CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culise: De ce candideaza Robert Negoita la presedintia PSD

0 comentarii / 2401 vizualizări / 22 septembrie 2015

Surpriză de proporții: junele Robert Negoiță, proaspăt lider al PSD București, și-a anunțat candidatura la președinția partidului, în perspectiva alegerilor interne care vor avea loc pînă la 11 octombrie. Spunem surpriză pentru că ideea înfruntării lui el lider maximo, adică Liviu Dragnea, apare de-a dreptul ca un act de lezmajestate care ar putea atrage repercusiuni. Asta, desigur, dacă în spate nu se ascund alte calcule.

“Este un moment crucial pentru PSD. Cel mai mare partid din România care este la putere, cu prim-ministrul într-o situaţie delicată. Premierul a avut prima înfăţişare ieri, preşedintele interimar este implicat într-un dosar penal, iar în câteva zile avem alegeri. Oamenii se aşteaptă de la noi de la maturitate. În consecinţă, doar în momentele grele se văd cei care au determinare, cei care au curaj şi dorinţa de a ajuta cu ieşirea din impas. Nu ne putem permite acţiuni sau opţiuni riscante. În consecinţă, da, sunt decis să candidez pentru funcţia de preşedinte al PSD la scrutinul din 11 octombrie. În următoarele zile, mă voi ocupa să fac acest lucru”, a declarat Negoiţă, într-o conferință de presă extraordinară, astăzi.

Ce ar putea urmări Negoiță, cu acest demers?

Cîștigarea șefiei PSD în dauna lui Dragnea?
Foarte greu de crezut, e o pălărie mult prea mare pentru un politician mai degrabă mediocru și fără ”pedigree”.
Mizele lui Negoiță sunt, mai degrabă, locale.

Robert Negoiță are două obiective majore: unul, să-și securizeze candidatura la Primăria generală, al doilea, să poată promova oamenii săi la candidaturile primăriilor de sector care revin PSD.
Cum l-ar ajuta o candidatură la șefia PSD, în acest sens?

Cum se știe, alegerile la șefia PSD vor avea loc, în premieră, prin votul tuturor membrilor de partid, înaintea congresului, ceea ce înseamnă că se va ști cu precizie cîte voturi obține un candidat în fiecare filială a partidului.

Declarativ, PSD București are cca.80.000 de membri, dar cifrele din acte sunt mult umflate, ca la orice partid de la noi; e probabil că se vor înregistra doar 30-40.000 de voturi. Pentru Negoiță, personaj cu foarte mulți bani și cu șefia organizației, pe deasupra, nu va fi dificil să obțină grosul acestor voturi, ceea ce va constitui o legitimare majoră în fața conducerii centrale a partidului.
Și șansa de a-și promova proprii oameni la primăriile de sector care vor reveni PSD în cadrul alianței cu UNPR: 1, 3 și 5.
Presa a relatat, deja, bunăoară, că Negoiță l-ar dori la sectorul 1 pe Alin Petrache, șeful Comitetului Olimpic și, totodată, fiu al miliardarului Adrian Petrache, în timp ce la sectorul 5 e în cărțile lui Negoiță deputatul Daniel Florea, fiul fostului şef al Poliţiei Sector 5, generalul Florea, de asemenea un personaj cu importante resurse financiare.
Pentru asta, însă, el va trebui să elimine din cursă candidați precum Dan Tudorache și Cristian Rizea, de la sectoarele 1 și 5, care îi stau în gît.
Cum Liviu Dragnea nu a dat, pînă acum, semne că s-ar grăbi să îi pună Bucureștiul în brațe, soluția candidaturii la șefia mare a partidului poate fi o modalitate de legitimare în forță din partea lui Negoiță. Ori, in extremis, o soluție de negociere cu liderul interimar al partidului (sprijin total la București contra retragere din cursă), căruia nu îi este indiferent, să recunoaștem, scorul cu care va cîștiga alegerile, în condițiile în care, anul trecut, Ponta a cîștigat, (oficial cel puțin…) alegerile interne pentru candidatura prezidențială cu peste 95%. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998