CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culisele unei extradari: Kovesi, la chefuri cu indonezienii lui Popa

6 comentarii / 4313 vizualizări / 16 februarie 2019

Fosta șefă a DNA a declarat de două ori în ultimele săptămîni că nu a avut absolut nicio implicare, în calitate de procuror general, în extrădarea lui Nicolae Popa, numai că faptele o contrazic vehement. O demonstrează ziarista Sorina Matei într-o postare pe Facebook, căreia îi vom aduce și noi o completare cel puțin spectaculoasă, pe baza unei dezvăluiri trecute mai degrabă cu vederea la vremea cînd a fost făcută.

Ce amintește Sorina Matei:

” -13.02.2019. LCK, suspect, fost procuror şef DNA, fost procuror general al României: „Eu, Kovesi Codruța, nu aveam nici un fel de atribuții legate de extrădare” (Digi24)
– 15.02.2019. LCK, suspect, fost procuror şef DNA, fost procuror general al României: „Nu am avut atribuții legate de extrădarea condamnatului Popa Nicolae.De extrădare s-au ocupat Poliția Română și Ministerul Justiției.” (după ieşirea din Parchetul General)

– 9 martie 2011, LCK, procuror general al României, cu o săptămână înainte să plece la Jakarta, la conferinţa procurorilor (16-19 Martie 2011, The 7th IAP Asia Pacific And Middle East Regional Conference And High Level Prosecutors Meeting) unde i-a înmânat preşedintelui Indoneziei scrisoarea preşedintelui Băsescu pe extrădare, se duce la ambasadoarea Indoneziei, Marianna Sutadi, la reşedintă. În imagini task forceul „operaţiunii Indonezia” (LCKovesi, Marius Iacob, Angela Nicolae, Vasile Viorel si ofiţerul SRI- se pare că este chiar colonelul Marian Dumitrescu, acum şeful corpului de control al directorului SRI, E. Hellvig, atunci, în 2011, şef sector Juridic în cadrul Directiei Generale Securitate Interna a SRI).

17 Martie 2011, Jakarta, Indonezia. Palatul prezidential. La o saptamana după intalnirea cu ambasadoarea. Acelaşi task foce al Operaţiunii Indonezia chiar în Indonezia, unde la conferinţa procurorilor (16-19 Martie 2011, The 7th IAP Asia Pacific And Middle East Regional Conference And High Level Prosecutors Meeting) Kovesi i-a înmânat preşedintelui Indoneziei scrisoarea preşedintelui Băsescu pe extrădarea lui Popa. În poză apar acelasi Vasile Viorel, Marius Iacob, Angela Nicolae. A fost si Kovesi”.

Vasăzică, Laura Kovesi nu doar că a avut multe de a face cu repatrierea lui Popa, dar chiar a fost personal în Indonezia pentru a impulsiona extrădarea.

Povestea e însă chiar mai fierbinte de atît.
Aflăm de pe siteul ambasadei României la Jakarta că înaintea deplasării lui Kovesi în Indonezia a a mai fost un eveniment interesant, ba chiar două.

”În octombrie 2010 o delegatie a Biroului Procurorului General al Romaniei s-a deplasat in Indonezia, iar in octombrie 2010 o delegatie a Consiliului National de Aparare din Indonezia condusa de Firman Gan, general, inspector de politie s-a deplasat in Romania”.

Atît și nimic mai mult.
Nu știm exact cine din Parchetul General a fost la Jakarta, și ce anume a făcut.
Dar am aflat acum cîțiva ani ce au făcut indonezienii la noi, cu Laura Kovesi pe post de gazdă: chef de chef.
Dezvăluirile aparțin procuroarei Angela Nicolae (care a fost ea însăși la Jakarta în 2011, alături de Kovesi), și au fost făcute sub forma unor scrisori deschise transmise presei.
Bine de reamintit, în contextul actual, ce relata ea despre implicarea lui Kovesi în extrădarea lui Nicolae Popa:

