CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Cu dreptul in stingul: Guvernul justitiarilor isi calca in picioare referendumul

4 comentarii / 4448 vizualizări / 30 decembrie 2020

Guvernarea de dreapta din regimul Iohannis a încălcat azi normele Constituției și rezultatul referendumului din 2019, care a decis că în domeniul justiției nu se poate reglementa prin Ordonanțe de urgență. Noua ”interpretare” a guvernului Cîțu este că se poate, dacă scopul este nobil, ceea ce dă peste cap o decizie clară a CCR din 2012.

Guvernul a aprobat, azi, Ordonanța de urgență prin care s-a dispus amânarea aplicării dispozițiilor legale referitoare la compunerea completurilor de apeluri.

„De la preluarea mandatului de ministru am analizat variantele posibile de rezolvare a acestei probleme grave și am ajuns la concluzia că nu există timpul necesar pentru a se interveni legislativ în Parlament, pentru că nu s-ar respecta toate termenele legale astfel încât legea să poată intra în vigoare la la 01.01.2021. Așadar singura opțiune de evitare a acestor probleme a rămas ordonanța de urgență”, a explicat noul ministru al Justiției, useristul Stelian Ion.

Cît despre conflictul juridic cu referendumul din 2019, ministrul Justiţiei a precizat că scopul acestui referendum a fost acela de a proteja legislația penală și de organizare judiciară de intervenții neașteptate și nocive care, în perioada referendumului, păreau iminente. Și că un referendum organizat cu obiectivul clar al protejării valorilor ocrotite prin legea penală și al protejării sistemului judiciar de intervenții brutale nu poate fi invocat într-un scop contrar.

Altfel spus, dacă e de bine, se poate modifica legislația și prin OUG.

Doar că judecătorii CCR au altă opinie.

Una exprimată în decizia nr. 682 din 27 iunie 2012.

În care se afirmă negru pe alb:

”Referendumul, indiferent de caracterul său – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului naţional din anul 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranităţii naţionale(…)

Ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare – această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral.
Această interpretare se întemeiază şi pe principiul loialităţii constituţionale, desprins şi interpretat prin coroborarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 – Statul român, art. 2 – Suveranitatea şi art. 61 – Rolul şi structura (Parlamentului), principiu care, în această materie, impune ca autorităţile cu competenţe decizionale în domeniile vizate de problematica supusă referendumului (în cazul de faţă Parlamentul) să ia în considerare, să analizeze şi să identifice modalităţi de punere în practică a voinţei exprimate de popor. O altă viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exerciţiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.
Pentru aceste considerente, Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale”.

Fraza-cheie este ”o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale”.

Voința poporului, exprimată la referendumul din 2019, este ca modificările din domeniul legislației justiției să fie interzise prin ordonanțe de urgență.

Guvernul lui Klaus Iohannis, care a inițiat referendumul din 2019, a încălcat azi și voința poporului și decizia judecătorilor Curții Constituționale.

Ultima redută în calea acestui abuz incalificabil rămîn Avocatul Poporului și, din nou, CCR. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. A vorbi despre Cîțu (ca și despre kwj, și despre cam toți ceilalți, dealtfel), a devenit doar o risipă
  de timp: tot ce se putea spune, s-a spus. Ar fi ceva de reflectat, cum de am ajuns în așa hal de
  decădere, dar nici asta nu ne mai ajută la ceva: cei ce știu să vadă, au văzut demult; iar ceilalți,
  rămân neclintiți în speranța că o să le pice „para mălăiață”, doar așa, declarându-se a fi
  „de dreapta”, și sugând cu nădejde pe la toți licuricii (mai mari, sau mai mititei…)
  Altfel, Cîțu este imaginea fidelă a RO de azi. Așa cum el își închipuie că „guvernează” (făcându-
  se a nu vedea că deciziile le iau alții, și din alte birouri), tot așa și noi, ne amăgim că mai avem
  o țară, pe când, în realitate, nu a mai rămas decât „un contur”, cu un nume, pe o hartă.
  –––-
  Și pentru că tot nu ne-au mai rămas mari lucruri de făcut, și nici cine știe ce mari așteptări nu
  mai avem, a cam venit timpul să ne facem „ultima datorie” față de urmași și față de istorie:
  cu ultimele forțe (câte ne-au mai rămas, și alea), să adunăm o carte cu titlul:
  „România pe drumul construirii Capitalismului”.
  Fără îndoială, alături de „miracolul japonez”, ar fi de mare interes ca să rămână scris și „mi-
  racolul românesc”: cum am reușit noi, ca în doar 30 de ani de „libertate” și „cu toate energiile
  descătușate”, să ne facem țara praf, ajungând ca o „centuristă” la marginea „autostrăzii de
  mare viteză” a Capitalismului Occidental…

 2. Nu ati inteles : PeeeSeeeDeee nu avea voie sa dea oug-uri , sa modifice, sa repare. Ei, ciuma galbena si marea coalitie de drepta, au voie sa faca orice. Si vor face, ca sa le dea m..e celor care din crasa prostie i-au votat. Puteti observa si faptul ca „mitingurile” de protest anti PSD au fost regizate. Nu mai este nimeni deranjat de nimic; klaun nu mai urla ca a fost incalcat referendumul care stipula ca nu se mai dau oug pe „justite”. Ia sa fi fost PSD care facea asta, ce clabuci avea la gurita….Si referendumul a fost o cacealma ca sa scoata lumea la vot. Din pacaleala in pacaleala spre Romania normala….

 3. Asta se poate numi guvern? Este o gasca care incalca constitutia si nu stiu pe ce lume traiesc.Doar este guvernul lui klauss sparanghel. Ce a patit sica mandolina ,vor patii toate aceste stricaciuni.

 4. In conditiile in care carmaciul coloniei romanica este satrapul klaun(s), penal notoriu cu peste 20 dosare si in care traitori sunt o sleahta de indolenti, denumita generic-romani, despre ce vorbim?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998