CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Cu Ciolos, Iohannis a mai cistigat 10 zile. Pina isi regleaza busola politica

4 comentarii / 2902 vizualizări / 11 octombrie 2021

Președintele Klaus Iohannis nu are nevoie de soluții pentru criză, după toate probabilitățile. Are nevoie doar de pretexte de tergiversare a soluționării ei. Prin desemnarea lui Dacian Cioloș drept premier, el a reușit azi să mai cîștige 10 zile constituționale, plus alte 3-4 pentru convocarea de noi consultări. Îi vor fi de ajuns?

Ce ne spunea acum cîteva zile președintele despre consultările de azi și despre învestirea unui nou guvern:

”Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale, politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți, fiecare este împotriva fiecăruia. Or așa nu se poate. Doar prin maturitate, și nu prin țâfnă, se rezolvă această criză guvernamentală și, să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, cineva trebuie să formeze guvernul și guvernul se formează cu o majoritate parlamentară. Așa că am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea guvernului se stinge un pic, lumea ajunge să își pună problema: bun, acum ce urmează și să începem discuții așezate, serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate”.

Și mai spunea Iohannis:

”Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident, așa scrie în Constituție, nu există nicio piedică. Când se formează un guvern, persoana desemnată de Președinte trebuie să caute să facă o majoritate, deci problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat să își caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă. Întrebarea este legitimă fiindcă dacă vrem să analizăm faptele și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul(…)
Eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții(…) Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție”.

Azi, președintele a făcut total pe dos în raport cu toate aceste declarații.

Nu a așteptat ”zile bune” ca partidele să revină ”cu picioarele pe pămînt”.
Nu a convocat altă rundă de consultări la Cotroceni, deși partidele nu s-au pus de acord între ele pe vreo soluție.
Nu a existat nici măcar formal vreo negociere prealabilă între partide.
A desemnat premier liderul fără majoritate fix al partidului pe care l-a tocat mărunțel în declarațiile de mai sus și l-a acuzat de producerea crizei.

De aici, ce ar putea urma?
Dacian Cioloș are zece zile la dispoziție, conform Constituției, să adune o majoritate pentru guvernul lui, să negocieze cu eventualii parteneri portofolii și programe de guvernare.
Dacă eșuează, va trebui să își depună mandatul, după modelul Liviu Negoiță în 2009, și să se reia consultările și desemnările.

Nu știm dacă PNL-ul lui Cîțu e dispus să negocieze, după ce a primit o directă în falcă de la Iohannis, și să intre ca vioara a doua într-un guvern condus de cei care au dărîmat de la putere vioara întîi. Primele indicii ar fi că nu, și e de bun simț, ar însemna că alegerile chiar nu mai înseamnă nimic dacă formarea guvernului e privilegiul partidului de pe locul 3 la alegeri, ajuns între timp locul 4 în sondaje. Mă rog, s-a mai întîmplat și în 1937, cînd dictatorul Carol al ll-lea a încredințat formarea guvernului lui Octavian Goga, al cărui partid avea cca.10%, locul 4 în alegeri, și tot în dauna liberalilor, locul 1 în alegeri.
”PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR” anunță Florin Cîțu. Previzibil.

Gruparea lui Ludovic Orban jubilează, probabil: partidul ar putea pierde guvernare exact pe mîna celui care a garantat 8 ani de domnie liberală și a celui care l-a susținut, dar, iată, nu-l mai nominalizează.
Ar putea vota guvernul lui Cioloș, dar nu ar putea anunța dinainte susținerea lui decît cu riscul excluderii în bloc din partid, dacă PNL decide altfel. Dar poate asta se și dorește.

AUR nu are motive să susțină noul premier: „Cine crezi că te votează?” a scris George Simion pe Facebook, ironic.
Iar PSD chiar s-ar pune într-o situație dificilă în raport cu proprii alegători dacă ar asigura susținerea ”neomarxiștilor”, a marilor promotori ai mesajului ”ciuma roșie”. Va fi greu să le explice simpatizanților stîngii de ce a cocoțat un nou guvern de dreapta cînd putea să îi dea definitiv de-a berbeleacul. ”PSD nu va vota niciodată un nou Guvern zero” a anunțat deja Marcel Ciolacu.

Dinspre UDMR te-ai aștepta să vină o susținere necondiționată, pentru ei, în fond, e important să rămînă la guvernare. Dar, surpriză, nominalizarea lui Cioloș e primită cu destul răceală: ”Pentru noi va fi destul de greu să-l acceptăm pe domnul Cioloş ca prim-ministru. Primul motiv este că a format o coaliţie de conjunctură cu AUR – prima moţiune de cenzură iniţiată a fost semnată numai de USR PLUS şi AUR. După aceea, USR PLUS a votat o altă moţiune îndreptată împotriva Guvernului. Având în vedere aceste două motive, pentru noi va fi destul de dificil”, a precizat liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, pentru Agerpres.

Una peste alta, nu s-a rezolvat nimic.
Din contră, în zilele care urmează, va crește exponențial corul înjurăturilor reciproce, al acuzelor și zgomotul armelor ascuțite pe tocile.

Ce a reușit Iohannis cu această manevră, genială după unii?
Exact ceea ce își dorea, dar într-un mod încă mai lejer decît spera: să tragă de timp vreo două săptămîni măcar. E vital pentru el. Și l-a ajutat enorm refuzul partidelor de a veni cu oferte ferme de premieri.
Varianta consultărilor repetate a lăsat locul unei desemnări fără nicio șansă, care va temporiza, însă, minim 10 zile, cum spuneam. Timp în care președintele se poate relaxa la golf ori schi.
Pînă iese fum alb pe hornul de la Berlin, așa cum am mai scris, și abia atunci va ști cui să dea guvernarea. Omologii PSD din Germania verzi și democrații liberi au avut o primă rundă de negocieri joi, foarte bună, cum a fost apreciată, încă un azi și alta mîine. Sunt șanse ca în scurt timp busola lui Klaus Iohannis să fie, în fine, reglată spre nordul ”potrivit”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. În sfârșit cineva spune lucrurilor pe nume. E clar că soluția Cioloș e doar încă un motiv de ași bate joc de usereu. Sa nominalizezi un prim ministru de la un partid care are 15% in parlament… e clar că e o dumă. Bine, dumă e și din partea userului, o să înceapă să urle că ei sunt singurii care au vrut să scoată România din criză.

    • Cu un singur ași tot mai ai șanse de o quintă royală.

  2. Daca tot suntem ghidonati dinspre alte azimuturi, de ce mai este nevoie de presedintele sluga si de alte slugi? Stapanul nu poate transmite ordinele direct? Am mai face nitica economie.

  3. […] 2 comentarii / 1078 vizualizări / 11 octombrie 2021 […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998