CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culise politice: cum a ajuns Agentia Romilor un smen guvernamental

0 comentarii / 2323 vizualizări / 12 septembrie 2010

Intr-un raport elaborat de Focus Consultancy – organism european specializat in consultanta pe probleme inter-etnice – realizat in iulie 2005, la solicitarea delegatiei Comisiei Europene in Romania, se recomanda in mod explicit restructurarea din temelii a Agentiei Nationale pentru Romi si schimbarea lui Ilie Dinca, presedintele acestei structuri guvernamentale, pe motiv ca “nu a demonstrat competenţele de management strategic necesare” si ca imparte functii intr-o maniera clienterala, bazata pe simpatii politice.

Uluitor este ca tocmai acest personaj, declarat de expertii europeni drept indezirabil inca din 2005, conduce si in prezent ANR, si, totodata, gestioneaza fondurile europene destinate etniei, dar si banii pe care premierul Emil Boc i-a alocat, din fondul de rezerva al Guvernului, pe 8 septembrie 2009, minoritatilor nationale, inclusiv etniei rome. Toate acestea in contextul unei aprige crize economice.

Guvernul Tariceanu l-a demis pe Dinca, Guvernul Boc il pune la loc

Facem mentiunea ca Ilie Dinca a fost primul presedinte al ANR, inca de la infiintarea acestei structuri, in 2004. Raportul Focus Consultancy, intrat in posesia Inpolitics, intitulat “Evaluarea capacitatii institutionale pentru implementarea Strategiei nationale pentru imbunatatirea situatiei romilor”, a dus la schimbarea din functie a lui Dinca, la finele anului 2005. “Coincidenta” face ca, in 2009, Dinca sa fie din nou uns la carma Agentiei, avand rang de secretar de stat tot intr-un guvern din care face PDL, partid aflat la putere si in 2005.

Esecul si clientelismul politic al ANR

Raportul realizat la solicitarea Comisiei Europene descrie pe larg atat esecul lui Dinca in implementarea strategiilor europene menite sa usureze traiul romilor cat si predilectia pentru partipriuri politice. “ANR a fost lansată cu succes, însă nu şi-a demonstrat încă eficacitatea. Nu a preluat iniţiativa în elaborarea şi propunerea unor planuri de coordonare şi monitorizare a Strategiei şi nici nu a asigurat realizarea unor rapoarte obiective asupra aspectelor semnificative pentru Strategie şi a impactului politic. Se susţine faptul că responsabilitatea pentru eşecurile ANR revine în mare măsură conducerii superioare (presedintele Agentiei era Ilie Dinca n.n.) care nu a demonstrat competenţele de management strategic necesare pentru structurarea ANR ca organizaţie coerentă şi eficace. O altă problemă este legată de tratamentul preferenţial pe care Agenţia îl acordă Partidei Romilor în cadrul consultărilor cu organizaţii neguvernamentale ale romilor şi pentru desemnarea experţilor romi”, este doar una dintre concluziile raportului Focus Consultancy. O alternativa recomandata este si aceea de transformare a ANR intr-o structura care sa aiba doar un simplu rol consultativ.

Ilie Dinca, subordonatul deputatului Niky Scorpion

Relatiile mai mult decat cordiale dintre Ilie Dinca si Partida Romilor Pro-Europa, condusa de deputatul de etnie roma Nicolae Paun, alias Niky Scorpion, poreclit astfel dupa numele complexului comercial pe care il pastoreste in cartierul bucurestean Rahova sunt, insa, cat se poate de explicabile. La o scurta lectura a CV-ului lui Dinca oricine poate afla ca acesta a indeplinit, in perioadele 2002-2003 si 2005-2009, functia de secretar general al Partidei Romilor, fiind chiar si in prezent vicepresedinte al acestei grupari. Desi Comisia Europeana recomanda inca din 2005 schimbarea conducerii ANR si numirea unui presedinte apolitic – “presedintele ANR trebuie sa fie un functionar public” – sefia acestei agentii guvernamentale este decisa si in prezent tot pe baza unor criterii politice, fiind patronata tocmai de omul care a trezit suspiciunile expertilor Focus Consultancy.

Guvernul Boc “plateste” sustinerea in Parlament

In 2009, imediat dupa iesirea PSD de la putere si instaurarea guvernarii PDL, intreaga conducere a ANR numita in perioada pesedista este decapitata si in functie este inscaunat, din nou, Ilie Dinca. La acea vreme, presa a titrat ca aceasta este moneda prin care noul Guvern “plateste” sprijinul politic al deputatului Nicolae Paun, intr-un moment in care opozitia anunta o furtunoasa motiune de cenzura. Surse foarte bine informate din cadrul Agentiei au dezvaluit pentru Inpolitics ca noul sef a eliberat din functie marea majoritate a fostilor angajati si a numit oameni din cadrul Partidei Romilor sau apropiati ai lui Niky Scorpion. De altfel, in prezent, Dinca are mai multe procese cu fostii angajati ai Agentiei, care acuza ca au fost concediati abuziv. “Participarea egală şi activă a populaţiei de etnie romă şi a societăţii civile – un principiu central al Strategiei – nu a fost asigurată până în prezent. În ultimii ani, chestiunea participării a fost chiar şi mai tulbure decât la începutul Strategiei. Influenţa exercitată asupra unor structuri şi preluarea acestora de Partida Romilor la nivel central (…) a blocat în mare măsură mecanismele de largă consultare prevăzute la nivel central şi local”, atrageau atentia, in urma cu cinci ani, expertii europeni.

Dinca se lauda ca e in relatii bune cu ministrul Vasile Blaga

Recente sunt scandalurile mediatice, unele dintre acestea fiind oglindite si de Inpolitics, in care Ilie Dinca a fost acuzat de presa ca, in plina criza economica, gireaza niste salarii uriase angajatilor din ANR si isi angajeaza colaboratorii dupa bunul plac. Sursele citate ne-au dezvaluit ca, in discutiile pe care le poarta cu angajatii si colaboratorii din cadrul Agentiei, Dinca spune senin ca are o foarte buna relatie cu ministrul pedelist Vasile Blaga, si ca scandalurile mediatice nu-l pot atinge. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998