CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culisele unei iesiri media: se coace marele troc Basescu-Iohannis?

5 comentarii / 3986 vizualizări / 3 februarie 2019

Traian Băsescu a ieșit brusc din letargie, după o perioadă destul de lungă, și se pregătește pentru noi acțiuni politice. Nu de alta, dar alegerile europarlamentare bat la ușă, iar un post de deputat european pînă în 2024 nu e de colea. Există o mică problemă: Băsescu și al său partid nu au șanse să treacă pragul electoral pe cont propriu; dar ar putea-o face cu un mic ajutor ”extern”, cum a făcut-o și în 2014. Un ajutor pentru care trebuie plătit un preț.

Pentru Băsescu, candidatura la europene e strict interzisă în condițiile prezente, cu un partid care abia atinge în unele sondaje pragul electoral de 5% cu marja de eroare cu tot. Fostul președinte nu poate risca intrarea în luptă în asemenea condiții vitrege, pentru că în caz de eșec ar ajunge de rîsul politicii, dar mai întîi, de cel al familiei, dacă ne putem exprima astfel.
Un Băsescu, pus cap de listă la PMP și înfrînt în alegeri, s-ar plasa sub nivelul propriei fiice, care s-a ales eurodeputat pe cont propriu, ca independent.
Adică umilință totală.
PMP a luat la ultimele euroalegeri un pic peste prag, deși avea un mare protector președinte în funcțiune, și a obținut doar doi europarlamentari. Despre cei doi, Cristian Preda și Siegfried Mureșan, tocmai am aflat săptămînile trecute, dintr-o sursă extrem de autorizată, lider al PMP și fost consilier prezidențial, că au fost aleși după ce al doilea pomenit a fost impus pe lista partidului de către serviciile secrete.
„Nu l-am adus noi, l-au adus serviciile și ni l-au băgat pe gît, și pe primul loc, spunînd că e marele român care a lucrat în guvernul german, care are relații și care poate să ne reprezinte și așa mai departe. Și ni l-au pus pe locul întîi și au zis ”Candidați pe restul voi!”” a spus Adrian Rădulescu, la Canal 33. Finalmente, Mureșan a fost pus pe locul secund, după Cristian Preda, știut fiind că nu puteau fi aleși mai puțin de doi oameni, odată trecut pragul.
Pentru a li se face loc s-a dat la o parte însăși fiica președintelui Băsescu, care nu a mai candidat.
La vremea respectivă, PMP avea cam 2,5% în sondaje; după plasarea celor doi a făcut un salt ”psihologic” pînă la peste 10%, finalmente luînd doar 6,21%. Adică exact necesarul pentru alegerea celor doi oameni în PE.
Așadar, sunt mari suspiciuni că partidul lui Băsescu a trecut pragul doar pentru că a bătut palma cu serviciile, care i-au împins discret procentele necesare.
În ultimii doi ani, PMP s-a tot deșirat pînă aproape nu a mai rămas nimic din el, Băsescu însuși alegînd să predea șefia ca să nu i se pună în cîrcă involuția formațiunii.
Fără o înțelegere ca cea invocată de Adrian Rădulescu, fostul președinte nu se poate încumeta acum să candideze.
Ce ar putea oferi în schimbul ei?
A făcut-o, deja, în această seară, la România TV: sprijin electoral pentru Klaus Iohannis în turul doi al prezidențialelor.
”Față de ce este acum, categoric e singura șansă, pentru că, de bine, de rău, mai ține un echilbru, mai face opoziție acestui tăvălug PSD-ALDE. În turul doi categoric îl voi susține pe Iohannis” a spus el.
Contrat de moderatoare că asta i-ar putea atrage acuzația că a bătut palma cu Iohannis, fostul președinte nu a protestat nici măcar formal: ”Doamnă, dar cu cu cine să mă aliez? Cu Crin Antonescu, cu Dragnea, cu Cioloș, care a cumpărat un partid?”.
”Dragnea nu are nicio șansă, nu-și ia nici voturile din partid, Tăriceanu nu are nicio șansă, Cioloș nu are nicio șansă, Ponta nu are șanse” a mai stabilit Băsescu în emisiune, nu înainte de a anunța că actualul președinte are șanse reale la al doilea mandat, ”pentru că nu are niciun contracandidat, iar un candidat prezidențial nu se face peste noapte”.

”Eu nu văd decît o soluție în momentul de față: Klaus Iohannis.” a conchis el.

Întrebat frontal dacă va candida la europarlamentare, Băsescu s-a eschivat de la un răspuns direct, declarînd că se va implica puternic în campanie și că ”va face ce trebuie pentru a sprijini partidul”.
În aceeași emisiune, Băsescu s-a ocupat pe îndelete de gruparea Cioloș-USR, aducînd o serie de critici și acuzații fostului comisar european de el numit. Mai mult, Băsescu a declarat că USR și partidul lui Cioloș s-au aliat în virtutea unor influențe de undeva, ”nu mă puneți să spun de unde, dar în mod cert USR a primit instrucțiuni să primească partidul proaspăt cumpărat de dl. Cioloș. E cel mai mare ridicol pe care l-am văzut în politica de alianțe de la revoluție pînă acum.”
Cioloș ”a cumpărat un partid cum ai cumpăra o pereche de cizme de cauciuc de la talcioc, că vin ploile. Și pe urmă se așează cu partidul cumpărat și are prima opțiune în negocierile cu USR??” s-a întrebat, retoric, fostul președinte.

Așadar, Traian Băsescu se lansează public în negocieri.
Și va continua, în opinia noastră, în același ritm în zilele care urmează, pînă cînd ”oferta” sa va fi băgată în seamă la nivel înalt.
O acțiune care chiar ar putea avea succes, în condițiile în care Klaus Iohannis are nevoie de tot sprijinul disponibil în alegeri, iar cel al unui fost președinte de stat cu două mandate nu ar fi de neglijat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Meschinariile lui Basescu: nu l-a nominalizat pe Iohannis ca prim-ministru in 2008, propus de PSD, ba chiar si-a batut joc de el atunci, dar il sprijina acum pentru presedintie. Nici Iohannis nu-i de laudat daca a ajuns se se foloseasca de o cazatura politica pentru a bate toba prin targ.

    • Bețivul securist și escrocul retardat fac echipă bună.
      Nu-i de aruncat nici alianța securistului de mlaștină cu securistul necunoscut. :))))))))))))

  2. Cine se aseamana, se aduna. Nu mai este pm de la Grivco? Ce frumoasa este politica si ce oameni de caracter sunt politicienii!!!!!

  3. cat tupeu!!!!!

  4. Iohannis nu bate palma cu Basescu pentru ca Chioru nu are nimic in buzunar de oferit. Mai mult, o colaborare cu Chioru n-at adduce decat deservicii lui Iohannis.

    De partea cealalta, Basescu este disperat ca si-a pierdut alegatorii in totalitate. Acestia au unde sa se regaseasca, fie la USR-PLUS, fie in PNL. Asa e viata, de la in punct incolo, trista si pustie. Fireste, nu trebuie neglijat ca Basescu stie ca puterea nu e la Dragnea si dincolo de acesta. So, finally, mai sunt unii care poate-l au la mana pe marinel, asa incat … viteazul Popay chelalaie slugarnic

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998