lui CTP, mai ales la adresa femeilor, sunt departe de a fi ”căznite, ilogice, lipsite de orice valenţă literară şi, prin aceasta, triviale”?

În fond, nu poți fi un simplu client de bodegă, ci îți trebuie talent literar cu carul pentru a putea compara premierul femeie al unei țări cu o maimuță din specia pavian.
Ori pe șefa DNA cu legendara regină Nefertiti…(B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. […] 0 comentarii / 104 vizualizări / 24 februarie 2018 […]

  2. CTP are o fata de penis incretit de batranete, un organ flasc si inoperant, impotent de-a dreptul, si asa gandeste si gavareste!
    O forma de viata condusa de ura si revansa(impotriva a ce?) de fapt un limbric care-a disparut de mult din tagma gazetarilor!
    El e un mort viu-dixit Portocala- dar nici nu stie asta.
    Sa-i spuna cineva !

  3. Cind si de cine a fost recrutat Maiamutoiul de la Scanteia ? Dupa moartea ciudata a lui Dumitru Tinu ? I s-a facut frica Maiamutoiului ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998