”Ministrul Justitiei din Romania pregatea obtinerea extradarii lui Nicolae Popa din anul 2000, urmand procedura obisnuita extrem de greoaie. Desi ministrul de Justitie Predoiu a fost nevoit sa faca o noua cerere de extradare a lui Popa Nicolae, rezultatele nu erau cele scontate, acesta din urma ramanand in ‘paradisul indonezian’.
Atunci, Traian Basescu, vazand ca lucrurile se tergiverseaza i-a ordonat lui Kovesi sa rezolve aceasta problema. Eu cunosteam pe colegii magistrati din Indonezia, pe omologul meu care era o femeie, toti oameni de foarte buna credinta si calitate profesional, care nu ar fi facut niciodata anumite ‘jocuri politice’.
Prin intermediul lui Marius Iacob, procuror sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General, a organizat in Romania o vizita a delegatiei de procurori indonezieni, care nu era o vizita de lucru, si pentru Kovesi era o punte de legatura cu presedintele indonezian pentru a-i cere acestuia extradarea rapida a lui Popa Nicoale asa cum ii ordonase Traian Basescu.
Desi procurorii indonezieni ma intrebau tot timpul la sosirea in Romania ce parchete vor vizita, inafara de intalnirea oficiala cu Kovesi, care nu a uitat sa le spuna de cazul Popa Nicolae – fiind de fata si omologul meu de la Departamentul de relatii internationale de la Procuratura Generala a Republicii Indonezia, in rest oaspetilor, in mod ‘premediat’, ‘voit’, li s-a rezervat o vizita turistica in Romania, pe la Sinaia, la Castelul Bran, pe la Poiana Brasov, intr-o actiune de mare anvergura coordonata de remarcabilul profesionist Marius Iacob – dar nu in turism – cum o dovedise atunci, ci in urmarire penala pentru care eu personal am avut o mare stima.
Ca sa nu se nasca discutii in Parchetul General, desi multi procurori banuiau despre aducerea delegatiei indoneziene in Romania, Kovesi a avut o intalnire cu acestia in biroul ei (eu fiind de fata), tratandu-i ‘lingusitor’ ca pe ‘prieteni’, desi ea personal nu colaborase niciodata cu ei, facandu-se si un schimb protocolar de cadouri.
”Terasa Doamnei” (restaurant de lux cu specific românesc n.n.) din Bucuresti a fost foarte primitoare, deasemenea si MAI implicat si el prin oferirea locurilor de cazare si masa in casele de protocol. Prin urmare, totul era pus la punct cu lux de amanunte, pe tot traseul turistic asigurat colegii indonezieni intrebau cu disperare ‘ce parchete vom vizita?’ raspundu-se surazator ca vom vizita castele, nu parchete, si ca Romania este o tara frumoasa si primitoare.

Terasa Doamnei, restaurant traditional romanesc in Centrul Vechi

Va dati seama ca scopul lui Kovesi era prea marsav pentru buna credinta a colegilor din Indonezia. Primise un ordin de la Basescu si trebuia executat cat mai repede.
Telefoanele ei devenisera insuportabile pentru mine ca si intrebarile din biroul ei, care toate se referau la data cand va fi extradat Popa Nicolae.
Cu ocazia acestei vizite, totul a ‘degenerat in turism’ si ma intreb si acum pe banii cui, din ce buget, pentru ca locurile pe unde treceam erau totdeauna de cinci stele, iar MAI a pus la dispozitie tot ce a avut mai bun, de la cazare, masa, pana la sirena sfidatoare a masinii politiei antemergatoare, care ii determina pe toti oamenii de rand sa se opreasca pe marginea drumului pentru a face loc convoiului de masini caruia nu i-a trebuit decat o ora si jumatate sa ajunga de la Bucuresti la Poiana Brasov, intr-o zi de mare aglomeratie. De ce s-a folosit sirena? Pentru ce? Cand este stiut ca in UE, nici pentru sefi de state nu se mai foloseste decat in situatii de exceptie, ori rangul celor care se deplasau era de procuror-sef, adica de director. In concluzie, ‘scopul scuza mijloacele’ folosite cu atata abilitate de Kovesi.
Dupa aceasta vizita a delegatiei indoneziene in Romania, Kovesi a dat marea lovitura prin participarea la cea dea VII-a Conferinta regionala a Asociatiei Internationala a Procurorilor din zona Asia-Pacific, organizata la Jakarta, in perioada 16-19 martie 2011.”

Va să zică, în numele extrădării escrocului Popa, la Parchetul General s-a lăsat cu chefuri la restaurante de fițe, sejururi pe Valea Prahovei, cazări în unități de protocol de nivel înalt șamd.
Să te mai miri, în aceste condiții, că fugarul Popa a fost adus în țară, cîteva luni mai tîrziu, cu un avion privat de lux și nu cu o cursă de linie?
Păi nu s-ar fi întrerupt în felul ăsta o ”tradiție” a opulenței de pe tarlaua anticorupției mioritice? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Kovesi minte ca o zdreanță securistă, Din fericire încă mai sunt zdrențe proaste care s-o creadă. Prostia n-are limite.

  • Inteligenta da doare rau, rau de tot, esti hiper-mega inteligent, ba baiatule, sigur traiesti intr-o garsoniera si mananci doar cartofi prajiti in fiecare zi, de inteligent ce esti! Apropos, vezi ca agenturili, nu altcineva, dar agenturile au dus la scumpirea semnificativa a cartofilor, habar n-am ce-o sa faci in continuare! Noroc ca esti super destept, se vede de la o posta!

   • Cri, cri, cri, iesi afara SRI!!!

   • Viitorul lui Kovesi este la pârnaie, 2×2.
    Securist prost, versiunea visului tău erotic n-a fost să fie. Ghinion!!! :)))))))))))))))))

 2. Are minciuna in ADN. Minte cu evidentele pe masa.

 3. Vad ca nu se comenteaza un aspect: dna .este angajata undeva, daca da , cine ii plateste salariul? Cum a plecat la Bruxelles, s-a invoit, si-a luat concediu medical, cine plateste deplasarea?Nu mai exista ierarhie, regulamente de ordine interioara,disciplina in institutiile statului? La asa haos s-a ajuns ca fiecare face ce vrea?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998