CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culise: cutitul europenelor sfasaie de zor PDL

0 comentarii / 1512 vizualizări / 30 ianuarie 2013

În timp ce la suprafață conducerea PDL aproape lasă impresia că ar fi abandonat lupta pentru reformarea partidului, iar taberele pro și anti-Blaga își dau la cap tot mai zdravăn, în adîncuri a izbucnit o bătălie încă și mai aprigă pentru supraviețuire politică, miza fiind alegerile europene de anul viitor.

Deși mai e mult timp pînă la europenele din mai 2014, există un partid – singurul – unde măcelul e în toi pe acest subiect, am numit PDL. Motivul e relativ simplu: în timp ce USL și-a băgat în parlament și în structurile guvernamentale toate vedetele plus un bonus de anonimi, la PDL au rămas pe tușă vedete de prim rang. Au ratat parlamentul, în decembrie, figuri precum Sulfina Barbu, Theodor Baconschi, Cristian Boureanu, Radu F.Alexandru, William Brînză, Daniel Buda șamd.
Majoritatea acestora, ca să nu spunem toți, țintesc acum fotoliile la fel de confortabile de parlamentar european, numai că aici se anunță probleme mari.
Pe de-o parte, ținînd cont de scorul electoral actual al PDL, ca și de faptul că nu se întrevede cine știe ce relansare la orizont, democrat-liberalii abia de ar mai lua, anul viitor, 4-5 fotolii față de cele 11 actuale.
Pe de alta, situația e complicată de faptul că pe lista actualilor europarlamentari se regăsesc anumite persoane ”inamovibile”, de care e greu de crezut că s-ar putea atinge cineva. E vorba în primul rînd de Elena Băsescu, cea despre care Vasile Blaga s-a grăbit deja să dea asigurări că își va păstra locul, ba chiar are șanse să deschidă lista de candidaturi, dată fiind activitatea de excepție de la Bruxelles. Spre ghinionul fanilor Ebei din PDL, există și analize interne lucide, din informațiile noastre, care atrag atenția că defilarea cu fiica președintelui ca port-drapel ar lipi din nou, puternic, imaginea partidului de cea a șefului statului, strategie care a adus deservicii încă de la alegerile din decembrie.

La fel de greu de urnit e și răsfățata UE, Monica Macovei, și, foarte probabil, Theodor Stolojan, care e și membru al conducerii grupului PPE. Concluzia e că ar mai fi 2-3 locuri eligibile, pe care se înghesuie de pe acum actualii europarlamentari, precum Marian Jean Marinescu, Sebastian Bodu, Iosif Matula, Petru Luhan, Rareș Niculescu, Traian Ungureanu, Cristian Preda. Dacă ultimii trei sunt victime sigure, Niculescu avînd probleme de imagine prin ex-soția condamnată la închisoare, Ungureanu fiind lipsit de susținere în partid, iar Preda e o gură bogată de care PDL abia așteaptă să scape, ceilalți e de așteptat să se lase extrem de greu. Acestora li se adaugă, cum spuneam, lotul perdanților de la parlament plus eventuali alți doritori ”proaspeți”, ceea ce face ca bătălia să se poarte, cum spuneam, încă de acum pentru cele cîteva fotolii de anul viitor. O luptă care nu poate decît să tensioneze și mai rău situația dintr-un partid aflat, oricum, în degringoladă și din care au început să demisioneze pînă și parlamentari aleși în decembrie. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998