CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culise politice: Geoana isi pregateste plecarea din PSD

0 comentarii / 1791 vizualizări / 7 martie 2010

Mircea Geoană mai are două încercări grele în următoarele opt zile, după care, funcție de rezultatul acestora, își va anunța, mai mult ca sigur, plecarea din PSD. Cum șansele de a ieși victorios din bătăliile respective sunt aproape nule, rezultă că, foarte curînd, PSD va deveni unul dintre puținele partide din care pleacă însuși fostul președinte, o situație nu tocmai măgulitoare pentru social-democrați.

Șanse maxime să fie debarcat, miercuri, de la șefia Senatului
PDL a decis: indiferent dacă, mîine, Biroul Permanent al Senatului decide sau ba punerea pe ordinea de zi, în ședința de miercuri, a revocării lui Geoană de la șefia forului, aceasta se va pune la vot. Surse din PDL afirmă, pentru Inpolitics, că, în cazul blocării inițiativei, în B.P., PDL ve cere direct în plen, miercuri, introducerea pe ordinea de zi, prin vot, a propunerii de revocare. Reamintim că PDL a depus, deja, la Biroul Permanent al Senatului, cererea de revocare din funcţie a lui Mircea Geoană, la care a ataşat toate documentele care atestă încălcarea de către acesta a Regulamentului. Aceleași surse afirmă că, deși UDMR va lua abia mîine o decizie oficială privind susținerea sau nu a inițiativei democrat-liberalilor, în fapt, hotărîrea a fost luată încă de vineri, în defavoarea actualului șef al Senatului. Chichițele precedural-constituționale nu îl vor salva pe pesedist, la urma-urmei Curtea Constituțională nu a dat undă verde, propriu-zis, nici suspendării lui Traian Băsescu; majoritatea va avea cuvîntul de lege, chiar dacă pesediștii și liberalii vor ieși, eventual, din sala de ședințe, în semn de protest. Soarta lui Geoană atîrnă, în această săptămână, doar de eventuale absențe notabile din grupul celor de la putere, lucru care nu credem, însă, că se va întîmpla, pentru că miza e uriașă.

Geoană va ataca șefia Consiliului Național al PSD
Ce va urma? După probabila pierdere a funcției de la Senat, simplul membru Geoană, cum va fi el, mai are doar un glonț de tras: va ataca, din informațiile noastre, șefia Consiliului Național al PSD, revendicată de Năstase, la ședința din 11 martie. Dacă va pierde și de această dată, nimic nu îl mai reține pe Geoană în PSD. Surse din partid afirmă că acesta și-a întins antenele încă dinaintea congresului în vederea identificării unor posturi, cel mai probabil externe, în care să se retragă în caz de pericol. Înfrînt, Geoană nu va rămîne în partid la fel cum a decis să nu rămînă și în 2004, după ce a pierdut șefia ministerului de Externe și postul de premier pe care îl visa după alegeri. Atunci, el își aranjase postul de vicepreședinte la BERD, (prin a cărei conducere trecuse și cumnatul său, Ionuț Costea), primind și OK-ul oficial de șeful statului, Traian Băsescu. Doar o întîmplare (încă neelucidată deplin) a făcut ca el să fie deturnat din acest drum și lansat spre șefia PSD, pe care a obținut-o nesperat. Că va fi un post în vreo structură bancară internațională ori unul de ambasador, contează mai puțin, mai ales că PDL va avea tot interesul să sprijine acest demers, doar pentru a deșira și mai mult PSD. În plus, abia după eventualul eşec al lui Geoană la şefia Senatului ori a Consiliului Naţional al PSD se vor decide să plece din partid o serie de apropiaţi ai fostului preşedinte, care, deocamdată, încă mai speră că acesta va rămîne pe poziţie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998