Culisele unei candidaturi-cacealma: Paleologu ”trage” la Primaria Capitalei
0 comentarii / 2185 vizualizări / 6 mai 2011
Nici pînă azi nu e clar cuiva cum a ajuns boemul Theodor Paleologu să se bată pentru șefia PDL, în condițiile în care nu au făcut-o reprezentanți de seamă ai curentului așa-zis reformist-intelectual din PDL. S-a speculat că ar fi vorba de o candidatură menită să sublinieze democrația din partid, alții au șoptit pe la colțuri că însuși Cotrocenii l-ar fi împins în aventură, din motive încă neelucidate. Răspunsul e, însă, mult mai simplu și mai pragmatic decît își imaginează cineva: junele Paleologu vrea să folosească congresul PDL pentru a-și lansa disponibilitatea pentru candidatura la primăria generală.
”Mi-ar plăcea, la un moment dat, să am o experienţă şi în administraţia publică, ca primar, dar asta depinde foarte mult de oportunităţile care vor apărea”. Declarația de mai sus a trecut mai degrabă neobservată, după apariția, luna trecută, într-un interviu dat de Paleologu ziarului ”Adevărul”.
Nici noi nu am fi băgat-o în seamă, poate, dacă nu am fi studiat cu atenție – și stupoare – moțiunea pe baza căreia fostul ministru speră – teoretic – să cîștige șefia PDL.
Mai precis, documentul, intitulat ”Privind spre viitor”, nu are nici cea mai vagă legătură cu un plan de reformare, definire, relansare ori reorganizare a PDL, în schimb dedică două treimi din spațiu problematicii Capitalei.
”Bucureştiul este în acest moment un oraş în care toate merg pe dos: primăria generală se ocupă de câinii fără stăpâni, iar primăriile de sector se ocupă de urbanism; şi în materie de urbanism PUD-ul bate PUZ-ul şi PUZ-ul bate PUG-ul. E timpul să reaşezăm lucrurile în locurile lor fireşti: preeminenţa legii şi a interesului public, eliminarea totală a urbanismului derogatoriu, centralizarea politicilor de urbanism la nivelul primăriei generale” scrie Paleologu în moțiune.
”Dacă în 2012 nu intervine o schimbare radicală, până în 2016, în decurs de cinci ani, primarul Oprescu, demolatorii de sector şi mafia imobiliară vor face totul zob. În Bucureştiul Vechi, definit ca sumă a zonelor protejate, trebuie impus, eventual prin referendum, un moratoriu asupra autorizaţiilor de demolare şi de construcţie pentru clădiri înalte. Candidatul PDL la primăria capitalei trebuie să se angajeze că va iniţia fără întârziere o campanie de expropriere a monumentelor distruse în mod voit de proprietari” mai spune el.
Și tot așa, preț de cîteva pagini. Paleologu trece lejer peste problemele de doctrină neclară ale PDL sau peste reforma morală, dar decretează fără drept de apel că ”Democraţia municipală şi ancorarea politicului în local constituie o trăsătură fundamentală a filozofiei politice proprii PDL”.
Într-adevăr, de la democrația universală la cea municipală e o anume distanță, pe care pedelistul o parcurge, am spune, fără emoții.
După ce disecă în amănunt problemele majore al Capitalei, spre finalul moțiunii Paleologu expediază cîteva paragrafe despre rolul culturii, despre importanța alegerilor parlamentare, pentru a puncta din nou, spre final, problema cîștigării sau recîștigării Capitalei ”mizând pe un program modernizator şi inovator”.
Între moțiunea lui Paleologu, pe de-o parte, și cele ale lui Boc și Blaga pe de alta nu există, trebuie spus, nici cea mai mică legătură de conținut sau măcar de structură; primele se ocupă pe larg de reforma sistemului de justiţie, a pensiilor, a educației, a legislaţiei muncii, a sănătății, a cadrului fiscal, a dialogului social șamd, adică de principalele probleme care țin de rațiunea unui partid de a exista.
Ultima, în schimb, are doar menirea clară, cum spuneam, a implementării ideii, în capul delegaților la congres, că Paleologu Jr. ar fi persoana optimă pentru candidatura la primăria generală.
Cît despre scamele curățate de pe haina ”porumbiței” Elena Udrea, ele trebuie ”citite”, evident, în aceeași notă: la urma-urmei cine va avea cuvîntul cel mai greu în alegerea candidatului dacă nu șefa PDL București? (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza