CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culise: cum vrea Puterea sa ingroape PSD cu mina lui Vadim

0 comentarii / 2230 vizualizări / 9 aprilie 2010

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat în urma unui material de presă dat publicităţii în urmă cu câteva zile şi a început verificarea averii europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor. Marea întrebare: pentru Vadim asta e o lovitură în plex sau, dimpotrivă, o șansă nesperată? Noi înclinăm spre a doua variantă, din motive pe care le expunem mai jos.

Scandalul declanșat azi, cu Vadim Tudor în epicentru este o mană cerească pentru liderul PRM, deși e foarte probabil ca el să nu fie, în mod conștient, parte a unui anume plan politic. Mai exact, e o decizie clocită în laboratoarele puterii, în care liderul PRM s-a trezit implicat profund, cu sau fără voia lui. Anul trecut, arestarea lui Gigi Becali l-a trimis pe acesta, ba chiar și PRM, ca partid, în Parlamentul European. Același scenariu, într-o formă, e drept, mai puțin radicală, va fi aplicat în perioada următoare în cazul lui Vadim.

Să o luăm metodic: ce semnificație ar putea avea luarea la bani mărunți a lui Vadim Tudor pentru niște presupuse dividende nedeclarate oficial? Dorința de justiție? Să fim serioși, sunt cazuri mult mai grave care stau la coadă. Să îi dea o lovitură de imagine liderului PRM? Păi, în primul rînd, Vadim Tudor nici partid parlamentar nu mai are, necum să mai reprezinte un pericol pentru putere. El e aproape complet căzut în uitare, iar presa scrie doar sporadic despre acțiunile sale, cîte mai are. Pe de altă parte, Vadim poate avea orice altă imagine, mai puțin cea de corupt, fiind lider al singurului partid important care nu a fost la guvernare în ultimii 20 de ani. Presa nu a relatat despre mari tunuri puse la cale de el, nu are o avere uriașă, nu face concedii pe Coasta de Azur șamd. În cel mai rău caz, Vadim poate fi prezentat drept un etalon al țicnelii, grație ieșirilor sale mai neortodoxe, dar în niciun caz al corupției. Și atunci de ce s-ar hazarda puterea să îl bage pe lista neagră a celor anchetați de organele statului?

Răspunsul e simplu: Vadim și PRM trebuie stimulați să crească în sondaje, pentru că această creștere, dacă apare, se va face pe seama PSD și nu a PDL. Iar PSD este într-un an crucial pentru existența sa viitoare, cînd ar trebui să înceapă marea creștere în sondaje, bază a revenirii la putere la alegerile care urmează. Dacă într-un asemenea moment delicat PSD se vede concurat de partide precum UNPR și PRM, în loc de creștere, va marca o scădere, iar panica și se resemnarea se vor extinde în partid. Pentru ca PRM să crească, soluția e simplă, aceiași de cînd lumea: Vadim trebuie să aibă ocazia de a ieși la rampă, de a critica puterea și pe cine îi mai vine la gură, în stilul său inconfundabil. Mitologicul Anteu își pierdea puterea dacă i se răpea contactul cu pămîntul: lui Vadim trebuie să i-l tai cu media.

Acum, odată intrat în malaxorul ANI și, posibil, al procurorilor, Vadim are, pentru săptămîni și luni, o temă de atac, iar presa, un motiv să îi dea microfonul. Cu cît va ieși mai des pe sticlă, cu atît PRM va lua mai multe procente de pe stînga, pentru că e limpede că el va da glas acelor acuzații pe care PSD, în mod aiuritor, se cam sfiiește să le facă, la adresa guvernanților, în anul crizei. Pentru PDL, e un risc calculat și inteligent, acela de a-l scoate pe Vadim la rampă și de a se băga singur în gura lui, pentru că specialiștii din laboratoarele puterii știu că, per total, cea care cîștigă e actuala putere.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998