CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culise de la dineul lui Gorbaciov: ”Ceausescu nu era prost deloc”

0 comentarii / 2407 vizualizări / 14 aprilie 2010

Ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a venit în România pentru a participa la lansarea unui nou cotidian, ”Puterea”, prilej pentru a se organiza un dineu, în cinstea sa, cu participarea mai multor politicieni și oameni de afaceri.

Dineul a avut loc la restaurantul Casa Di David, și la el au luat parte, pe lîngă fostul lider sovietic, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, afaceriști precum Bobby Păunescu, Nicolae Badea, Viorel Cataramă, Dan Fischer, Ovidiu Tender, Adrian Thiess – bossul noii publicații, ambasadori ai unor state importante etc. La masă s-a mîncat consomme de homar, foie gras, carne de vițel, înghețată. Unul dintre participanți l-a descris, în exclusivitate pentru Inpolitics, pe fostul lider de la Kremlin drept ”un tip jovial, dar ”căzut” destul de mult din cauza vîrstei, și cu probleme de deplasare din cauza unui picior”. Comunicarea la masă a fost destul de complicată, deoarece Gorbaciov nu vorbește nicio limbă străină, iar translatorul său nu cunoștea, în afară de rusă, decît engleza și franceza, ceea ce i-a făcut pe unii dintre participanți mai puțin poligloți să fie foarte tăcuți pe durata mesei.

O dezvăluire foarte interesantă a fost făcută de Gorbaciov ca răspuns la întrebarea unuia dintre meseni, legată de problema celebrului scandal din mai 1987, cînd un aviator german a aterizat în Piața Roșie din Moscova cu un mic avion Cessna, sfidînd toate sistemele radar ale URSS. Gorbaciov a recunoscut că a știut de intrarea avionului pe teritoriul sovietic, dar a dat ordin ca acesta să nu fie doborît, pentru a nu risca un scandal internațional într-un moment cînd URSS era, oricum, în pragul colapsului. El s-a folosit de acel incident pentru a debarca o serie de generali din armată și din serviciile secrete care se opuneau perestroikăi, dar, la masa de azi, politicianul a recunoscut că unii dintre aceștia s-au răzbunat, peste ani, făcîndu-i necazuri. La masă s-a vorbit și de subiectul Ceaușescu, despre care Gorbaciov a spus că era un permanent Gică-contra, care avea ceva de comentat la orice contract comercial, document politic, diplomatic sau militar care se încheia cu URSS, ”dar, finalmente, redevenea rezonabil și semna actele”. Gorbaciov a mai spus că, totuși, Ceaușescu avea multe defecte, ”dar nu era prost, în mod categoric”.

Demn de menționat faptul că, potrivit unor informații neoficiale, accesul la întîlnirea și dineul cu Gorbaciov i-a costat pe unii – subliniem, doar pe unii – dintre invitați frumoasa sumă de 10.000 de euro de căciulă, pentru a se mai recupera din prețul de cca.200.000 de euro plătit politicianului pentru a veni la București. Pe care i-au plătit fără să crîcnească, pentru că, atunci cînd ai dosare penale pe rol și chiar cîteva luni de arest, cazul unor invitați, o poză cu Gorbaciov poate prinde bine… (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998