CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cu picioarele înainte

0 comentarii / 1777 vizualizări / 10 iulie 2018

Laura Codruța Kovesi a fost revocată și, începând de ieri, din momentul publicării decretului în Monitorul Oficial, nu mai face parte din DNA. În ciuda acestui fapt, ea și-a regizat o ieșire spectaculoasă din scenă. Și-a înșirat subordonații pe scări. Aceștia au venit de la etaj. Iar ea a sosit traversând parterul. Și a rostit un discurs electoral. În absența bustului lui Vlad Țepeș, tocmai scos din scenă. Iar acum aflăm că va lucra la Parchetul General. Oare? Se poate întâmpla acest lucru?
Doamna Laura Codruța Kovesi nu și-a încheiat mandatul la Direcția Națională Anticorupție. Și nici măcar nu pleacă prin demisie. Ea pleacă cu un picior în fund. Pe care tocmai i l-a dat cel mai important protector al ei. Președintele Klaus Iohannis. Pe care nu a ezitat să îl înțepe în discursul de adio lansat pe scările DNA. Kovesi este revocată în primul și în primul rând pentru că a încălcat Constituția. Abia în al doilea rând pentru management catastrofal. Iar încălcarea Constituției reprezintă cea mai grea faptă pe care o poate face un om al legii. Constituția fiind Legea Fundamentală. Pe care se sprijină întreaga construcție legislativă a unui stat. Dar asta nu este tot.
Doamna Laura Codruța Kovesi face obiectul mai multor anchete ale Inspecției Judiciare, unele finalizate, altele nu. În urma acestor anchete, ea poate fi pur și simplu eliminată din procuratură. Mai mult chiar. Poate fi trimisă în fața Parchetului General pentru a fi anchetată. De altfel, numele ei figurează într-un dosar foarte greu, cu mai multe plângeri penale, instrumentat de Parchetul Militar.
Și este doar începutul. Nu este deloc greu să ne imaginăm că în continuare vor curge dezvăluirile și plângerile despre fostul șef DNA. Nu este deloc exclus ca cei care au fost subordonați ai acesteia, în prezent anchetați, cum este Negulescu sau cum este Onea, să înceapă să ciripească, pentru a-și ușura pedeapsa. Cu certitudine, abia acum vor începe să curgă dezvăluirile despre practicile ilegale impuse în DNA de către Laura Codruța Kovesi.
În aceste condiții, îmi vine greu să-mi imaginez că domnul Augustin Lazăr, procurorul general al României, indiferent cât de apropiat este el de doamna Kovesi, indiferent cât de mare este dorința acestuia de a o cocoloși, va consimți să o aducă într-o funcție de conducere în această instituție. Un om sancționat pentru încălcarea Constituției nu se cuvine a fi promovat. Dar nici măcar nu se poate.
Nu numai că doamna Kovesi pleacă de la DNA cu picioarele înainte, dar ea nu îndeplinește niciuna dintre condițiile impuse de lege pentru a putea lucra la Parchetul General. Nici condiții de experiență și nici condiții de vechime. Legea este unică pentru toți cei care lucrează în această instituție. Dubla condiție a vechimii și a experienței profesionale este valabilă indiferent despre ce compartiment al Parchetului General vorbim. Pentru ca Laura Codruța Kovesi să poată fi teleportată după demitere la Parchetul General, este obligatoriu ca CSM să decidă să facă o excepție în cazul ei. Mă îndoiesc însă că o persoană care face obiectul unui număr semnificativ de investigații și anchete ale CSM s-ar putea bucura de un asemenea privilegiu.
Când pleci cu picioaree înainte, nu poți să ajungi în cosmos. Ci doar într-o groapă. De aceea, eu sunt foarte sceptic după toată hărmălaia pe care a generat-o în țară, după uriașelele prejudicii pe care le-a adus instituției, imaginii procurorilor în general și chiar și președintelui României și după ce perspectiva penală a doamnei Kovesi se arată a fi atât de sumbră, că aceasta, decolând de la DNA cu un picior în spate, va ateriza lin, în puf, la Parchetul General. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998